Elsemieke (30) is samen met T (32), moeder van twee zoontjes (3,5 en 1,5) en redacteur bij Kek Mama. Probeert op veel te weinig slaap, als eersteklas chaoot, wat van het moederschap te maken.
Lees verder onder de advertentie
Safer Internet Day
Afgelopen dinsdag was het “Safer Internet Day”. Die dag staat in het teken van – het zal je niet verbazen – hoe je veilig gebruik kunt maken van het internet. Ik zie zelf zowel veel voordelen als veel nadelen van het hele fenomeen internet en dan vooral social media. Ik kijk er zelf dus ook behoorlijk tegenop dat ik mijn kinderen er ooit wegwijs in moet gaan maken. Ik weet zelf eigenlijk de weg ook nog niet echt, dus hoe moet ik het hen dan leren?
Lees verder onder de advertentie
Het deed me ook denken aan een voorval wat ik zelf meemaakte via Instagram. In mijn hoofd was ik een jaar of zestien, maar – zoals een rasechte hoarder als mijzelf betaamd – bleek ik alle gesprekken en mailwisselingen te hebben bewaard en bleek het te zijn gebeurd in 2017. Toen was ik dus 23, niet zestien. Niet eens een tiener meer, maar zelfs ruimschoots een twintiger al. Een verschil van bijna tien jaar. My bad. Ik had ooit een heel goed geheugen, maar toen werd ik zwanger. En moeder. Het kan verkeren in ‘t leven.
Anyway, ik dwaal af, merk ik. Ik was 23 en werd benaderd door iemand op Instagram. Door ene Manisha, modellenscout van Elite Models. “Manisha” stuurde me een bericht dat ze mijn foto’s had gezien en vroeg of ik interesse had om model te worden. Je voelt hem inmiddels vast wel aankomen.
Lees verder onder de advertentie
Gelukkig draait dit niet uit op een heel tragisch verhaal, want geloof het of niet, mijn soulcrushing onzekerheid en laag zelfbeeld heeft me destijds uit deze situatie gered. Dat ik daar toch nog eens wat aan zou hebben, wie had dat gedacht. Ik kon namelijk gewoonweg niet geloven dat iemand mij echt geschikt zou vinden als model. Best sneu, maar goed, laten we het positief bekijken: het heeft me in ieder geval íéts gebracht.
“Ik geloof nog steeds graag dat ik iets goeds heb gedaan die dag”
Zie je wel
Ik ging in op “Manisha’s” gesprek en stelde enkele vragen. Er kwam een semi-legit verhaal uit, maar ik vertrouwde het dus voor geen meter. Ik stuurde een mail naar Elite Models waar “Manisha” scout voor zei te zijn en ik kreeg bijna meteen een reactie terug. Of ik mijn telefoonnummer kon doorgeven, zodat de situatie uitgelegd kon worden. Nu heb ik een hekel aan bellen, maar het moest maar, want mijn nieuwsgierigheid was gewekt. Aan de telefoon legde de jongen van Elite Models me uit dat dit allemaal nep was. Zie je wel.
Lees verder onder de advertentie
Er bestond geen Manisha, dit was een jongen uit Rotterdam die dit, met de naam van Elite Models, al bij heel veel andere meisjes had gedaan om op deze manier naaktfoto’s te ontfutselen. Er was een hele rechtszaak over aangespannen en de jongen in kwestie was ook opgepakt. Of de jongen van Elite Models mijn nummer mocht doorgeven aan de zedendelicten rechercheur van de politie Rotterdam die bij de zaak betrokken was, zodat zij mij ook kon bellen? Niet bepaald hoe ik had verwacht dat die dag zou verlopen, maar nogmaals: ik was veel te nieuwsgierig om te weigeren. En ik besefte natuurlijk ook wel dat dit belangrijk was. Ik geloof nog steeds graag dat ik iets goeds heb gedaan die dag.
Naaktfoto’s
Voor ik het wist had ik dus de zedenrechercheur aan de lijn. Zij vertelde me dat die jongen was veroordeeld en vast had gezeten, maar nu net weer voorwaardelijk vrij was. En schijnbaar meteen maar door ging waar hij gebleven was. Omdat hij nog in zijn proeftijd zat, wilde ze snel handelen. Of ik haar screenshots van het hele gesprek kon mailen, of ik ook naaktfoto’s had gestuurd naar hem (dat had ik gelukkig niet), alles om hem zo snel mogelijk weer terug achter tralies te krijgen.
Lees verder onder de advertentie
Helaas heb ik er daarna nooit meer wat van vernomen. Waarom krijgt nieuws vaak geen follow-up voor voor de nieuwsgierige mensen onder ons? Uiteraard heb ik het geprobeerd te vinden in het orakel Google, maar meer dan dit kon ik niet vinden. Dit artikel gaat over dezelfde jongen, maar in 2016, dus voordat hij was opgepakt en voorwaardelijk weer vrijgelaten. Ik ga er voor het gemak vanuit dat hij regelrecht terug de cel in ging door mijn screenshots. En dan maar hopen dat hij niet nog meer meisjes heeft gechanteerd om naaktfoto’s te sturen in de tussentijd.
Maak je kinderen weerbaar
Moraal van het verhaal: maak je kinderen weerbaar. Praat van jongs af aan over grenzen en laat je kinderen weten dat ze altijd bij jou terecht kunnen met dit soort kwesties. Zorg dat ze jou vertrouwen. En maak ze wegwijs op het internet. Daar is bijvoorbeeld Safer Internet Day voor.
Lees verder onder de advertentie
Weet je niet zo goed hoe, net als ik met mijn eigen kinderen? Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden, dat is al lang voor jou gedaan. Elke maand schrijven Marjolein en Martine van ChatLicense een column over dit soort kwesties en hoe je ermee om kunt gaan, waar je ook je eigen vragen kunt insturen. Je kunt boeken kopen over dit onderwerp (boekentip van mij: Digitale Opvoeding van Marije Lagendijk). Geen zorgen dus, er is genoeg hulp om jezelf en je kinderen wegwijs te maken in de digital jungle.
Yolanthe Cabau is niet alleen een succesvolle actrice, presentatrice én Kek Mama columnist, maar vooral een liefdevolle moeder. Haar zoontje Xess Xava, die ze samen met ex-man Wesley Sneijder heeft, is haar grote trots. Maar zoals dat tegenwoordig helaas vaker gaat op sociale media, krijgt ook hij te maken met ongevraagde meningen en ongepaste opmerkingen.
1 April is voor kinderen een feestdag op zich. Geintjes bedenken, mensen foppen en dan gierend van het lachen kijken of iemand erin trapt. Maar dit jaar liep het bij Keesje thuis nét even anders dan gepland. Of nou ja, misschien juist precies zoals gepland: een Tikkie voor iedereen!
Als de school belt flitsen er tachtig scenario’s door je hoofd, geen van alle goede. Gelukkig is er niet altijd sprake van rampspoed. Zoals bij Mieke (39), moeder van Merel (15) en Xavi (3).
Soms doe je als ouders iets waar je later spijt van hebt. Of waar je je enigszins voor schaamt. Zo ook Dilara, die door een actie niet bepaald meer goed bekend staat op de school van haar dochters.
Merel had nooit gedacht zó’n moeder te worden en vond thuisblijfmoeder eigenlijk een beetje een vies woord. En haar baan was toch ook best leuk? Maar toen ze weer ging werken na haar verlof, wist ze ineens helemaal niet meer wat er nou zo leuk aan was geweest.