Met al die reclame’s en supermarktstellingen vol snoep, koek en ander lekkers, kan het weleens lastig zijn om jouw kind gezonde eetgewoonten bij te brengen. Daarom een paar handige tips van moeder van drie (13, 11 en 6) en gewichtscoach Mieke Kosters.
Lees verder onder de advertentie
1. Smoothie en water
“In de ochtend geef ik mijn kinderen altijd een smoothie mee naar school. Ze vinden dit heerlijk en ze hebben dan gelijk alle vitamines binnen. Ook krijgen ze in plaats van een pakje, een fles water mee. Voor de smaak kun je er dan een citroentje of ander stuk fruit in doen. Thuis drinken ze ook water, thee en af en toe suikervrije siroop. Als we uiteten gaan mogen ze bestellen wat ze willen. Wanneer je dit al vanaf het begin doet, wordt dit voor kinderen de standaard.”
Lees verder onder de advertentie
2. Eerst iets gezonds
“Wanneer mijn kinderen uit school komen, krijgen ze eerst iets gezonds. In de middag mogen ze wel een snoepje, en daarna weer iets gezonds. Op deze manier hou je het overzichtelijk voor jou en je kinderen en kan je een beetje in de hand houden wat ze binnenkrijgen. Oh, en een uur voor het avondeten mogen ze niet meer snoepen, want zo leren ze dat trek niet zo gek is.”
Lees verder onder de advertentie
3. Het ‘moet op’-principe
“Ik geloof hier niet in en dwing mijn kinderen dan ook niet om hun bord leeg te eten. Je lichaam is geen kliko, zeg ik altijd maar. Ze moeten wel alles proeven en nieuwe dingen proberen, maar als ze iets niet lusten, hoeft het niet. En daarbij: ik ben van mening dat kinderen zichzelf echt niet uithongeren.”
“Deze tip komt van mijn dochter. Ze zei laatst: ‘Als een kind vraagt om een snoepje, moet je vaker zeggen dat ze ’t zelf moeten pakken. Zo doen ze zelf moeite voor het snoepje en eten ze alleen als ze er écht zin in hebben’. Wel een goeie, vond ik.”
Lees verder onder de advertentie
5. Angst voor suiker
“Ouders worden de laatste tijd zo bang gemaakt voor suiker, totaal niet nodig. Laat je hier niet door meeslepen en relativeer: de wereld vergaat echt niet als jouw kind drie dagen achter elkaar veel suikers eet.”
Lees verder onder de advertentie
6. Sporten is leuk
“Leer je kinderen al vanaf het begin dat sporten leuk is. Leg ze het belang van bewegen uit en geef zelf ook het goede voorbeeld. Zo kom je al een heel eind.”
Van extravagante thema’s tot dure locaties, het lijkt soms alsof de lat steeds hoger wordt gelegd voor kinderfeestjes. Maar wat doe je als je ineens zélf moet betalen voor het feestje waar je kind voor is uitgenodigd? Het overkwam Gina.
We vlogen het afgelopen jaar van de ene zwangerschapsaankondiging naar de andere. Hoog tijd om al het babynieuws op een rijtje te zetten: deze BN’ers verwachten een baby in 2025.
Een speeldagje bij een vriendin klinkt onschuldig, toch? Voor Brenda veranderde het in een dure les toen haar dochter Ellie per ongeluk een vaas omstootte. Wat volgde, was een Tikkie van 350 euro en een hoop gedoe.
Met de beste bedoelingen zet je jarenlang maandelijks braaf een bedrag opzij, om je kind een goede start te kunnen bieden. Om vervolgens je zoon op zijn achttiende verjaardag toegang te geven tot die spaarrekening en hij een jaar later geld komt vragen, omdat het op is.