Anna: ‘Het is zo makkelijk om verstrikt te raken in een vals beeld van geluk’

08.09.2024 09:00
Anna met Emma

Anna (30) is getrouwd met Tim (30) en samen hebben ze drie dochters: Emma (4) en de tweeling Olivia en Charlotte (5 maanden). Met een vleugje humor en sarcasme schrijft ze over het dagelijks leven hoe je jezelf niet verliest in het moederschap.

Soms, als ik lang onderweg ben, heb ik geen behoefte aan muziek, maar aan stilte of iets rustigs om mijn gedachten te ordenen. Deze keer koos ik voor een podcast die al langer op mijn lijstje stond.

Waarde en geluk

Een aantal jaren geleden was ik in therapie bij een getalenteerde psycholoog, misschien wel de slimste persoon die ik ooit heb ontmoet. Ze had het talent om ingewikkelde zaken eenvoudig uit te leggen, en haar stem was zo kalm en prettig dat alles meteen binnenkwam. In haar podcast had ze het over emoties. Maar terwijl ik naar een fluweelzachte stem luisterde, raakte ik geïnspireerd om over iets anders te schrijven: waarden en geluk.

Wanneer heb jij voor het laatst echt diep nagedacht over wat jou gelukkig maakt? Niet tijdens een gezellig gesprek met vrienden of een etentje, maar door echt stil te staan bij wat er voor jou toe doet? En weet je partner dat ook? Want hoe vaak bespreken we echt wat ons drijft, wat ons gelukkig maakt, en wat onze diepste waarden zijn?

Vals beeld van geluk

Het is zo makkelijk om verstrikt te raken in een vals beeld van geluk. We denken vaak dat rijkdom, een mooi lichaam, een groot gezin of wonen in het buitenland automatisch geluk betekenen. Maar dat geldt niet voor iedereen. Social media en de drukte van het moderne leven kunnen ons laten geloven dat het geluk van anderen ook ons geluk moet zijn. En als je dat niet hebt, ben je zogenaamd niet gelukkig. Alsof er iets mis met je is. Maar net zoals niet iedereen dezelfde maat spijkerbroek past, past niet iedereen hetzelfde leven.

Stel je voor dat je denkt: “Als ik maar getrouwd ben en kinderen heb, dan ben ik gelukkig.” Maar wat als je dat bereikt en je je alsnog ongelukkig voelt? Er zijn vrouwen die ontdekken dat ze hun vrijheid missen, dat ze hun man niet echt willen en zich afvragen waar ze aan begonnen zijn. Dat komt doordat we soms de ideeën van anderen overnemen zonder stil te staan bij wat voor ons belangrijk is.

“Maar net zoals niet iedereen dezelfde maat spijkerbroek past, past niet iedereen hetzelfde leven”

Eigen waarden

Ik heb zelf ook keuzes gemaakt waarvan ik dacht dat ze me gelukkig zouden maken, maar dat gevoel bleef uit. Wat voor mij werkte, was het plannen van mijn leven rondom mijn eigen waarden. Ja, dat klinkt misschien als onzin, maar voor mij werkt het. Ik weet wat voor mij belangrijk is en daar richt ik mijn leven op in. Dit betekent soms afscheid nemen van mensen en nieuwe relaties aangaan, maar dat hoort bij groei. Groei is ook een van de waarden die voor mij erg belangrijk is. Zodra je helder hebt wat jouw waarden zijn, weet je ook wat jou écht gelukkig maakt. En stel je je doelen op die je stap voor stap naar jouw geluk leiden. Of dat nu je kinderen zijn, je carrière, je vrijheid, of iets anders – het is jouw definitie van geluk, niet die van een ander.

Geluk is een zak

Mijn psychologe zei wel eens: ‘Geluk is als een zak. Als er een gat onderin zit, kun je die vullen met nog zoveel mooie dingen, maar het zal nooit vol raken.’ Het is die fundamentele waarheid die ons laat zien dat als we geen stabiele waarden hebben, we ook nooit echt weten wat ons gelukkig maakt. Dus stop met het najagen van een geluk dat niet het jouwe is. Begin vandaag met het ontdekken van je eigen pad en je eigen waarden. Pak een schrift en een pen en schrijf op wat echt belangrijk voor je is. Het is tijd om dat gat te dichten en je zak eindelijk vol te laten lopen met jouw eigen definitie van geluk.

Volg Anna’s avonturen op Instagram

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.