Johanna: ‘Ik heb 2 kinderen, maar in mijn columns staat verslag over mijn seksuele escapades. Is dat erg?’

18.10.2024 13:00

Meet Johanna (36): biologiedocent, seksuele gezondheidsconsulent, en mama van twee jongens (5 en 7). Na haar recente scheiding jongleert ze met het ouderschap en deelt ze haar avonturen en inzichten.

Schaamteloos

Ik sta er bekend om over alles te kunnen praten. Ik stel alle vragen en ben heel open over wat ik voel en meemaak, op elk vlak in mijn leven. Als ik het er met anderen over heb, zegt men soms  dat ik geen schaamte ken. Ik heb zelf alleen erg veel moeite met het woord “schaamte”. Wie bepaalt waar jij je voor moet schamen? Wie bepaalt hoe we ons neer moeten zetten en waar we het wel of niet over mogen hebben? Waarom worden mensen zo snel in een specifiek hokje neergezet? 

Seksuele escapades

Mijn column is hier een voorbeeld van. Ik heb twee kinderen, maar in enkele columns staat duidelijk verslag over mijn seksuele escapades. Is dat erg? Seksualiteit is in mijn ogen een basisbehoefte, iets dat iedereen heeft in de eigen gradaties. Ikzelf ben nu aan het experimenteren en ontdekken, ik ben onlangs gescheiden en kan zo ongebonden alle kanten op en deel mijn zoektocht hierin graag.

In gesprek gaan met mijn kinderen

Mijn kinderen zullen als ze ouder zijn misschien mijn columns lezen. Wat zullen zij dan denken en vinden? Hopelijk komen ze tegen die tijd met hun vragen naar mij toe en kunnen we het over de inhoud hebben.

‘Ik hoop dat mijn visie op de omgang met seksualiteit aanstekelijk werkt naar anderen. Dat we de drempel over gaan met zijn allen, taboes doorbreken en ons eigen plezier voor de schaamte kunnen zetten’

Ik zou het gebruiken om hen iets te leren, bijvoorbeeld over scheve standaarden; dat leeftijd een ding is als je als vrouw seks hebt met een jongere man, terwijl als een man veel ouder is dit opeens geen probleem is en sterker nog… er dan vaak schouderklopjes van andere mannen gegeven worden. Hoezo is dat zo? Wat vinden mijn jongens daarvan? Maar ik dwaal af, het gaat erom dat mijn openheid in mijn seksualiteit niets te maken heeft met mijn rol als moeder, mijn persoonlijkheid en professionaliteit. 

Gesprekken over seksualiteit met leerlingen

Sterker nog, als professional helpt het alleen maar, ik ben biologiedocent en coördinator seksuele vorming. Zo ga ik heel makkelijk het gesprek aan met een leerling die helemaal verbolgen is over het feit dat er mensen zijn die aan “rimmen” doen. Want gatverdamme, dat kan toch niet, dat is smerig!

Ik stel vragen en ik ben oprecht nieuwsgierig naar zijn beweegredenen. Uiteindelijk is de conclusie dat hijzelf het idee van rimmen heel smerig vind, maar dat hij er in principe niets van te vinden heeft als een ander dat wel wilt doen. Want wie zijn wij om daar wat van te vinden?

Taboes doorbreken

Ook bij medemoeders, vriendinnen en andere volwassen praat ik heel open over wensen en grenzen. Ik vind het belangrijk dat mijn peers zich tevreden voelen met hun seksleven en zou hun graag indien nodig heb hierin op weg helpen. Dit kan alleen als je het gesprek aan gaat. Sommigen vinden dit lastig, dat gevoel van schaamte weer… dat gevoel doe ik dus niet aan op het gebied van seksualiteit.

Ik doe aan vrijheid, openheid, speelsheid, luchtigheid. Dat is hoe seksualiteit zou moeten zijn in mijn ogen. Ik hoop dat mijn visie op de omgang met seksualiteit aanstekelijk werkt naar anderen. Dat we de drempel over gaan met zijn allen, taboes doorbreken en ons eigen plezier voor de schaamte kunnen zetten! 

Lees meer van Johanna:
Johanna: ‘Ik gaf mezelf de taak om een uitstekende wingwoman te zijn die avond’
Johanna: ‘Hij wil haar zo snel mogelijk introduceren aan de kinderen’
Johanna: ‘Het voelt alsof mijn positie als moeder in gevaar wordt gebracht: moet ik ze nu gaan delen?’

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.