Anouk: ‘Nu mijn jongste dochter naar school gaat, zit ik in maar liefst 4 ouderapp groepen’

17.10.2024 15:00

Anouk is trotse echtgenote van Erwin en mama van vier meiden: Aurélie (10), Emeline (8), Vieve (7) en Lilou (4). In hun levendige huishouden is het soms één en al chaos, maar liefde, gelach en spontane dansfeestjes voeren steevast de boventoon. Anouk deelt vol enthousiasme haar avonturen in het ouderschap.

Laatst las ik een artikel over grappige en soms schokkende conversaties op marktplaats. Toen dacht ik meteen aan de berichten en gesprekken in de ouder appgroep van school. Nu mijn jongste dochter ook naar school gaat, heb ik het genoegen om deel te mogen nemen aan maar liefst vier ouderapp groepen. Natuurlijk is zo’n groepsapp hartstikke handig. Er wordt informatie gedeeld van de leerkracht, informatie over uitjes en er worden hulpouders geregeld. Alleen zijn sommige ouders wel heel erg actief en blijft mijn mobiel maar trillen met nieuwe berichten.

Na 23:00 uur geen berichten meer

Als eerste zou het toch een ongeschreven regel moeten zijn dat ouders niet meer na 23.00 uur berichten in de groepsapp versturen. Als ik met veel moeite mijn kinderen eindelijk allemaal in bed heb gekregen en heb opgeruimd, wil ik er vooral even niet aan herinnerd worden dat ik kinderen heb. Als ik dan om 23.50 uur een berichtje krijg dat het gymshirt van Pietje ontbreekt in zijn gymtas, interesseert me dat even niet. Dan moet Pietje maar wat netter zijn. 

“Natuurlijk kan ik de meldingen uitzetten, maar dat doet manlief al en sommige berichten zijn nu eenmaal wel belangrijk”

Klassenuitjes (en die heeft de school van mijn dochters heel vaak) zijn ook altijd een garantie voor een ontploffende telefoon. Natuurlijk is het hartstikke lief dat de hulpouders foto’s delen van het klassenuitje. Ik vind het ook leuk om foto’s van mijn kind te zien; alleen krijg je daarnaast ook zo’n 140 foto’s van de kinderen uit de rest van de klas. Ook leuk, maar uiteindelijk moet ik die weer allemaal wissen van mijn telefoon om de schaarse ruimte te besparen en pff, dat kost best veel tijd.

Weekend uittips delen

In één app hebben we een hele enthousiaste ouder. Zij deelt altijd tips en een uitagenda voor het weekend. Heel handig als ik zelf geen inspiratie heb. Alleen kwam ze laatst om 23.30 uur (ik bedoel maar) met een boekentip: of we Dolfje Weerwolfje kennen? Ik denk dat Paul van Loon na ongeveer 25 delen van Dolfje Weerwolfje heel blij is dat zijn boeken nu eindelijk zijn opgemerkt. 

Overleg over welke hapjes ieder kind meeneemt naar het kerstdiner of paasontbijt is ook altijd zo’n feest. Iedere 5 minuten vliegen dan de berichten door de app van allerlei lekkernijen. Naast dat ik me dan absoluut niet kan concentreren op mijn werk, krijg ik ook nog eens heel erg trek.

Betaalverzoekjes

Juffen- en meesterdag is ook een berucht onderwerp. Inmiddels zijn er al zoveel creatieve ideeën gedeeld en cadeaus gemaakt dat ik een knutselkanaal op YouTube kan beginnen. Natuurlijk wordt ook een betaalverzoekje gedeeld. Vervolgens komen er dan 30 meldingen van ouders dat ze hebben betaald. Waarom is dat nodig? De ontvanger ziet het vanzelf wel, maar uiteindelijk stuur ik dan ook maar een vinkje. Ik wil natuurlijk niet dat andere ouders denken dat ik als enige niet heb betaald. 

Ook zijn er weleens vervelende discussies, bijvoorbeeld over traktaties en of deze suikervrij moeten zijn. Hierdoor zijn dus twee kampen ontstaan, die niet onderdoen voor Expeditie Robinson. Hoewel ik kamp suiker ben, meng ik me nooit fel in zo’n discussie. Mijn berichtjes zijn altijd zoet. 

Meldingen uitzetten?

Maar ik denk dat alle ouders kunnen beamen dat het meest gevreesde bericht in de ouderapp is: “Luizen” en of er ouders zijn die willen luizenpluizen. Sorry, niet heel sociaal maar geen luisvrije haar op mijn hoofd die eraan denkt om mij daarvoor op te geven.

Natuurlijk kan ik de meldingen uitzetten, maar dat doet manlief al en sommige berichten zijn nu eenmaal wel belangrijk. Oh, komt weer een berichtje binnen: of iemand nog nummer 36 heeft van de dierenkaartjes van Albert Heijn….gelukkig wel nog netjes voor 23.00 uur. 

Lees meer van Anouk:
Anouk: ‘Zat er geen gebruiksaanwijzing verstopt in die placenta?’
Anouk: ‘Onze jongste dochter (3) neemt standaard een babyccino’
Anouk: ‘Hoe vermoeider de meiden zijn, des te meer ze veranderen in kidzillas’

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.