‘Ouders, doe je dochters haren vast in het zwembad’

07.08.2024 20:27
haren vast zwembad meisje Bron: Unsplash

Lisa van den Akker (33) is moeder van vier kinderen én hoofdredacteur van Kek Mama. Maandelijks schrijft ze een column over haar avonturen en gedachtes als moeder van een gezellig, maar ook chaotisch gezin.

“De zomer betekent zwemmen, tenminste voor ons wel. In juli en augustus plons ik soms wel drie keer per dag in het water. Niet geheel vrijwillig overigens, maar vooral omdat mijn kinderen het leuk vinden. Zowel de jongste van 3 als de oudste van 13 genieten van een verkwikkende duik in het zwembad en het is dan ook de nummer één vereiste wanneer we een vakantiebestemming kiezen.

Zwemmen zonder toezicht

Mijn oudste twee hebben hun zwemdiploma’s, maar de jongste twee nog niet. Dat betekent dat je mij niet rustig aan de rand van het zwembad zal zien zitten. Lijkt me logisch en verbaast mij dan ook dat veel ouders dat wel doen. Op de camping in Italië bijvoorbeeld was ik met mijn jongste twee dochters aan het zwemmen in een bad van ongeveer een meter diep. Een diepte waarbij de gemiddelde peuter en kleuter dus niet kan staan. Terwijl ik daar sta glijdt naast me een meisje van een jaar of vier in het water. Ze heeft bandjes om en een grote zwemband om haar middel.

Ik ben met mijn eigen dochters bezig en besteed er verder weinig aandacht aan, tot ik haar om haar moeder hoor roepen. Ik draai me om en denk meteen: is ze alleen? Ik speur het zwembad en de rand van het zwembad af, maar zie niemand die bij het meisje hoort. Ze blijft roepen en gillen om haar moeder, zonder resultaat.

Met stomheid geslagen

‘Kan ik je helpen?’, vraag ik. ‘Ik wil eruit.’ zegt ze een beetje hijgend. Waarop ik haar richting de kant duw en haar uit het bad help. Ze rent weg en met mijn blik volg ik haar. Helemaal aan de andere kant van het zwembad, zeker zo’n 50 meter verder stopt ze bij een ligbedje, daar ligt een vrouw een boek te lezen. Het is haar moeder.

Ik ben met stomheid geslagen. Wie laat nu zijn kleuter zonder toezicht in het zwembad zwemmen? Toch is deze moeder echt niet de enige. De afgelopen weken heb ik heel wat zwembaden gezien en overal zag ik kinderen zonder volwassenen. Vooral kinderen van een jaar of 6 à 7 die net hun diploma hebben worden al snel alleen gelaten. Terwijl ik mijn oudste twee van 11 en 13 nog als een havik in de gaten hou.

Haren vast in het zwembad

Ik kan er niet bij dat ouders zo makkelijk zijn als het op zwemveiligheid aankomt. Niet alleen wat betreft het zwemmen zonder toezicht, ook wat betreft de haardracht van meisjes. Sinds er een paar jaar geleden op onze camping een meisje van 9 (!) verdronk in het peuterbadje omdat haar haren vastzaten in het zwemrooster, heb ik een strikt knottenbeleid. Mijn dochters dragen bij het zwemmen hun haren in een knot, geen staart, geen vlecht en al zeker geen losse haren. Zwemroosters zitten namelijk in ieder zwembad en daarmee is het al veel vaker gruwelijk mis gegaan.

Veel ouders zijn daar echter niet mee bezig, overal zie ik meisjes met lange losse haren in het zwembad en dat verbaast me. Daarom bij deze een oproep: ouders, doe je dochters haren alsjeblieft vast in het zwembad en blijf in de buurt. Een ongeluk zit immers in een klein nat hoekje.”

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.