Lara Temme is tekstschrijver en woont samen met haar zoon (7) en dochter (9) in Brabant. Thuis wordt er veel gelachen, geknuffeld, gehuppeld en gezongen. Wel vals, maar daar heeft het gezin zelf weinig last van. Evenals de altijd rommelige zolder.
Lees verder onder de advertentie
“07.30 uur. De wekker gaat voor de derde keer. Snoozen schijnt niet goed voor je te zijn, ‘maar dat is chocolade ook niet’, denk ik wanneer ik me nog een keer omdraai. En ik heb beide toch echt nodig om de dag door te komen.
Lees verder onder de advertentie
Slechte slaper
Ik ben een slechte slaper, altijd al geweest. Als jong kind lag ik me al druk te maken over dingen waar je op die leeftijd helemaal niet mee bezig zou moeten zijn. Bang voor rampen, voor het zijn van een teleurstelling, voor de dood. Vaak schrok ik, als ik uiteindelijk weer in slaap gevallen was, na een paar minuten weer wakker. Happend naar adem, ervan overtuigd dat mijn hart ermee zou stoppen.
Lees verder onder de advertentie
Als volwassene is het niet veel beter. Ook niet als ik eenmaal in slaap gevallen ben. Ik kaakklem, ik woel, ik heb talloze nachtmerries en word vaak wakker. Nachtelijke paniekaanvallen zijn mij niet vreemd. En dat merk je als je ’s ochtends opstaat. Gesuis in mijn oren, een gonzend hoofd en een lijf dat maar één ding wil: terug naar bed. En snel een beetje.
Ik vind het zo zonde om de dag vaak al te beginnen met een achterstand. Hoeveel andere dingen ik wel niet had kunnen doen! Maar ja, slecht slapen kost bakken energie en bang zijn nog wel meer. Dus probeer ik me niet schuldig te voelen en zorg ik dat ik de belangrijkste dingen van de dag in ieder geval regel.
Lees verder onder de advertentie
Gelukkig ben ik, zodra ik eenmaal ‘aan sta’, meestal verrassend energiek. Fietsen, wandelen, lekker naar buiten met de kinderen, dansen in de kamer: veel mensen kennen me als beweeglijk en enthousiast. Alleen duren de dagen vaak een stuk langer dan mijn aan-stand. Mijn kinderen kunnen me uittekenen op de bank en weten er inmiddels ook van te profiteren. ‘Ben je moe, mama? Je kunt wel even gaan slapen hoor! Mogen wij dan op de tablet?’
“Het moe-zijn belemmert me: zowel in mijn dagelijkse bezigheden als op de lange termijn. Het lastige is dat ik niet weet of dat ‘legitiem’ is”
Gebrek aan energie
Ik vraag me wel eens af of mijn lijf niet gewoon uitgeput is na ruim 30 jaar angst en paniek. Zou er onomkeerbaar veel schade zijn aangericht door mijn chronisch torenhoge cortisolniveau? Ik heb ondertussen alles wel geprobeerd. Niet slapen overdag (of juist wel), diëten, vitamines, detox-kuren, extra bewegen. Het moe-zijn belemmert me: zowel in mijn dagelijkse bezigheden als op de lange termijn. Het lastige is dat ik niet weet of dat ‘legitiem’ is. Mag ik mijn gebrek aan energie een leidraad laten zijn?
Lees verder onder de advertentie
Ja… Ik denk echt dat mijn lijf een opdonder heeft gehad door decennialang in opperste staat van paraatheid staan. Wat als het vooral mentale vermoeidheid is? Moet ik in dat geval niet juist méér gaan doen? Ik kan zonder enige moeite een uur wandelen of fietsen, ook als mijn ogen bijna dichtvallen. ‘Zie je wel’, denk ik dan. ‘Ik stel me aan’. Als mijn lijf overdag schreeuwt om slaap krijg ik wél een rekening als ik dat blijf negeren. Wat is dan wijsheid? Ik heb werkelijk geen flauw idee.
In mijn cocon
Het zou fantastisch zijn om meer energie te hebben. Om veel van mijn tijd te besteden aan andere dingen dan bijtanken. Meer quality time met ons gezin, spontane dates met vriendinnen, mijn vrijwilligerswerk bij het asiel weer oppakken. Aan de andere kant ben ik allang blij dat ik normaal kan functioneren. Ik weet hoe anders het kan zijn. Ik heb er jaren over gedaan om te staan waar ik nu sta. Ik moet er niet aan denken om dat te verliezen.
Lees verder onder de advertentie
Dus komt het er meestal op neer dat ik veilig in mijn cocon blijf, wetende dat uitputting dé voedingsbodem is voor angst. Het enige wat ik kan doen is het beste ervan blijven maken en hopen op vitalere tijden. En tot die tijd blijf ik een fervent snoozer met standaard een reep chocolade in mijn nachtkastje.”
In de extra dikke special van Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Van eenhoorns tot Elmo en van Paw Patrol tot prinsessen. Elke peuter komt in een fase waarin hij of zij enthousiast wordt van specifieke dingen. Daarom delen we iedere week een leuke peuterpassie van onze lezers, want soms zijn ze wel héél bijzonder.
Is jouw partner altijd degene die je verrast met een romantisch gebaar? Een onverwacht cadeautje, een avondje fancy uiteten of zelfs een ontbijtje op bed. Sommige mannen lijken gewoon geboren voor romantiek. En ja hoor, je sterrenbeeld speelt daar zeker een rol in.
Oppaskosten besparen door grootouders in te schakelen, dat doen toch zo veel mensen? Klinkt ideaal, vond ook Anne-Marije. Ze had van tevoren niet kunnen bedenken dat het zo’n wig tussen haar en haar schoonouders zou drijven.
Het kiezen van een babynaam kan een behoorlijke uitdaging zijn, vooral omdat iedereen er een mening over heeft. Maar wat als die mening van een kenner komt? Op TikTok deelt expert Colleen Slagan wat volgens haar de grootste no go’s zijn.
Of je kind nu een echte fijnproever of een kieskeurige eter is, het menu van je kleintje kan een enorme zoektocht zijn. Wat eet een dreumes op een dag? En hoeveel eet een peuter nou écht? Wij geven je een realistisch kijkje in de keuken van andere ouders. Deze week het menu van Pippa.
Dat het ouderschap zwaar is, zal weinig moeders verbazen. Maar wist je dat meer dan 1 op de 4 moeders tijdens het voeden in slaap valt? Begrijpelijk? Absoluut. Maar ook risicovol, zeggen experts tegen Parents. Zo houd je volgens hen jezelf én je baby veilig.