Drs Leenarts’ Dermadossier: Zonneallergie

01.07.2024 11:00
Bron: Drs Leenarts

Geen gedoe met de eindeloze zoektocht naar de perfecte billenzalf voor je kroost? Geen uren in de badkamer voor een skinroutine (alsof je daar tijd voor hebt als moeder)? En zeker geen fortuin uitgeven aan een minipotje anti-rimpelcrème dat je nieuwsgierige peuter leeg graait? Het kan! Drs Leenarts is er voor moeders met kids en verklapt hoe in haar tweewekelijkse column voor Kek Mama.

“Heb je last van rode vlekken in je hals of kleine bultjes op je armen? Voor je je zonnebrandcrème de schuld geeft, bedenk dat het waarschijnlijker is dat je last hebt van zonneallergie. Wat is dat voor uitslag, en wat kun je eraan doen? Ik leg het graag uit.

De eerste zonnestralen

Ongeveer een op de vijf vrouwen krijgt te maken met zonneallergie. Yes, je leest het goed: vrouwen. Het komt veel vaker voor bij vrouwen dan bij mannen, vooral bij degenen met een lichte huidskleur. Typisch voor zonneallergie is dat het opduikt na de eerste zonnestralen, wanneer je huid nog niet gewend is aan de zon. Dit kan gebeuren tijdens een wintersportvakantie, een zonnige reis in de winter en tijdens de eerste mooie lentedagen. Als je nog geen zonlicht hebt gezien, kan het natuurlijk ook in de zomer.

De uitslag ontstaat uren of zelfs dagen na het zonnebaden en zit vooral op plekken die voor het eerst in de zon zijn geweest zoals hals, armen en benen. Je gezicht kan ook getroffen worden, maar dat is meestal al een beetje gewend aan de zon.

Uitslag door de zon

Je kunt hier opeens last van krijgen, zomaar van het ene op het andere moment. Meestal komt deze overgevoeligheid opzetten tussen je 20ste en 40ste. Gelukkig kan zonneallergie net zo plotseling verdwijnen als het is gekomen; na een paar jaar wordt het vaak minder of verdwijnt het helemaal.

De uitslag kan er behoorlijk verschillend uitzien, vandaar dat de medische naam polymorfe lichteruptie is, oftewel zonuitslag in ‘verschillende gedaantes’. Soms zie je alleen rode vlekken, meestal rode bultjes, maar kleine blaasjes kunnen ook voorkomen. Het doet geen pijn, maar de jeuk kan behoorlijk vervelend zijn. Gelukkig verdwijnt de uitslag binnen een paar dagen vanzelf. Goed smeren met zonnebrandcrème kan helpen, maar is vaak niet voldoende om de uitslag helemaal te voorkomen.

Wat kun je doen tegen zonneallergie?

Zoals met veel dingen is voorkomen altijd beter dan genezen. Het allerbeste is om je huid langzaam te laten wennen aan de zon. Dat is lastig als het ineens zulk mooi weer is dat je het liefst de hele dag op het strand vertoeft. Toch is het verstandiger om te beginnen met een paar minuten in de zon en de duur van je zonmomenten elke dag iets te verlengen. Zo went je huid langzaam aan die heerlijke natuurlijke vitamine D.

Dus, de volgende keer dat je die eerste zonnestralen van het jaar voelt en je wilt meteen je bikini aantrekken, bedenk dan dat het beter is om het rustig aan te doen. Je huid zal je dankbaar zijn! Ben je toch verbrand? Verzorg je huid met mijn aftersun. Parfumvrij, smeert soepel, trekt snel in en is bovendien geschikt voor de (meest gevoelige) gevoelige huid.”

Drs Who?

Ontmoet Marjolein Leenarts, dermatoloog en het creatieve brein achter Drs Leenarts: het huidverzorgingsmerk voor de allerkleinsten tot volwassenen. Van baby’s tot moeders. Het begon toen een van Marjoleins kinderen waterpokken kreeg. Met haar dermatologische kennis ontwikkelde ze een kalmerende lotion die meteen aansloeg. Binnen de kortste keren was het een hit bij haar vriendenkring. Inmiddels zijn de producten van Drs Leenarts geliefd door velen.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.