Anna: ‘Misschien is het jaloezie, maar gezonde jaloezie kan best motiverend zijn’

04.08.2024 06:00
Anna met Emma

Anna (30) is getrouwd met Tim (30) en samen hebben ze drie dochters: Emma (4) en de tweeling Olivia en Charlotte (5 maanden). Met een vleugje humor en sarcasme schrijft ze over het dagelijks leven hoe je jezelf niet verliest in het moederschap.

“Sommige mensen hebben het idee dat geluk niet zomaar mag gebeuren. In hun ogen is het alleen acceptabel als geluk hen zelf toevallig overkomt, maar als het jou overkomt, vinden ze het niet terecht. Jij zou het blijkbaar niet verdienen.

Wonder verrichten

Dit ervaar ik vaak. Zo zei een voormalige vriendin eens: ‘Nee, ik ben niet boos en jaloers op iedereen, alleen op degenen die het niet verdienen.’ Mijn standaardantwoord was: ‘Wie ben jij om te bepalen wie wat verdient?’ Daar had ze geen antwoord op. Ze zei ook vaak dat ik alles wat ik heb bereikt te danken heb aan mijn huwelijk. ‘Oh! Dus je hoeft alleen maar te trouwen om dingen te bereiken?’, vroeg ik. ‘Als al je problemen dan zijn opgelost, waar wacht je dan nog op?’

Verdriet en tegenslagen

Dertien jaar geleden, op mijn 17e, kwam ik naar Nederland zonder enige voorsprong. De eisen voor iemand die niet Nederlands is waren toen heel anders, en het woord ‘allochtoon’ leek wel mijn tweede naam. Het was niet eenvoudig om een baan te vinden, en ik was ook niet bepaald kieskeurig. Mijn eerste baan betaalde slechts €4,11 bruto per uur, en al mijn inkomen ging op aan rijlessen omdat ik telkens zakte. Zonder de Nederlandse taal sprak ik tegen een muur, en dat is best uitdagend voor een 17-jarig meisje. Er waren veel momenten van verdriet, tranen, tegenslagen, en een gebrek aan vrienden.

Het hier en nu

Toen ik begon met een HBO-studie in het Nederlands, vroegen sommige studiegenoten lachend hoe ik als allochtoon dacht deze studie af te ronden. Helaas hebben zij het niet tot de diploma-uitreiking gehaald, maar ik wel. Ik laat me niet gemakkelijk uit het veld slaan. Nu, 13 jaar later, heb ik een geweldige partner, drie prachtige kinderen, een goede baan, de mogelijkheid om te reizen en mezelf te belonen voor al het harde werk van vroeger. En zoals je leest, kan ik me redelijk goed verstaanbaar maken in het Nederlands. Heb ik al mijn doelen bereikt? Zeker niet. Ik heb al nieuwe doelen voor ogen, maar ik geniet enorm van het moment hier en nu.

Doelen bereiken

Wat veel mensen niet begrijpen, is dat iedereen zijn eigen verhaal, achtergrond en obstakels heeft overwonnen om te krijgen wat ze willen. Hard werken voor je doelen is de gemeenschappelijke factor, hoewel de manier waarop ze dat doen kan verschillen. Evenals waar ‘succes’ ‘m in zit. Voor de een is dat een mooie auto, voor de ander (lees: mij) een gezin. Veel mensen denken echter dat alleen het visualiseren van hun doelen (zoals het bewaren van foto’s van mooie auto’s, huizen en vakanties op een Pinterest-board) wonderen zal verrichten. Visualiseren kan helpen, maar het is geen vervanging voor hard werken.

“Het idee dat je simpelweg moet wachten tot geluk jou vindt, zoals ik vaak hoor, is gewoon bullshit”

Bullshit

Sommige mensen moeten vijf keer vallen om hun doel te bereiken, anderen misschien wel honderd keer. Misschien was die persoon die veel moeite heeft gedaan om zijn of haar doelen te bereiken wel iemand die mijn vriendin als ‘onterecht succesvol’ beschouwde. Het idee dat je simpelweg moet wachten tot geluk jou vindt, zoals ik vaak hoor, is gewoon bullshit – no offense.

Misschien is het jaloezie, maar gezonde jaloezie kan best motiverend zijn. Het kan je net dat extra duwtje geven die je nodig hebt om zelf actie te ondernemen. Heb je wel eens gedacht: ‘Kijk die persoon eens, die is begonnen met sporten en zo lekker in haar vel zit; misschien moet ik dat ook proberen?’ Laat je inspireren door anderen, wie ze ook zijn. Zet die jaloezie om in inspiratie en actie, in plaats van het te gooien op ‘die heeft geluk’.

You choose

Uiteindelijk gaan we allemaal dood. Wil je wachten tot ‘het geluk’ jouw kant opkomt? Totdat een klavertje vier jouw leven verbetert? Of geef je jezelf een schop onder je hol en doe je wat je moet doen om jouw leven te verbeteren? Kies je ervoor om te focussen op de 99 keer dat je gevallen bent? Of wil je je op die ene keer focussen dat je opgestaan bent? Welk voorbeeld geef jij je kids?

You choose.”

Volg Anna’s avonturen op Instagram

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.