Op TikTok zag ik een video van een night nanny. Dat is iemand die je kunt inhuren om de nachten met je kind(eren) te faciliteren. Terwijl jij slaapt, dus.
Lees verder onder de advertentie
Night nanny’s
In deze video was een meisje te zien dat ik een jaar of twintig schatte. Ze liet zien hoe ze in het holst van de nacht in de weer was met een baby van slechts een paar dagen oud. Ik was gelijk mateloos gefascineerd. Vooral door het meisje in kwestie. Want toen ik die leeftijd had, had ik onmogelijk een night nanny kunnen zijn.
Lees verder onder de advertentie
Slechte oppasser
Niet in de laatste plaats omdat ik me zo kan voorstellen dat je overdag niet veel waard bent als je in de night moet nanny’en. Als twintiger was ik behoorlijk gehecht aan mijn leven overdag. Daarnaast heb ik in mijn jonge jaren slechts één keer opgepast, en dat was vrij onsuccesvol, terwijl het op een behoorlijk schappelijk tijdstip plaatsvond.
Lees verder onder de advertentie
Slapeloze nachten
De baby bleef destijds maar huilen, want ze had darmkrampjes. Inmiddels weet ik dat de oerste oermoeders weinig kunnen beginnen tegen de hel aka darmkrampjes, maar toen concludeerde ik dat ik zelf gewoon niet goed met baby’s was. Dus kapte ik ermee. Dat was ik. En dan heb je night nanny’s, die hun kinderloze jaren niet zuipend en stappend doorbrengen, maar zich vrijwillig in een van de pittigste zaken van het ouderschap storten: de slapeloze nachten met een pasgeboren baby.
Lees verder onder de advertentie
Respect
Terwijl ik uit respect voor deze dames allerlei hoedjes en petjes aan het afnemen was, daar achter mijn telefoon, viel me op dat andere mensen wat minder last hadden van een overheersend gevoel van respect. De comments onder deze TikTok-video waren enorm ongezellig. De zurigheid was vooral gericht aan de moeder in kwestie, die niet eens in beeld kwam. “Hoe kun je nou in de kraamweek al iemand inhuren om de nachten met je baby door te brengen? Dan had je geen moeder moeten worden”, klonk het. “Die nachten horen erbij. Ik kan me niet vóórstellen waarom je hier als moeder voor zou kiezen.”
Lees verder onder de advertentie
Goede redenen
Ik kan me er alles bij voorstellen. Zo kan het zomaar zo zijn dat de moeder in kwestie dusdanig aan diggelen is, omdat ze een watermeloen door een brievenbus moest persen en je daar best wat lichamelijke schade door kunt oplopen, dat goed slapen cruciaal is voor haar herstel. Het zou kunnen zijn dat ze een partner heeft die deze nachten prima op zich had kunnen nemen, maar het zou ook kunnen zijn dat de vader van het kind halverwege haar zwangerschap heeft bedacht dat hij zijn geld toch liever besteedt aan een fles wodka en nog een tatoeage dan aan luiers en met de noorderzon is vertrokken. Dát of een van de andere driehonderd legitieme redenen om een night nanny in te huren.
Lees verder onder de advertentie
Beschermen
Ik kan me goed voorstellen dat zo’n night nanny een moeder kan beschermen tegen fysieke en mentale instorting. Dus waarom niet? Nu deze moeders nog beschermen tegen dat andere kwaad: zure TikTok-comments.
Tara (30) is moeder van dochtertje Rosie (1). Haar boek ‘Blender zonder deksel: eerlijke verhalen over het ouderschap’ is nu te pre-orderen via Uitgeverijseptember.nl.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Aicha (32) is moeder van twee kinderen en getrouwd met Zakaria. Al negen jaar is ze hecht bevriend met Sharona, ondanks hun totaal verschillende achtergronden. Maar tijdens een kinderfeestje gebeurde er iets wat alles veranderde.
De opmerking: “Wat ben jij volwassen voor je leeftijd”, klinkt als een onschuldig compliment, bedoeld om een kind te prijzen voor zijn gedrag, verantwoordelijkheidsgevoel of empathie. Maar volgens deze therapeuten kun je die zin beter niet meer zeggen tegen je kind.
Het huisdier van je kind, hun oogappel, hun grootste liefde. En dan gaat ‘ie dood. Shit happens, maar of je kind hier ooit nog overheen komt, is de vraag.