Tijdens mijn zwangerschap deed ik samen met mijn vriend een bevalcursus. De groep bestond uit nog negen zwangeren en hun partners. Al snel bleek dat één van de aanstaande vaders nogal moeite had met zijn deelname. Hij kon namelijk niet tegen bloed. En laat dat nou net iets onvermijdelijks zijn als het om baren gaat.
Lees verder onder de advertentie
Ook tijdens de cursus kwam het nodige voorbij. Of het nou ging over inknippen, keizersnedes of iets simpels als een infuusje: de vader in spe trok om de haverklap wit weg. Toen er een dia met foto’s van placenta’s voorbij kwam, verliet hij demonstratief de kamer. Prettige wedstrijd vriend, dacht ik nog. De bevalling zelf moest immers nog plaatsvinden. Maar, zo liet hij ons allen weten, hij was helemaal niet van plan om tijdens de bevalling in de buurt van zijn barende vriendin te zijn. ‘Ik wil mijn favoriete kroeg niet zien afbranden’, bulderde hij. Ja, het was er niet alleen eentje met een tere ziel, maar ook een met ‘humor’. Wat een catch…
Lees verder onder de advertentie
Anti-borstvoeding
Er blijken ook mannen te bestaan die niet tegen borstvoeding kunnen. Ze kunnen het simpelweg niet aanzien. Roy Donders is het levende bewijs. Je weet wel, de stylist van het zuiden. Afgelopen zomer keek ik naar zijn reallifesoap. Ik was pas bevallen en had nog verlof, je moet toch wat. Ook Roy had in de serie net een kind gekregen. Hoewel zijn vriendin de baby graag borstvoeding wilde geven, wilde Roy dat niet hebben. Hij vond dat maar een vreemd gezicht, zo liet hij weten. Het zag er raar uit, vond hij, dus gaf Roy het kind liever een fles. Hij schetste een beeld alsof alleen geitenwollensokkentypes hun kind aan de borst hebben. Maar omdat zijn vriendin het toch wel graag wilde, sloten ze een compromis: ze mocht het één week doen. In dezelfde aflevering legde hij trouwens uit dat hij niet van plan was te stoppen met roken nu de baby er was. Ik aanschouwde het spektakel met mijn eigen baby aan de ene tiet en een kolf aan de andere. Je snapt: ik moest me inhouden om niet naar de televisie te schreeuwen. Wie voedt, bepaalt, zou ik denken, maar dat gold niet in huize Donders.
Lees verder onder de advertentie
De man met het gevoelige reukorgaan
Er zijn ook nog steeds vaders die weigeren poepluiers te verschonen. Bij de geringste keutel gaan ze overdreven staan kokhalzen, want hun gevoelige reukorgaan kan het allemaal niet aan. Of ze zeggen iets in de trant van ‘moeders zijn daar gewoon beter in.’ Echt, mannen die niet tegen bloed, poepluiers of borstvoeding kunnen, verdienen ons toch niet? Als ik zo’n man had, zou ik het wel weten. Overal waar we samen kwamen, zou ik mijn tiet eruit gooien en mijn kind voeden, gewoon om hem zich lekker te laten generen. Ik zou hem iedere maand trots wat bebloede maandverbandjes onder zijn neus houden: kijk eens, lekker vol weer! Ik zou mijn bevalling uitgebreid laten fotograferen en een kiekje van mijn placenta boven ons bed hangen. Wen er maar aan, gozer, zou ik zeggen. Wie bloedt, bepaalt.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?