Mijn dochter was bijna zes maanden toen er een bezoek aan het consultatiebureau op de planning stond.
Lees verder onder de advertentie
De weg ernaartoe verliep stroef, zoals veel stroef verloopt als je een baby van bijna zes maanden hebt. We waren de vaccinatiekaarten vergeten, maar we hadden dan ook een rampzalige nacht achter de rug en dat niet alleen. ‘s Ochtends weigerde mijn dochter haar flesje moedermelk en als me iets tot diep in mijn ziel kon kwetsen dan was dat het wel. Dat je met extreme tegenzin minutenlang aan een kolfapparaat hebt gehangen, de boel zorgvuldig hebt ingevroren, het later minstens zo zorgvuldig opwarmt en dat het dan wordt GEWEIGERD. Je vloeibare goud. Gewonnen tijdens een -ik kan wel zeggen- energievretend productieproces. Dat je dan gewoon weg kan pleuren, want twee keer opwarmen is uit den boze. Ik kon dat bijzonder slecht hebben. Ik ben dan ook nooit van het fenomeen ‘pump and dump’ geweest. Het had me misschien best wat levensvreugde (lees: glazen wijn) opgeleverd als ik daar wel van was geweest, maar ik vond melk weggooien doodzonde.
Lees verder onder de advertentie
Dagmenu
Goed, dat consultatiebureau dus. Mijn dochter mocht ondanks de vergeten vaccinatiekaarten wel gevaccineerd worden, wat uiteraard weer tranen aan zowel haar als mijn kant opleverden. Mocht je het nog steeds niet doorhebben: ik ben een jankerd. Zoals altijd kregen we bij vertrek een pak folders mee. Eén folder in het bijzonder bracht me hevig aan het wankelen. Het was een menu. Een dagmenu voor baby’s vanaf zes maanden. Ik schrok me wezenloos. Met vier maanden waren we voorzichtig begonnen met oefenhapjes. Die oefenhapjes werden vooral met een hoop walging in ontvangst genomen. Veel werk hadden we daar dus nog niet aan, want meer dan een lepeltje per keer ging er niet naar binnen. Ik had één keer een variëteit aan groente en fruit in een ijsblokjesvorm geprakt en ingevroren en daar hadden we nu al bijna twee maanden plezier van. En met plezier bedoel ik rillingen, afschuw en kotsneigingen.
Lees verder onder de advertentie
Brandende hoepel
Nu was daar ineens dat dagmenu. En daar stond een heleboel op. Het was werkelijk een dagtaak: ‘s ochtends moest er een enorm bord pap gegeten worden, een uur later moest er een fruitmoment plaatsvinden, rond lunchtijd moest er brood naar binnen gewerkt worden, halverwege de middag was het tijd voor een tussendoortje, een paar uur later mocht het avondmaal worden opgediend (groente, aardappelen/rijst/pasta, vlees/vis/vleesvervanger) en of we ook even konden beginnen met het introduceren van water en slappe thee. Ik viel nog net niet van mijn stoel. Ik kreeg er bij dit kind nog geen geprakt worteltje in. Ze hadden me net zo goed kunnen zeggen dat ze volgende week door een brandende hoepel moest springen.
Lees verder onder de advertentie
Cateringbedrijf
Behalve dat ik zeer betwijfelde of mijn kind dit ooit allemaal ging eten, schrok ik ook nogal van de tijd die dit allemaal in beslag ging nemen. Want dit hele menu moest plaatsvinden náást de flesjes die ze al kreeg. En aan dat hele kolf- en voedgebeuren had ik al een dagtaak. Laat staan al het andere dat bij een baby komt kijken. Ik vroeg me af of ik niet beter gewoon mijn baan kon opzeggen en een cateringbedrijf kon beginnen, want cateren zou nu sowieso hetgeen zijn waar ik de hele godganse dag mee bezig was.
Lees verder onder de advertentie
Gearresteerd door het consultatiebureau
We zijn nu vijf maanden verder en ik heb inderdaad mijn baan opgezegd, maar dat was om andere redenen. Ook heb ik me onwaarschijnlijk slecht aan het dagmenu en alle daaropvolgende dagmenu’s gehouden. Of eigenlijk: mijn kind hield zich er slecht aan, want zij vrat het meeste niet. Brood gaat er pas sinds kort in en als ik het in mijn hoofd haal om met pap aan te komen, slaat ze die lepel met zo’n bloedvaart uit mijn handen dat het plafond opnieuw gewit kan worden. Deze week staat er een nieuw bezoek aan het consultatiebureau op het programma en ik heb me er al bij neergelegd dat ze me waarschijnlijk zullen arresteren. Wel heb ik de vaccinatiekaarten alvast in mijn jaszak gedaan. Kan ik bij het verhoor gelijk aantonen dat ik ondanks mijn incapabele gedrag wel prima in staat ben om van mijn fouten te leren. Misschien word ik dan wel vervroegd vrijgelaten en kan ik de dag waarop mijn kind een volledige maaltijd eet nog meemaken. Over een jaar of twaalf of zo.
Is jouw partner altijd degene die je verrast met een romantisch gebaar? Een onverwacht cadeautje, een avondje fancy uiteten of zelfs een ontbijtje op bed. Sommige mannen lijken gewoon geboren voor romantiek. En ja hoor, je sterrenbeeld speelt daar zeker een rol in.
Laurie (37) is orthopedagoog, opvoeddeskundige en moeder van zoons Dex (6) en Otis (2). Sinds dit jaar woont ze met haar gezin in Kaapstad. In haar column schrijft Laurie over haar ervaringen van het emigreren met twee jonge kinderen, het leven in Zuid-Afrika en de hoogtepunten en worstelingen van het ouderschap.
Doe jij als moeder het meest in huis? Van de kinderen naar school brengen tot de boel netjes houden? En merk je dat je partner niet altijd even enthousiast is om de handen uit de mouwen te steken? Het ligt niet aan hem, het ligt aan de sterren. Mannen met deze sterrenbeelden zijn namelijk luie […]
Denk je als moeder punten te scoren door je uit te sloven met de broodtrommel van je kind, word je op de vingers getikt door de juf. Het overkwam Cara. “Ik moet het van de juf gewoon bij een boterham met kaas houden.”
Dat het ouderschap zwaar is, zal weinig moeders verbazen. Maar wist je dat meer dan 1 op de 4 moeders tijdens het voeden in slaap valt? Begrijpelijk? Absoluut. Maar ook risicovol, zeggen experts tegen Parents. Zo houd je volgens hen jezelf én je baby veilig.