Sinds het begin van deze maand ben ik weer verknocht aan Expeditie Robinson. Ik ben sowieso gek op programma’s waarbij mensen er vrijwillig voor kiezen om kapot gemaakt te worden. In feite is Expeditie Robinson een vorm van ramptoerisme. Ergens doet het me ook denken aan een gemiddelde dag met mijn kind.
Lees verder onder de advertentie
Expeditie Robinson
Zo slapen alle kandidaten slecht. De oorzaak is meestal iets met zandvlooien. Een nacht doorbrengen in hetzelfde gebouw als een kind is niet veel anders. Je leeft altijd in de angst dat je nachtrust bruut wordt verstoord door iets kleins en kruiperigs. Dat terwijl je de volgende dag een moeilijke proef moet doen (een dag je met je kind overleven) met grote stellages (de speeltuin) en een hoop geschreeuw en commando’s moet incasseren (nou ja, dat dus).
Lees verder onder de advertentie
Samensmeltingsdiner
Expeditie-deelnemers eten erg weinig. Tot daar op een dag het samensmeltingsdiner is. Dan vreten ze zich ongans en komt het er vervolgens aan alle kanten weer uit. Goed voor de vruchtbaarheid van het eiland, die extra bemesting, maar minder goed voor hun fysieke gestel. Sinds kort onderga ik dagelijks hetzelfde, op het kotsen en kakken na. Ik kan namelijk nauwelijks nog eten met mijn kind erbij. Alles wat ik in mijn mond wil stoppen, wil zij hebben.
Lees verder onder de advertentie
Soms probeer ik stiekem een boterhammetje naar binnen te proppen, maar voordat ‘m naar mijn mond heb bewogen, staan haar vier tanden er ook al in. Daarom eet ik nu alleen nog maar als ze slaapt. Dat is tussen 12 en 2. Omdat ik tegen die tijd al bijna uitgestorven ben, voelt het zo euforisch als een samensmeltingsdiner zal voelen. Ik heb alleen geen team. Er smelt weinig samen, zeg maar. Op een bammetje pindakaas en wat maagzuur na.
Eetproef
De eetproef is ook een bekend onderdeel bij Expeditie Robinson. Dan moeten ze zaken als oogballen, dooie kikkerembryo’s en geitenmagen eten. Ik schrik daar niet van. Laatst nam mijn dochter een hap banaan, die kokhalste ze weer terug omhoog, pakte ze met haar hand en schoof ze zo in mijn mond. Ik wil maar zeggen: ik ben wel wat gewend.
Lees verder onder de advertentie
Tactiek
Bij Expeditie Robinson is het heel belangrijk dat je tactisch speelt. Anders word je er op de eilandraad zomaar uitgeknikkerd. Terwijl je net je hutje hebt gebouwd. Dat is zonde. In het ouderschap moet je ook heel tactisch zijn. Maak een inschattingsfout en je wordt bruut afgestraft. Breng je je kind ‘s middags een uur te laat naar bed, is ze ‘s avonds met geen mogelijkheid in slaap te krijgen. Denk je voor het middagslaapje nog gauw even een wandeling te maken, loop je met een oververmoeid, krijsend kind over straat. Dat is niet handig. Je dient de boel zeer strategisch te plannen. Alsof je een militaire operatie bestiert. Of, nou ja, meedoet aan Expeditie Robinson dus.
Lees verder onder de advertentie
Troeven
Ze hebben daar ook troeven, zoals de immuniteitsmunt en nog meer munten met moeilijke namen. Dat soort troeven heb ik ook in huis. Bij mij komen ze in een plastic zak met het woord ‘maisfingers’ erop. Deze zet ik zeer strategisch in. Ik kan ze immers niet onbeperkt inzetten, ook al zou mijn kind er gerust dertig op een dag opeten. Daarom doe ik het alleen als de nood hoog is. Als ik de strijd dreig te verliezen. Hoewel ik soms weleens fantaseer over verlies en dan vooral over afvallerseiland.
Lees verder onder de advertentie
Afvallerseiland
Want dat heb je in het ouderschap niet, afvallerseiland. Vind ik jammer. Het lijkt me best lekker om een paar weken in totale rust door te brengen. Een beetje op cassave kauwen en kakken in de zee. Maar mijn kind stemt mij niet weg. Ook al ben ik nog zo ontactisch en speel ik de proeven met de energie van een dooie kikkerembryo, ik mag blijven. En dat is toch ook wel weer fijn.
Lees verder onder de advertentie
Tara (30) is moeder van dochtertje Rosie (1). Haar eerste boek met eerlijke verhalen over het ouderschap verschijnt begin 2025. Volg haar momlife tot die tijd via Instagram.com/tarastokdijk.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.