Anna: ‘Elke drie maanden blijft mijn man met de meiden, zodat ik een nachtje weg kan’

23.09.2024 17:00
Anna Falko Mishutin columnist Kek Mama Fotograaf: Iris ter Velde

Anna (30) is getrouwd met Tim (30) en samen hebben ze drie dochters: Emma (4) en de tweeling Olivia en Charlotte (5 maanden). Met een vleugje humor en sarcasme schrijft ze over het dagelijks leven hoe je jezelf niet verliest in het moederschap.

Mijn man gunt mij een weekend alleen

Sinds de geboorte van de tweeling hebben mijn man en ik een afspraak: elke drie maanden blijft hij met de meiden thuis zodat ik een nachtje weg kan. Of eerder als het nodig is en onze dochter een nachtje bij oma kan logeren. Deze traditie ontstond nadat ik na een maand in het ziekenhuis terugkwam met twee baby’s en in de eerste maanden bijna geen slaap kreeg door nachtvoedingen, kolven en borstontstekingen. Mijn man zag mijn struggles, en hoewel hij veel niet van mij kon wegnemen, gunde hij mij wel een weekend alleen. 

Eerste keer een nachtje weg

Ik herinner me mijn eerste keer: hij boekte een Van der Valk voor mij, met een mooi restaurant, skybar en een zwembad met uitzicht op de stad. Toen ik mijn kamer binnenkwam en mijn bikini uit de tas haalde, zei ik lachend tegen mezelf: “Nice try.” Uiteindelijk eindigde ik met roomservice en viel ik in slaap nadat mijn maaltijd op was.

24/7 aan staan met drie kinderen

Tegenwoordig zijn deze uitjes veel beter georganiseerd. Ze worden zorgvuldig gepland, en dan ga ik bijvoorbeeld een dagje naar Frankrijk met een vriendin, of ik blijf bij haar slapen na een diner en een filmavond. Deze momenten zijn heel belangrijk voor mij. Het gaat niet eens om de slaap – ik kan prima functioneren met weinig slaap – maar het is het constante denken en zorgen 24/7 waar ik niet goed tegen kan. Overdag heb ik weinig tot geen tijd voor mezelf. Hoewel ik dat goed weet te prioriteren, blijven mijn dagen energiezuigend. Zoals we weten, zelfs een windmolen in Nederland heeft af en toe een nieuw lampje nodig.

‘Ik hou enorm van mijn kinderen, maar ik hou ook heel veel van mezelf, en deze tijd gun ik mezelf graag’

Ik kijk altijd enorm uit naar zulke nachtjes weg. Ik weet dan dat ik ongestoord een gesprek kan voeren, kan eten en een film kan kijken. Ik weet dat mijn kinderen veilig zijn en dat mijn man het me ook gunt. Ik heb altijd veel moeite gehad om mijn kinderen los te laten, vooral met mijn eerste. Het duurde bijna een jaar voordat ik haar aan iemand anders durfde toe te vertrouwen. Nu gaat het iets makkelijker nu de tweeling wat groter is. Ik begrijp heel goed dat als ik die momenten voor mezelf niet neem; ik het mentaal en fysiek niet lang volhoud.

Het spontane gevoel van vroeger

Tijdens zulke uitjes voel ik me als een heel ander mens. Ik zit dan in een restaurant zonder mijn kinderen, en alles draait om mij: wat ik wil en wat ik doe. Ik kan daar intens van genieten en voel me daar niet schuldig over. Ik hou enorm van mijn kinderen, maar ik hou ook heel veel van mezelf, en deze tijd gun ik mezelf graag. Dit geeft me energie, het gevoel van vrijheid en een vleugje van de goede oude tijd, toen ik spontaan met vriendinnen op pad kon gaan en tripjes kon plannen. Ik ben dankbaar dat ik dit in mijn leven heb kunnen integreren en dat mijn man hier ook begrip voor heeft.

Een gelukkige moeder is een gelukkig kind

Uiteindelijk draait alles om balans. Deze momenten voor mezelf maken me een betere moeder, een betere partner en bovenal een gelukkiger persoon. Ooit las ik een boek van een bekende psycholoog en hij vertelde dat hij vaak de vraag krijgt “Hoe zorg ik er voor dat mijn kinderen gelukkig zijn?” en zijn antwoord was altijd “Zorg er voor dat hun moeder een gelukkige vrouw is.” Een nachtje weg betekent niet dat ik mijn gezin wil ontvluchten, maar dat ik juist met een opgeladen batterij terugkom. En daar profiteren we allemaal van.

Volg Anna’s avonturen op Instagram

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.