Je herkent het vast: je zet een gezonde maaltijd op tafel, maar voordat de vork de mond bereikt, is de strijd met je moeilijke eter al losgebarsten. No worries, Kek Mama-redacteur Melanie deelt haar tips én een heerlijk recept waarmee je stiekem extra groente in dat kleine buikje krijgt.
Een maaltijd die zo naar binnen wordt geschoven, terwijl je koter (onbewust) van een portie groente smult. Klinkt als een illusie, maar tóch is het mogelijk! Melanie (28), moeder van een energieke dreumes, deelt haar tips om moeilijke eters enthousiast te maken om te smullen van een maaltijd.
Vijf tips voor voor moeilijke eters
1. Laat ze zelf ontdekken
“Ook een dreumes in huis? Deze kleine doerakken willen alles zelf doen. Geef ze dus een eigen lepel (ook al komt de helft op de vloer terecht) en laat ze zelf dippen of scheppen. Grote kans dat ze dan wél willen proeven.”
2. Maak ze chef in de keuken
“Dat ‘ontdekken’ geldt trouwens ook voor iets oudere kinderen. Geef ze een rol in de keuken als je aan het koken bent. Laat ze helpen met roeren of hun eigen bordje opscheppen. Het maakt hen nieuwsgieriger naar hun eigen maaltijd.”
3. Alles draait om herhaling
“Vandaag geen succes? Morgen weer proberen! Onderzoek laat zien dat kinderen 10 tot 15 keer moeten proeven voordat ze aan een smaak wennen. Dus geef niet op na de eerste ‘bah!’.
4. Eet samen
“Als jij geniet van je bord, wil je kind dat ook. ‘Ziet eten, doet eten’ is niet voor niets een bekende uitdrukking.”
5. Verstop groenten als een pro
“Kinderen die vrijwillig een stukje paprika oppeuzelen? Ze bestaan, maar je ziet het zelden. Maar als je diezelfde paprika pureert tot een romige saus, lepelen ze het zo naar binnen. Verstop groenten dus op een creatieve manier, zodat ze niet door hebben dat ze daadwerkelijk een portie vitaminen binnen krijgen.”
Bonustip voor een romige én gezonde pastasaus
En wat is een betere manier om groente op een creatieve manier te verstoppen dan met een heerlijk pastagerecht? Pasta is inmiddels net zo’n vaste prik op tafel als het ouderwetse AVG’tje. En nee, niet alleen volwassenen zijn er dol op, ook kinderen. Deze romige paprikasaus maak je eenvoudig met kookroom, en als je kiest voor een plantaardige variant, zoals Blue Band Finesse 15%, is het niet alleen beter voor het klimaat, maar ook meteen lactosevrij. Ideaal voor gevoelige buikjes én voor een duurzamere keuze. Zelfs de kieskeurigste eters zullen smullen.
Ook fijn om te weten: Blue Band Finesse 15% stremt niet, dus je hebt geen gedoe met klontjes of geschifte saus. Zelfs als je het op hoog temperatuur kookt. Extra bonuspunten: het product heeft 67 procent minder klimaatimpact dan zuivel kookroom*. Kortom, goed voor het milieu én voor je kids!
Recept: pasta met romige geroosterde paprikasaus en basilicum
Dit lekkere recept (voor 4 personen) wil jij je moeilijke eter écht voorschotelen.
Dit heb je nodig: 300 gram linguine pasta – 6 rode paprika’s – 200 ml Blue Band Finesse 15% – 4 teentjes knoflook in dunne plakjes – 1 el bruine basterdsuiker – 15 gram verse basilicum grof gehakt – 2 el extra vierge olijfolie – 1 el edelgistvlokken – zout en peper naar smaak – blender of staafmixer
Tekst gaat verder onder de afbeelding
Beeld: Blue Band
Aan de slag!
Verwarm eerst de oven voor op 180 graden. Snijd de paprika’s in dunne reepjes en leg ze in een ovenschaal. Giet er een scheutje extra vierge olijfolie over, strooi er wat bruine basterdsuiker op en voeg de knoflook toe. Even goed husselen en dan de oven in voor ongeveer 45 minuten, tot de paprika’s lekker zacht zijn. Terwijl de paprika’s roosteren, kun je alvast de linguine koken volgens de verpakking. Giet af en zet even apart. Zodra de paprika’s klaar zijn, gaan ze samen met een scheut van Blue Band Finesse 15% in de blender. Mix dit tot je een romige saus hebt. Meng die heerlijke saus door de linguine en breng het geheel op smaak met peper en zout. Nu nog wat verse basilicum erover, een snufje edelgistvlokken en klaar ben je! Een superlekkere, romige pasta die je zo op tafel zet. Smullen maar!
*Life Cycle Assessment tool (ontwikkeld door Quantis) vergelijkt Blue Band Finesse met zuivelroom in Nederland (2024).
Dit artikel is geschreven in samenwerking met Blue Band.
Actrice en zangeres Birgit Schuurman (47) is altijd al druk, druk, druk in haar hoofd geweest. Toch kwam de ADHD-diagnose pas toen ze 45 was. Ze is samen met Sander en moeder van Chico (16) en Jimi (3).
Iedere moeder heeft geheimen. De een eet stiekem chocolade in de badkamer, de ander liegt over hoeveel schermtijd haar kinderen écht krijgen. Maar sommige geheimen gaan verder dan kleine leugentjes om bestwil. Kaya (36) heeft een bijbaan die niet aan het licht mag komen.
Actrice Jelka van Houten trouwde onlangs met haar grote liefde, cabaretier, Henry van Loon. Samen vormen ze een samengesteld gezin met drie kinderen. Ze vertelt open over de tropenjaren in een interview met VROUW Glossy.
Een slaapfeestje voor zevenjarige meiden: cupcakes versieren, nagels lakken en een film kijken met popcorn. Klinkt als een droom, toch? Tot blijkt dat de matching pyjama’s van het feestje meer weg hebben van lingeriesetjes…
Vandaag start de nieuwe campagne van stichting Hartekind: ‘Elk kinderhart dat stopt, is er één te veel’. Wij spraken ambassadeur, comedian en moeder van een hartekindje Nienke Plas over de roerige start van haar dochter Harley en hoe het nu met haar gaat. “Ik besef elke dag hoeveel geluk we hebben gehad.”