Bij ons in de wijk komt er iedere avond een ijscoman langs. Hij arriveert met luid geklingel. Geklingel zo hard dat het je uit je diepste REM-slaap zou halen, ook als je gehele onderkomen uit triple A isolatiemateriaal bestaat. En dat is nou precies het probleem.
Lees verder onder de advertentie
IJscoman
Want deze ijscoman arriveert laat. Ergens tussen negen en tien uur ‘s avonds. Nu in de zomervakantie, maar ook eerder in het jaar, toen het rond die tijd al aardedonker was en alle kindjes in de wijk allang op één oor lagen, omdat de volgende dag een schooldag was.
Zeikerd geworden
Voordat mijn vriend en ik een kind kregen, woonden we hier ook al. Of deze ijscoman er toen ook was? Ik heb geen flauw idee. Waarschijnlijk wel, maar toen maakten we ons nog niet druk om dat soort dingen. Al stond er iemand midden in de nacht in onze voortuin te klingelen, het interesseerde ons niks. Waarschijnlijk stonden we zelf ergens in een voortuin te klingelen. Het was een ander leven. We waren nog geen zeikerds geworden.
Lees verder onder de advertentie
Geluk aan een zijden draadje
Dat is blijkbaar wat het ouderschap met je doet. Het maakt een zeikerd van je. Ik ben nu die vrouw die al om half tien in bed ligt en bij het minste of geringste geklingel ‘die rotijsco!!!!!’ naar haar vriend appt. Echt, ik ben me volledig bewust van de zeikerd die ik ben. Maar ik heb een verklaring. Ook ik als überzeikerd heb het recht mij te verdedigen. Het zit zo: zodra je een baby krijgt, hangt je geluk aan een zijden draadje. En met geluk bedoel ik: de kans op een goede nacht. En met goede nacht bedoel ik: dat je baby niet na uren sussen, wiegen en troosten eindelijk in slaap valt en dan bruut gewekt wordt door zo’n rot ijscoman!!!!!
Lees verder onder de advertentie
Boosdoeners
De ijscoman is als ware een metafoor voor alle piepkleine factoren die om zeep kunnen helpen waar je zo hard voor gewerkt hebt. Zulke factoren kennen we maar al te goed. Slaapt je kind lekker, besluit zijn darmkanaal plots heel heftig te gaan functioneren. Luier vies, kind huilen. Moet ‘t kind helemaal uit bed, verschoond worden, is-ie klaar wakker en wil-ie spelen. Om 2 uur ‘s nachts. Of je kind werkt eindelijk eens goed zijn prakje naar binnen, na wekenlange strijd tijdens het avondeten. Precies dan bijt-ie hard op z’n lip, spuit het bloed eruit, krijst-ie alles bij elkaar en ontwikkelt-ie opnieuw een afkeer tegen eten. Het zijn van die kleine boosdoeners die alles dreigen te verzieken. De ijscoman is voor mij zo’n vleesgeworden boosdoener.
Lees verder onder de advertentie
Komt het ooit nog goed?
Ik hoop van harte dat ik met de tijd minder panisch word. En minder zeikerig. Dat ik moet lachen om zo’n poepluier in de nacht. En het helemaal niet erg vind om vervolgens uren met haar te spelen. Dat ik gewoon mijn schouders op kan halen als mijn kind haar vers bereide avondeten linea recta op de grond kwakt, zonder dat ik dingen gil over niet genuttigde vitamines en mineralen. Dat ik ‘s avonds op de bank niet meer zit te stressen over of mijn kind wel door zal slapen, maar gewoon nog een zak chips open trek. Of… ik noem maar wat… een ijsje ga halen.
Lees verder onder de advertentie
Tara (30) is moeder van dochtertje Rosie (1). Haar eerste boek met eerlijke verhalen over het ouderschap verschijnt begin 2025. Volg haar momlife tot die tijd via Instagram.com/tarastokdijk.
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.