Steeds meer kinderen vinden zichzelf zo dik dat ze eten laten staan. Behandelklinieken voor eetstoornissen krijgen meer en meer aanmeldingen van kinderen van 8 tot 13 jaar.
Lees verder onder de advertentie
Anorexia nervosa is een eetstoornis waarbij de patiënt zichzelf uithongert. Het is anders dan een kind dat een keer demonstratief het bord wegschuift of weigert alle groentes te eten. Mensen met anorexia zijn obsessief bezig met afvallen. Zij willen niet meer eten, omdat ze bang zijn dat de weegschaal een kilogram meer gewicht aangeeft. Elke dag houden ze hun gewicht bij. In hun gedachten zijn ze vaak bezig met de vraag: hoe zorg ik ervoor dat ik niet meer dik ben? Zelfs als ze volgens hun BMI ondergewicht hebben. Daarom schuiven ze hun bord steeds vaker weg of stoppen ze na het eten een vinger in de keel. Dit komt veel voor bij meisjes, namelijk 90% van alle kinderen met anorexia.
Lees verder onder de advertentie
Obsessie
Annemarie van Elburg is hoogleraar eetstoornissen en kinderpsychiater. Volgens Van Elburg worden kinderen steeds jonger geconfronteerd met gezond eten, aldus NOS. Ze kijken op naar vloggers die enthousiast hun dieet en strakke kleding aanprijzen. En ook in de les is er aandacht voor gezond eten en bewegen. ‘Sommige kinderen raken daar helemaal door geobsedeerd. Hun hele hoofd zit er vol mee.’ Volgens Van Elburg en andere deskundigen draagt dit bij aan het feit dat anorexiapatiënten steeds jonger worden.
Lees verder onder de advertentie
Accepteren
Gelukkig maken kinderen de beste kans om te herstellen van anorexia. Zij hebben vaak ouders die ze steunen en kunnen opletten wanneer de kinderen dit zelf niet doen. Het is belangrijk dat ouders hulp zoeken voor hun kind. Dat kan bijvoorbeeld via de huisarts. Daarnaast is het belangrijk dat ze hun kind accepteren zoals het is. Of je kind nou dun is, of wat voller.
Lees verder onder de advertentie
Een van die kinderen was Emma, een meisje dat wilde leven zonder te eten. Ze werd niet ouder dan 18 jaar. Een documentaire van haar leven wordt om 21.20 uitgezonden op NPO3.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?