Ellen staat nog altijd op voor haar pubers: ‘Belangrijk om samen de dag te starten’

Ellen Beeld: Paulien van Beusekom
Ellen Rink
Ellen Rink
Leestijd: 4 minuten

Ellen is trajectbegeleider in het voortgezet speciaal onderwijs, thrillerauteur bij uitgeverij De Fontein, moeder van Lewis en Miles (13 en 10) uit een vorige relatie en Sophia (2) en baby Aiden met haar vriend Nils. Volg haar op Instagram.

Lees verder onder de advertentie

Mijn moeder deed het altijd voor ons en ik doe het nog steeds voor mijn jongens; opstaan, ontbijt maken en hun broodbakjes vullen voor school. Ook al zijn ze dertien en tien jaar oud en weet ik heus wel dat ze dat zelf kunnen, ik doe dat voor ze. Ik ben bij de jongens altijd bang dat ik verwende, onzelfstandige mannen kweek wanneer ik ze dingen uit handen blijf nemen. Het is echt een schrikbeeld voor me, dat ik later schoondochters krijg die me verwijten dat het mijn schuld is dat mijn zoons niks kunnen of doen. Aan de andere kant; ontbijt maken en een broodbakje klaarzetten … mag dat niet gewoon uit moederliefde? Zijn er niet genoeg moeders die broodbakjes (of complete bentoboxen) klaarmaken voor hun kinderen, ook al zijn het pubers.

Lees verder onder de advertentie

Opstaan

De voorjaarsvakantie komt eraan. Ik werk natuurlijk in het onderwijs en eigenlijk hebben de jongens en ik altijd dezelfde vakantieweken. Nu loopt de school van Lewis echter een week voor, waardoor hij dus weer moet starten in de week dat ik vakantie heb. Hij vroeg meteen: ‘Sta je ’s ochtends dan wel met mij op?’ Ik antwoordde dat ik het ook wel lekker vond om die week geen wekker te zetten, maar ik ben vaak vroeg
wakker vanwege de kleintjes dus waarschijnlijk sta ik tegen zeven uur toch wel beneden. Niet per se om zijn broodbakje te maken, want dat kan natuurlijk de avond van tevoren, maar simpelweg omdat ik mijn kind graag uitzwaai en daar zit voor mij misschien juist wel het punt.

Lees verder onder de advertentie

Fijne dag

Een vriend van Lewis doet en kan alles zelf in de ochtend. Die is heel zelfstandig en rijdt op tijd de deur uit terwijl – bij wijze van – zijn ouders al op het werk zijn of nog in bed liggen. Ik weet dat ik dat ook kan doen, want als ik Lewis die verantwoordelijkheid geef dan weet ik zeker dat het goedkomt. Maar ik wíl dat niet. Ik wíl graag opstaan omdat ik mijn kind dus gedag wil zeggen in de ochtend, ook al is hij al dertien. Ik wil hem een kus geven, uitzwaaien en hem een fijne dag op school wensen. Ze moeten best een eind fietsen en dat blijf ik altijd een beetje spannend vinden – zeker met alle nieuwsberichten over ongelukken met scholieren in het verkeer. Ik vind het gewoon belangrijk om de dag te starten samen met mijn kinderen.

Lees verder onder de advertentie

Ik vind het gewoon belangrijk om de dag te starten samen met mijn kinderen


Dus heeft het met verwennen te maken, dat zorgen in de ochtend? Worden ze er onzelfstandig van als ik hun ontbijt maak en brood en fruit voor ze klaarzet? Ik betwijfel het, en anders is het maar zo. Er komt vast een dag dat ze geen brood meer mee willen omdat ze fikandelbroodjes gaan halen in de pauze. Maar dan nog, dan sta ik met ze op, zorg ik dat ze iets voedzaams eten in de ochtend en zwaai ik ze uit.
Het hoort voor mij bij het ouderschap, het is een stuk aandacht. Goed de deur uit, fijne dag lieverd, fiets voorzichtig, tot vanmiddag.

Eerder schreef Ellen over de hulp die iedere kraamvrouw zou kunnen gebruiken en hoe jij die gaan geven.

Lees verder onder de advertentie

Meest bekeken