Anouk: ‘Op vakantie met kids pittig? Wij zijn heel makkelijk en excelleren in het vakantieritme’

08.08.2024 06:00

Anouk is trotse echtgenote van Erwin en mama van vier meiden: Aurélie (10), Emeline (9), Vieve (6) en Lilou (3). In hun levendige huishouden is het soms één en al chaos, maar liefde, gelach en spontane dansfeestjes voeren steevast de boventoon. Anouk deelt vol enthousiasme haar avonturen in het ouderschap.

“We zijn net terug van een heerlijke vakantie in Italië. Regelmatig hoor ik ouders om mij heen zeggen dat vakantie eigenlijk best hard werken is of dat ze het ook wel fijn vinden als hun kinderen weer in het schoolritme zitten. Zelf ervaar ik dat helemaal niet zo; ook niet toen de meiden nog kleiner waren. Om eerlijk te zijn werken wij ook niet zo hard tijdens de vakantie. We zijn heel makkelijk (op vakantie) en wij excelleren als gezin in het vakantieritme.

Lees ook – Joy: ‘Voor moeders is de zomervakantie net Expeditie Robinson, maar dan gewoon thuis’

Ons vakantieritme

Italië is ook een perfect land daarvoor. Ik vind het heel prettig dat Italië zo kindvriendelijk is. We kunnen onze kinderen daar praktisch naar ieder restaurant meenemen. In Nederland kunnen ze maar zelden hun ‘Oh nee, niet vier kinderen-blik’ verbergen, tenzij je natuurlijk naar een pannenkoekenrestaurant of McDonalds gaat. Niemand kijkt daar raar op als we om 23.45 uur nog met onze kinderen door een mooi dorp slenteren of over de boulevard struinen, likkend aan een ijsje. Wij doen dat daar standaard, iedere avond.

Lees ook – In dit restaurant zijn ouders met baby’s en peuters niet toegestaan

Wel een grote hoera voor luiken. Wat een geniale uitvinding! Daardoor blijft het pikdonker binnen, terwijl het zonnetje al lang en breed schijnt. We worden daar dus pas rond 11.00 uur wakker. Als een van de meiden al wakker durft te worden rond 9.00 uur, zeggen we gewoon dat het nog midden in de nacht is en dat ze nog even lekker mag slapen. Sommige mensen vinden dat misschien zonde van hun dag, maar wij hebben gewoon een andere dagindeling en die werkt prima voor ons.

We slapen uit, we eten wat, gevolgd door een paar uur relaxen aan het zwembad of op het strand. Daarna springen we onder de douche en kleden we ons mooi aan. Vervolgens vertrekken we rond 18.00 uur om een leuk dorpje te verkennen, een museum te bezoeken of een andere activiteit te ondernemen. Om 20.30 uur schuiven we aan tafel en na het eten genieten we verder van de avond.

Lees ook – Later naar bed in de vakantie? Dat kan prima, zegt deze kinderarts

“Als je me tijdens de bevallingen had horen schreeuwen, zou je denken dat ik vier olifanten op de wereld heb gezet”

Al die aandacht

Verder voel ik mij in Italië net een BM’er (Bekende Mama). Ik krijg daar zoveel bewondering, simpelweg omdat ik vier kinderen heb gebaard. Oké, nu laat ik het wel heel simpel klinken. Als je me tijdens de bevallingen had horen schreeuwen, zou je denken dat ik vier olifanten op de wereld heb gezet. Maar goed, terug naar Italië (oh, kon dat maar echt). We worden daar heel veel nagekeken en overal om ons heen horen we ‘quattro ragazze’ en ’tutte femmine’.

Toegegeven: onze jongste zoekt ook met iedereen contact, waarbij ze zich niet gehinderd voelt door enige taalbarrière. We worden dus heel veel aangesproken door Italianen die hun complimenten in hun moedertaal uitspreken en zich dus evenmin gehinderd voelen door enige taalbarrière. Het is dat ik op vakantie vaak op blote voeten loop (bij het zwembad of op het strand), anders zou ik zeker naast mijn schoenen zijn gaan lopen van al die aandacht.

Gek genoeg

Helaas zijn we nu weer terug in ons nuchtere kikkerlandje waar het motto meer ‘Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’ is.  Dus hier sta ik weer met beide benen en met schoenen aan op de grond. Van de prachtige bergen op Elba terug naar de stinkende bergen was op zolder. Tja, want met vier kinderen heb je nu eenmaal ook heel veel was. Oh, daar hoor ik de wasmachine al piepen!”

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.