Anna: ‘Iedereen zal weer denken: je was zo goed bezig en nu is die vetrol er weer’

15.10.2024 17:00
Anna Falko Mishutin columnist Kek Mama Fotograaf: Iris ter Velde

Anna (30) is getrouwd met Tim (30) en samen hebben ze drie dochters: Emma (4) en de tweeling Olivia en Charlotte (8 maanden). Met een vleugje humor en sarcasme schrijft ze over het dagelijks leven hoe je jezelf niet verliest in het moederschap.

Nu is die vetrol er weer

Afgelopen twee weken heb ik doorgebracht in de Spaanse zon met de kinderen, en mijn vriendin kwam me opzoeken. Op een avond schonk ik ons een wijntje in, en we wilden samen een thriller kijken. Mijn vriendin nam een slok van haar donkerrode rioja en scrolt door haar foto’s. “Dit is op zich een hele mooie foto, maar die buik, man! Iedereen zal weer denken: je was zo goed bezig en nu is die vetrol er weer. Leuke foto, maar deze gaat niet op Insta.”

Ik verslikte me bijna in mijn drankje. “Hoezo? Meen je dat serieus?”

“Ja,” zegt ze. “Wat als mensen mijn story zien en denken: zo, die is dik.”

Nou en? Mijn bloed begon te koken. “Van de honderd mensen die je verhaal bekijken, zullen er tien misschien denken dat je dik bent, nog eens tien dat je neus scheef staat, en weer anderen zullen iets vinden van je moedervlek. En?”

Mening van anderen te belangrijk maken

Op dat moment moest ik even nadenken. Mijn vriendin maakt zich afhankelijk van de mening van anderen over haar uiterlijk. Maar wat als er mensen zijn — en die zijn er zeker — die in álles afhankelijk zijn van andermans mening?

Stel je voor dat je elke belangrijke beslissing in je leven neemt op basis van wat anderen vinden. Dat je die leuke kerel laat lopen omdat je vriendinnen hem niet ‘aardig’ genoeg vinden. Of dat je een andere keuken bestelt omdat je collega de jouwe te saai vindt. Of, nog erger, dat je drugs probeert omdat je vrienden je anders een watje vinden.

“zou het beroep ‘influencer’ bestaan als we niet allemaal zo gevoelig waren voor andermans mening?”

Stel je voor dat je elke ochtend opstaat en je outfit kiest op basis van wat anderen willen dat je draagt. Dat je alleen zegt wat mensen willen horen, alsof je een rol speelt in een film. Maar in tegenstelling tot een acteur, die buiten zijn werk lekker in zijn vieze pet en joggingbroek bij Starbucks rondloopt, speel jij de hele dag een rol. En waarvoor? Voor wie? Relax, er worden hier geen Oscars uitgereikt.

Waarom doe je het? Hou je tijdens vergaderingen je mond omdat je mening niet overeenkomt met die van je manager? Weet je wat het is? Elke keer dat je je mond houdt, verlies je een dag in je leven om wél te zeggen wat je denkt. Wat doe je morgen? Precies hetzelfde, of trek je je mond dan wél open?

Tip: Wil je een slechte keuze maken? Vraag iedereen om advies. Hoe meer je naar anderen luistert, hoe minder je jezelf hoort.

Je leeft niet je eigen leven

Denk er eens over na: zou het beroep ‘influencer’ bestaan als we niet allemaal zo gevoelig waren voor andermans mening? En begrijp me niet verkeerd, ik respecteer het beroep, maar het is gezond om alles wat je hoort eerst door je eigen filter te halen. Heb je die filter überhaupt nog, of is die vervaagd?

En hier komt het punt: als je je leven laat afhangen van de meningen van anderen, leef je simpelweg niet je eigen leven. Je voelt het niet meteen, maar uiteindelijk raak je kwijt wat jij echt wilt. Dus, als je alle stemmen van anderen wegfiltert, wat blijft er dan nog over?

Je denkt toch niet elke ochtend na wat mensen zouden denken dat je vandaag thee drinkt bij het ontbijt en geen koffie? Waarom jou je dan druk maken over hun mening over je foto of een outfit die jij hebt gekozen?

Volg Anna’s avonturen op Instagram.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.