Johanna: ‘Voor wie zit ik op die datingapps? Waarom de druk om op zoek te gaan?’

04.10.2024 13:00

Meet Johanna (36): biologiedocent, seksuele gezondheidsconsulent, en mama van twee jongens (5 en 7). Na haar recente scheiding jongleert ze met het ouderschap en deelt ze haar avonturen en inzichten.

Misschien ligt het aan de wisseling van de seizoenen, de valse start van het schooljaar met Dengue of dat ik nu bijna een jaar officieel uit elkaar ben met mijn ex, misschien is het alles bij elkaar… maar ik ben moe. 

Emotioneel uitgeput

Dan bedoel ik niet per se lichamelijk moe, maar emotioneel uitgeput. Ik doe leuke dingen met vriendinnen en geniet intens van de liefde om me heen. Mijn ouders komen veel op bezoek, ik heb leuke weekendactiviteiten gepland en ben vrolijk en energiek als ik dingen onderneem. Toch is voor mij op het moment het hoogtepunt als ik thuis alleen op de bank zit. Want het voelt als veel. Alle prikkels verwerken en alle emoties voelen is een dagtaak an sich. 

Tijd om te verwerken

Het afgelopen jaar ben ik als een sneltrein door het leven gegaan. Alle kansen heb ik gegrepen om alles te verwerken en aan te pakken: therapie, deze column, meditatie, sporten, reizen en ga maar door. Ik stond niet stil, maar was bezig met overleven en een nieuwe basis creëren in mijn leven. En nu ben ik daar. 

Alleen managen van een huishouden

Alle nieuwe dingen heb ik gehad, het alleen managen van een huishouden is me een jaar gelukt, dus ik weet hoe het moet. Het doorlopen van een schooljaar op mijn werk, met avonden waarin ik oppas en opvang voor de kids moest regelen, is me gelukt. Het opdoen van nieuwe ervaringen en leermomenten en hierdoor groeien en ontwikkelen is me gelukt (en iets dat ik blijf doen natuurlijk). I can manage. 

”Zelfs de spannende contacten die ik heb zie ik nu minder… mijn emotionele energie is voor mij en daar moet ik nu dus zuinig mee om gaan”

Door dit te beseffen komt er een soort rust en bezinning over je heen en sta je even stil. In de stilte… dan komt die moeheid. De behoefte om je terug te trekken in een hoekje op de bank, te cocoonen. 

Weg van die vreselijke dating apps

Ik zal mezelf daar ook de ruimte voor moeten geven, om te beginnen met die vreselijke dating apps. Voor wie doe ik dat nou helemaal? Waarom de druk om op zoek te gaan? Het beoordelen aan de hand van enkele foto’s en stellingen of iemand je interessant lijkt.

Een gesprek aan gaan met de standaard vragen om iemand te leren kennen, om ze na een tijd misschien te zien op een afspraakje? Telkens weer dezelfde gang van zaken, zonder dat je echt weet of het zal klikken, of die connectie face to face er echt is? Dat past nu echt niet. 

Offline gaan

Sterker nog… als ik verder ga in mijn verbeelding en me moet voorstellen om iemand nu in mijn huidige leven te moeten passen, tussen mijn kinderen, vrienden en ex. Buiten dat ik dat nu iemand anders niet wil aandoen, gaan mijn hoofd en hart bij de gedachte volledig in de weerstand. Nee, ik ga lekker offline. 

Zelfs de spannende contacten die ik heb, zie ik nu minder… mijn emotionele energie is voor mij en daar moet ik nu dus zuinig mee om gaan. Geloof me, dat is niet saai, dat is zelfliefde. Het is alles op zijn plek laten vallen en voor nu lekker mijn winterslaap in. Misschien ga ik weer aan in de lente, welterusten! 

Lees meer van Johanna:
Johanna: ‘Het voelt alsof ik een dubbelleven leid, alsof er twee versies van mij zijn’
Johanna: ‘Ik moet alles op alles zetten, zodat mijn kids er geen blijvende schade aan ondervinden’

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.