Onze baby is bijna acht maanden. Dat betekent dat we al zes sprongetjes en twee slaapregressies achter de rug hebben.
Lees verder onder de advertentie
Er prijken inmiddels ook twee kleine tandjes in haar mond. Die zijn er niet zonder slag of stoot gekomen, kan ik je vertellen. Er kwamen slapeloze nachten en een boel spuitluiers aan te pas. Maar goed, dit zijn allemaal fases waarvan je van tevoren weet dat ze eraan komen. Dus als ouder weet je waar je aan begint, toch? Nope! Er zijn namelijk allerlei fases waar helemaal niemand je over vertelt. Terwijl een waarschuwing van tevoren best op z’n plaats is.
Lees verder onder de advertentie
Geitengeluiden
Zo wist ik bijvoorbeeld niet dat een baby in zijn eerste levensfase net een geit is. Dan heb ik het niet over het vermogen om te herkauwen of perfect ronde keutels te produceren (was het maar zo’n feest), maar over het geluid dat een pasgeboren baby maakt als hij slaapt. Het is net alsof je op een kinderboerderij staat! Maar nee hoor, het is je lieve kleine baby’tje dat al die malle geitengeluiden maakt. Werkelijk wonderlijk vond ik het. Probeer ook maar eens een oog dicht te doen met zo’n geit in je slaapkamer. En dat is dus als hij níét huilt, kun je nagaan.
Lees verder onder de advertentie
Stank voor dank
Dan wil ik het even hebben over de eerste hapjes. Leuk, denk je van tevoren, ik mag mijn baby hapjes gaan voeren. Dat wordt vast een snoezig gezicht, zo’n smikkelende baby met een toet vol zelfgemaakte prut. Niemand vertelt je dat de kans heel groot is dat je langdurig in de keuken staat te zwoegen -snijden, koken, pureren, prakken- en dat je baby vervolgens zijn neus ophaalt voor het maaltje. Of nog erger: gaat kokhalzen, uitspugen, rillen en huilen. Bij mij duurde het maar liefst twee maanden voor ik een goedkeurende blik kreeg. En dat was na een kant-en-klaar-potje. Mijn ego doet nog zeer.
Lees verder onder de advertentie
Terugrollen, graag
Omrollen is ook zo’n ding. Leuk hoor, als ze dat leren. Maar wat ze je niet vertellen is dat terugrollen nogal cruciaal is. Mijn baby kon wekenlang wél omrollen maar níét terugrollen. Dan lag ze op haar buik, wilde ze terug, lukte het niet en begon ze te huilen. Ook ‘s nachts. Driehonderd keer per nacht mochten papa en mama die lieve baby weer terug op haar rug leggen. En dan rolde ze een minuut later weer om.
Lees verder onder de advertentie
Shitshow
En dan nog wat over dat omrollen: als ze de smaak eenmaal te pakken hebben, houden ze er niet meer mee op. Ook op het aankleedkussen. Als je een enorme poepluier tracht te verschonen. Of op het moment dat ze een plasje doen en jij de luier net los hebt. Of allemaal tegelijk. Ravage, kan ik je vertellen.
Lees verder onder de advertentie
The Walking Dead
Momenteel zitten we in de tijgerfase. Onze baby doet haar stinkende best om zich over de vloer te bewegen, maar een schoonheidsprijs verdient haar techniek nog niet. Sterker nog: ze doet me weleens aan The Walking Dead denken. Je weet wel, die zombieserie. Als een bloeddorstige zombie sleept ze zichzelf over de grond. Meestal met als doel om iets met veel voltage erop te pakken en in haar mond te steken. We hebben het er maar druk mee.
Alles is een fase, zeggen ze niet voor niks. Het goede nieuws daarvan is dat het dus tijdelijk is. En dat is ook meteen het slechte nieuws, want alles gaat veel te snel voorbij. Zo zou ik mijn zombie van nu soms best weer even willen inruilen voor dat geitje van toen. Die geluiden waar ik toen van wakker lag, waren stiekem toch best wel schattig.
Niet iedereen heeft het geluk dat bij die man waar je op bent gevallen ook een leuke familie hoort. Veronique kan hierover meepraten. Zij en haar schoonzus liggen geregeld in de clinch en deze keer om een rekening van de stomerij.
Kinderfeestjes zijn vaak een bron van plezier, maar soms nemen die verrassingen wel heel bizarre vormen aan. Je stuurt je kind vrolijk naar een feestje, en wat krijg je terug? Een huisdier. Het overkwam Saïda.
Een gepensioneerde basisschoolleraar geeft op het TikTok-account van haar dochters (@elenanico22) een belangrijk advies aan ouders. Ze deelt de grootste fout die ze vaders en moeders in de opvoeding heeft zien maken tijdens haar decennialange carrière. En het is simpeler dan je denkt.
We willen allemaal het allerbeste voor onze kleintjes. Maar als het om babyvoeding gaat, is de keuze soms overweldigend. Zelf maken of toch een van de ontelbare verschillende potjes? En hoe gezond zijn die kant-en-klare hapjes eigenlijk? In een nieuwe aflevering van Keuringsdienst van Waarde doken de makers in de wereld van babyvoeding en de […]