Laurie (37) is orthopedagoog, opvoeddeskundige en moeder van zoons Dex (6) en Otis (2). Sinds dit jaar woont ze met haar gezin in Kaapstad. In haar column schrijft Laurie over haar ervaringen van het emigreren met twee jonge kinderen, het leven in Zuid-Afrika en de hoogtepunten en worstelingen van het ouderschap.
Lees verder onder de advertentie
Sinterklaas in Zuid-Afrika
De magie van het Sinterklaasfeest vond ook zijn weg naar Kaapstad. Niet middels een stomende pakjesboot, maar via een tropische speedboot. En dan niet op het water, maar gewoon op een trailer achter een 4×4 Landrover. Echt op z’n Zuid-Afrikaans dus. Een (behoorlijke) veelvoud aan Nederlandse kinderen verzamelde zich vooraan om een blik van dit spectaculaire tafereel op te kunnen vangen. Achterin stonden de ouders met een pilsje in de zon een lauwe kroket weg te werken van de Hollandse kraam. Overal was aan gedacht.
Lees verder onder de advertentie
Twijfels of Sinterklaas bestaat
Enkele weken van tevoren begon onze oudste zoon zijn twijfels rondom het Sinterklaasfeest uit te spreken. Hij vond het ineens toch allemaal maar een beetje apart. Zo’n stokoude vent die nooit doodgaat, huizen met veel te krappe schoorstenen waar geen mens doorheen kan en pieten en ‘hulpsinten’ die zich zogenaamd over de gehele wereld verspreiden om alle elders wonende Nederlandse kinderen van cadeaus te voorzien. Wanneer je bijna zeven bent ga je ineens nadenken over de logica der dingen, en als je het Sinterklaasfeest vanuit logica gaat benaderen dan loop je al gauw vast.
Lees verder onder de advertentie
Niet ontkrachten of bevestigen
‘Mam’, vroeg hij zich laatst ineens hardop af, ‘ik vind het toch apart dat Sinterklaas geld heeft voor zoveel cadeaus’. Toen viel het even stil. ‘Eigenlijk denk ik dat het misschien allemaal wel helemaal niet klopt’ zei hij vervolgens, al zag ik hem zelf schrikken van het überhaupt opperen van een leugen van dit formaat. Ik stelde me, zoals wel vaker, zeer neutraal op in dit soort kwesties. Ik ontkracht, nog beaam. Hierdoor blijft de waarheid ergens in het midden hangen. Zeer effectief toepasbaar op vele situaties. Je zegt dan niet veel meer dan ‘Oh?’ en houd dan je mond. Vooral dat laatste is belangrijk.
Lees verder onder de advertentie
”
‘Wanneer je bijna 7 bent ga je nadenken over de logica der dingen, en als je Sinterklaas vanuit logica gaat benaderen dan loop je al gauw vast’
Ik zag hem verder malen en overpeinzen. ‘Maarja’, zei hij vervolgens opgelucht, ‘waarom zouden mensen een heel journaal maken over iets wat eigenlijk niet bestaat?’. Deze constatering leek wat rust te brengen en hij ging weer over op de orde van de dag.
Sinterklaas op speedboot
Maar vandaag was het dan zover, de ontmoeting met (hulp/surrogaat) Sint was daar. Vooraf vroeg ik me af of mijn zoon iets van zijn twijfels doorging laten schemeren, maar toen die statige goedheiligman daar in levende lijve verscheen, chillend in z’n rijdende speedboot, was de magie weer volledig terug. Alle twijfels verdwenen als sneeuw voor de zon.
Lees verder onder de advertentie
De ietwat onzorgvuldig opgeplakte witte borstelwenkbrauwen werden niet opgemerkt, de pieten ‘herkende hij van het Sinterklaasjournaal’ (kijk mam dít is nou malle pietje!) en toen Sinterklaas enkele feitjes over hem en zijn broertje uit het Grote Boek wist op te dreunen (vooraf keurig aangeleverd per mail) stond hij met open mond te luisteren. Hij leek zelfs een beetje starstruck toen hij de oude baas een hand mocht geven.
Kinderlijke magie
Kinderlijke magie is op zichzelf iets magisch. Heerlijk om te aanschouwen en om met weemoed aan terug te denken. Ineens begrijp ik de volwassenen, die zich met het volle verstand op de Fantasy Fair in een trollenpak hijsen, en stuk beter. Want het is toch heerlijk om je gewoon even in een andere wereld te wanen? De ratio volledig te parkeren en je over te geven aan de magische wereld der verzinsels. Niets is meer verlichtend dan dat. Ik denk dat ik vanavond ook m’n schoen ga zetten.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.