Anouk: ‘Slingers, 60 ballonnen en de reactie van mijn dochter? Emotieloos’

05.09.2024 06:00

Anouk is trotse echtgenote van Erwin en mama van vier meiden: Aurélie (10), Emeline (9), Vieve (6) en Lilou (3). In hun levendige huishouden is het soms één en al chaos, maar liefde, gelach en spontane dansfeestjes voeren steevast de boventoon. Anouk deelt vol enthousiasme haar avonturen in het ouderschap.

“Het leven is een feestje, maar je moet wel zelf de slingers ophangen. Nou die slingers ophangen… dat heb ik een keer te goed gedaan. Voor de eerste verjaardag van mijn jongste dochter had ik een over de top feestpakket met versiering besteld compleet met een foliegordijn, folieballonnen, zo’n 60 gewone ballonnen om een ballonnenboog te maken, slingers, spiraaldecoraties, en noem maar op. Ik dacht dat dat wel leuk zou zijn, maar hierdoor is het vieren van verjaardagen bij ons thuis totaal uit de hand gelopen. 

Party pooper

Om 22.00 uur ’s avonds (zo lang duurt het vaak voordat ze allemaal in bed liggen) begonnen we vol goede moed met versieren. Tenminste ik dan. Mijn man vond het totale onzin en begon een preek af te steken dat voor hem vroeger ieder jaar dezelfde slingers werden opgehangen. Oké dan, party pooper! Stiekem vond ik het na het opblazen van 13 folieballonnen – die ‘Happy Birthday’ spelden – ook niet meer zo heel leuk, maar dat gaf ik uiteraard niet toe. De ellende stapelde zich dan ook op.

Het foliegordijn liet iedere keer los, de folieballonnen bleven niet goed plakken op het foliegordijn, de letterslingers moesten nog aan elkaar geregen worden en we hadden geen ballonpomp. We waren dus uitgeput en duizelig van het opblazen van veel te veel ballonnen. Kortom: knallende ruzie en tranen (van mij dan, maar ach “It’s my baby’s party and I cry if I want to”). Uiteindelijk waren we rond 2.00 uur ’s nachts klaar. Het was serieus bijna zwaarder dan de bevalling een jaar ervoor.

“Ze keek zo strak alsof ze net babybotox ingespoten had gekregen. Ze toonde werkelijk geen enkele emotie”

Ze toonde werkelijk geen enkele emotie

In de ochtend moesten we snel nog wat losgelaten ballonnen vastplakken, maar wat verheugde ik me erop om het gezichtje van mijn jongste dochter te zien als we de huiskamer binnen zouden lopen. Verwondering, verrukking en gekraai van geluk stelde ik me zo voor, maar dat viel helaas vies tegen. Ze keek zo strak alsof ze net babybotox ingespoten had gekregen. Ze toonde werkelijk geen enkele emotie.

Haar zussen daarentegen vonden het fantastisch. Alleen kwam daarna gelijk het verwijt dat zij nog nooit zulke mooie versiering hadden gekregen. Zo begon het ball(onn)etje te rollen. Voor iedere verjaardag wordt nu een nieuw feestpakket besteld. Mijn man en ik krijgen standaard ruzie op de avond voor een verjaardag. Het leven is op die avond bepaald geen feestje, ook al blijkt het tegendeel uit de slingers en ballonnen die er uren later weer hangen. 

Gênante situaties

Het resultaat is natuurlijk steeds weer geweldig, en ook de meiden vinden het fantastisch. Meestal laten we de versiering tot ver na de verjaardag hangen, omdat het zoveel moeite heeft gekost om alles op te hangen (en alles er weer afhalen, is ook niet bepaald een leuke afterparty). Dit leidt af en toe wel tot gênante situaties. Als er bijvoorbeeld een pakketbezorger voor de deur staat die vraagt of er iemand jarig is, antwoord ik  schoorvoetend: “Uhm ja, twee maanden geleden inderdaad”. Met vier kinderen heeft dat ook tot gevolg dat er zo’n beetje het hele jaar feestversiering bij ons thuis hangt. 

Op aandringen van mijn man koop ik nu (bijna) niets nieuws meer. We hebben natuurlijk ook een behoorlijke voorraad aan slingers opgebouwd. Ik hoop alleen voor mijn man dat we niet net de letter “R” zijn kwijt geraakt als hij jarig is en anders: “Hatelijk Gefeliciteerd, schat”.”

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.