Tijdens mijn zwangerschap raakte ik geobsedeerd door placenta’s. Ik vond die malle moederkoeken fascinerend. Mijn obsessie nam vormen aan waarbij ik plaatjes van placenta’s googelde en die aan mijn vriend liet zien. “Kijk al die aders”, riep ik dan. Of: “Oeh, deze is helemaal paars”. Mijn vriend was niet zo gecharmeerd van deze hobby en zeker niet tijdens het avondeten.
Lees verder onder de advertentie
Placenta
Ik was vooral ontzettend benieuwd hoe die van mij eruit zou zien. Het werd dan ook een belangrijk hoofdstuk in mijn beknopte bevalplan: de placenta moest aan mij getoond worden. Dat gebeurde. Nu moet ik zeggen dat je hoofd iets minder naar placenta’s bewonderen staat als je net door de hel a.k.a. de persfase bent gegaan en daarvan uit ligt te puffen. Maar toch, ik bewonderde ‘m. Hij was alleen niet zo mooi als op de plaatjes. Sterker nog: hij was aan flarden! Mijn kind was nogal met een bloedvaart ter wereld gekomen en had het ding onderweg geruïneerd. Ik vond het tamelijk teleurstellend.
Lees verder onder de advertentie
In de kliko
Wat er daarna met mijn placenta is gebeurd? Ik heb geen idee. Een vriendin zei laatst dat verloskundigen de placenta na een thuisbevalling gewoon in de kliko gooien. Het idee dat het bloederige ding -wat zo van de set van een horrorfilm kon zijn weggekropen- een week in onze kliko heeft gelegen, vind ik even lachwekkend als verontrustend. Natuurlijk heb ik het van tevoren zelf aangegeven, dat-ie weg kon. Dat doen ze namelijk niet altijd. Je kunt er tegenwoordig allerlei producten van laten maken, als je dat wil. Placenta-producten. Je zou als het ware een hele merchandiselijn kunnen beginnen omtrent je placenta.
Lees verder onder de advertentie
Kunst
Zo kun je allerhande kunstwerken van je placenta laten maken. Door ‘m in de inkt te dopen bijvoorbeeld, als een vlezige stempel, en er een kunstige afdruk van te maken. Ze kunnen ook sieraden maken van het ding. Misschien zelfs kledingstukken. Lady Gaga zou het wel weten. Mensen begraven hun placenta ook weleens in de tuin en planten er dan een boompje op. Een vleesboom, maar dan anders. Ik zou toch bang zijn dat de hond van de buren ‘m op een dag uitgraaft. Dat lijkt me rommelig.
Lees verder onder de advertentie
Opeten
Je kunt je placenta ook zelf opeten. Denk niet dat ik hier een grap maak. Je kunt ‘m gewoon in een smoothie gooien of lekker roerbakken. Ik vind dit een tikkeltje kannibalistisch. Toch liegen de voordelen er niet om. Door je placenta op te knabbelen, zou je sneller herstellen van je bevalling en minder vloeien. Dat had ik best kunnen gebruiken. Ik voelde me overreden door een vrachtwagen na mijn bevalling. Misschien had ik me dankzij zo’n placenta-snackje wel stukken minder ellendig gevoeld.
Lees verder onder de advertentie
Spijt
Maar nee, mijn placenta eindigde niet in een tupperware-bakje in de koelkast. Of als kunstwerk, boompje of sieraad. Want, dames en heren, ik vond mijzelf daar te nuchter voor. Vrij hypocriet, aangezien ik de ascendant van mijn dochter al op haar geboortedag zat te berekenen. Daar had ik best een placentapil bij kunnen innemen, dat had qua geloofwaardigheid niet veel meer uitgemaakt. Maar helaas is mijn placenta in de kliko gegaan. Zonde, vind ik nu. Zo’n merchandiselijn had ik met terugwerkende kracht best leuk gevonden. Een placentapannenkoekje in de kraamweek ook. Dan voelde ik me misschien niet overreden door een vrachtwagen, maar door een kleine personenauto, of zo.
Lees verder onder de advertentie
Tara (30) is moeder van dochtertje Rosie (1). Haar eerste boek met eerlijke verhalen over het ouderschap verschijnt begin 2025. Volg haar momlife tot die tijd via Instagram.com/tarastokdijk.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
We doen allemaal ons best, maar eerlijk is eerlijk: sommige moeders zijn nét een tikkie… intenser. Je weet wel, de moeders die bij elke nies al googelen of het kinkhoest is. De moeders die hun kind een helm willen opzetten om naar de speeltuin te gaan. Grote kans dat als je overbezorgd bent, je sterrenbeeld […]
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (4) en baby (11 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over de eerste schooldag