Eerste kerstdiner op school: ‘Een halfuur later belde zijn juf’
Het is spannend, zo’n eerste kerstdiner op school. En dan kan je kleine in al z’n enthousiasme de festiviteiten íets te ver door trekken.
Snak jij op z’n tijd ook naar een flinke knuffel? Helemaal niet raar. Onderzoek wijst namelijk uit dat een mens minimaal acht knuffels per dag nodig heeft om goed te kunnen functioneren.
Familietherapeut Virginia Satir: “Als we nooit meer een knuffel krijgen, gaat ons lichaam daar langzaam aan kapot: we hebben er vier per dag nodig om te kunnen overleven, acht om te blijven zoals we zijn en twaalf om te groeien.”
Maar eh, hoe zit dat dan precies? Eigenlijk is het heel simpel. Tijdens een knuffel komen er verschillende stofjes vrij die ons een prettig gevoel geven. Denk aan dopamine (gelukshormoon) en oxytocine (liefdeshormoon). Het stresshormoon cortisol in je bloed wordt juist verlaagd en dat is eigenlijk nóg belangrijker. En teveel aan dit hormoon kan namelijk zorgen voor talloze lichamelijke klachten als slaap- en concentratieproblemen, een hoge bloeddruk, maar mogelijk ook depressiviteit en zelfs geheugenverlies. Conclusie: emotie en gezondheid hebben grote invloed op elkaar.
Om dit verhaal goed te kunnen onderbouwen, deed De Universiteit van Californië (UCLA) onderzoek naar de effecten van een knuffel. Deelnemers werden blootgesteld aan elektrische schokken en wat bleek? Wanneer hun partner tussen de schokken door af en toe een knuffel gaf, konden ze de stress veel beter aan.
Dus, lieve mensen: wees niet zuinig met het uitdelen van een goede pakkerd. En zucht en steunt jouw vent bij de zoveelste vraag om een knuffel? Schuif dan dit artikel onder z’n neus. Zo kan-ie er niet omheen.