Anouk: ‘Mijn man kan geen ‘nee’ zeggen tegen onze dochters en dus ben ik de ‘bad cop”

25.07.2024 06:00

Anouk is trotse echtgenote van Erwin en mama van vier meiden: Aurélie (10), Emeline (9), Vieve (6) en Lilou (3). In hun levendige huishouden is het soms één en al chaos, maar liefde, gelach en spontane dansfeestjes voeren steevast de boventoon. Anouk deelt vol enthousiasme haar avonturen in het ouderschap.

“De laatste tijd vliegen de verwijten van mijn tienjarige dochter mij om de oren. Ik heb al verschillende keren ‘Ik haat je’ en ‘Je verpest mijn leven’ naar mijn hoofd geslingerd gekregen. Als dit de prepuberteit is, ben ik bang voor de echte puberteit. Heeft iemand toevallig nog een tijdmachine in zijn schuur staan die ik kan lenen? Dan kan ik die periode overslaan.

Een hele lading uitwerpselen

Mijn man? Die kan natuurlijk niets verkeerds doen. Vaak hebben vaders een speciale band met hun dochter. Sommigen zien hun dochters als prinsesjes en vinden het lastig om hen ook maar iets te weigeren. Dat brengt me op het lievelingsboek van mijn jongste dochter: ‘De Koning zonder spierballen’. Nou, mijn man is De Koning zonder spierballentaal.

Lees ook – ‘Dit is waarom nee zeggen niet helpt’

Onze oudste wil graag dat haar beste vriendin komt logeren in de vakantie. Haar vriendinnetje kan alleen niet in de weekenden, dus moet het doordeweeks. Ik heb aangegeven dat doordeweeks voor ons wat lastiger is in verband met werk, maar dat ik mijn best zou doen om te zoeken naar een geschikt moment. Mijn dochter wilde alleen direct een concrete datum horen.  Mijn man hield de gehele discussie wijselijk zijn mond, terwijl het hem net zo min uitkomt dat er doordeweeks iemand komt logeren. Vervolgens krijg ik dus als enige een hele lading uitwerpselen over mij heen (ik wilde het netjes verwoorden, maar dit klinkt helaas net zo vies). 

“Hij belt mij op en zegt daarna doodleuk tegen de meiden dat het niet van mama mag”

Good cop, bad cop

Mijn man dwingt mij dus in een rol die ik helemaal niet op mij wil nemen. In ieder geval wil ik die rol niet alleen op mij nemen. Het is namelijk niet eens zo dat mijn man en ik ‘good cop, bad cop’ zijn, want in dat geval neemt de ‘good cop’ tenminste actief deel, zij het op een vriendelijke wijze. Hij is gewoon ‘quiet cop’, waardoor ik hem af en toe wel voor zijn kop zou willen slaan (figuurlijk dan, ook al ben ik de ‘bad cop’, ik zou nooit misbruik maken van mijn bevoegdheden).

Lees ook – Cadeaus voor je kinderen: ‘Mijn motto is: beter verwend dan verwaarloosd’

Het is zelfs zo erg dat hij een keer met de meiden op pad was en ze om een cadeautje zeurden. Dat wilde hij niet zomaar kopen, maar hij wist niet hoe hij ‘nee’ moest zeggen tegen acht van die puppyogen. Dus, wat doet manlief vervolgens? Hij belt mij op en zegt daarna doodleuk tegen de meiden dat het niet van mama mag. Als ik die lading uitwerpselen door de telefoon had kunnen gooien, had ik dat gedaan. Mijn man vindt het ook lastig dat ze naar hem minder goed luisteren dan naar mij. Vroeger schoot ik hem dan vaak te hulp, maar tegenwoordig laat ik hem het zelf oplossen. Daar wordt hij groot en sterk van. Kom maar op met die spierballen!

Op tijd

Met mijn oudste dochter komt het gelukkig altijd weer goed. Tenminste, nu nog wel. Als iets niet gaat zoals zij wil, zit ze even hoog in haar emotie. Daarna praten we het rustig uit en maken we het weer goed. Tsja, en dan mijn man…

In de Koning zonder spierballen, loopt het uiteindelijk goed af. Dus hopelijk heeft mijn man op tijd (lees: voor de daadwerkelijke puberteit) ook wat spierballen(taal) gekweekt. Dan durft hij hopelijk ook confrontaties aan te gaan….En ze discussieerden nog lang en gelukkig.”

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.