Tikkertje doen, hutten bouwen, rennen, klauteren en verstoppen: buitenspelen is fantastisch. En volgens dit onderzoek wordt je kind er ook nog eens sterker en socialer door. Toch speelt 1 op de 5 kinderen niet of maar één keer per week vrij buiten. Dat moet anders, vindt Jantje Beton. En daar zijn wij het roerend mee eens. Daarom: een fijn lijstje met ouderwetse buitenspeeltips.
Lees verder onder de advertentie
1. Op één been
Hoe vaak we vroeger wel niet met krijt een hinkelbaan tekenden en onszelf al hinkend – het was nog goed voor onze coördinatie ook – naar nummer 10 begaven. Kijken of je kind het net zo goed kan.
Lees verder onder de advertentie
2. Knikkeren
Haal die oude zak met knikkers van zolder en neem je kind mee naar buiten. Grasveldje opzoeken, klein kommetje in de grond maken en knikkeren maar. En dan maar hopen dat je die parel of grote bonk er meteen in krijgt.
Lees verder onder de advertentie
3. Annemaria Koekoek
O, de nostalgie die we bij die spel krijgen. Voor wie er nog nooit van heeft gehoord: één kind staat met z’n gezicht tegen de muur, terwijl de overige kinderen zo snel mogelijk bij de muur moeten zien te komen. Maar: als het kind de legendarische woorden ‘Annemaria Koekoek’ heeft uitgesproken en zich omdraait, moet iedereen stilstaan. Wie er nog wel beweegt, is af en moet terug naar de startlijn. Het kind dat als eerste de muur weet aan te tikken, mag zichzelf de gelukkige winnaar noemen.
Lees verder onder de advertentie
4. Touwtjespringen
Het vergt wat oefening, maar eer je kind touwtjespringen onder de knie heeft en een minuut lang kan springen zonder af te gaan, is-ie zo een uur verder. Buiten, welteverstaan.
5. Regenplastikkertje
Oké, dit is niet echt een ouderwets spelletje, maar daarom niet minder leuk: ‘regenplastikkertje’. Ga naar een veldje met veel regenplassen en leg bij elke plas een hoepel neer. Tijdens het rennen mogen kinderen niet in de plassen/hoepels gaan staan, alleen als iemand wordt afgetikt. Door de hoepel over hun hoofd te halen, zijn ze vrij en kunnen ze weer meedoen met het spel. Tip: neem regenlaarzen mee!
Lees verder onder de advertentie
Ontvang buitenzinnig leuke tips
Leuk: de Jantje Beton Buitenbeweging stuurt maandelijks gratis buitenspeeltips. Ook kun je in het archief zoeken naar leuke ideeën rondom buitenspelen zoeken. Klik hier om je aan te melden.
Lees verder onder de advertentie
Over Jantje Beton
Jantje Beton komt op voor het recht van ieder kind om dagelijks vrij buitenspelen en bewegen mogelijk te maken. Dat doen ze door te zorgen voor avontuurlijke speelbuurten met kindvriendelijke routes, gezonde schoolpleinen en uitdagende speelplekken. Alles om een betere speelmogelijkheid te creëren voor kinderen in Nederland. Daarnaast organiseert Jantje Beton elk jaar de Jantje Beton Loterij en Collecte voor scholen en jeugdclubs, waarmee kinderen zelf geld kunnen ophalen voor het vergroten van het buitenspeelplezier in hun eigen buurt.
Een koosnaam voor je partner, je herkent het vast. Zo’n bijnaam die je alleen tussen jullie tweeën gebruikt en uitspreekt als je denkt dat niemand luistert. Totdat je kind het oppikt en enthousiast deelt met de buitenwereld. Daria (32) maakte het mee. Het schaamrood staat nog steeds op haar kaken.
Hoera! Saskia Weerstand is bevallen van een zoon. Dat maakt de RTL-presentatrice bekend op haar Instagram. “Kleine vriend, we zijn zó blij dat jij er bent.”
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (8 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: ingesleten rolpatronen
We kennen het allemaal: boodschappen doen en telkens weer schrikken bij de kassa. Maar bij Vianna thuis is het elke week een financiële horrorfilm. Haar man en zoon hebben namelijk geen grenzen als het gaat om geld uitgeven aan proteïne snacks.
Een Instagram-video waarin artsen vertellen wat ze hun eigen kids nooit zullen laten doen, ging viral. Van slaapfeestjes tot sekseducatie: het levert verrassende inzichten op.
Als iemand zegt dat opvoeden helemaal vlekkeloos gaat, kunnen wij je vertellen dat dat totaal niet zo is. Ook niet als je kinderen volwassen zijn. Ze blijven jouw kind – met een eigen mening en af en toe stevige discussies.