Ellen is trajectbegeleider in het voortgezet speciaal onderwijs, thrillerauteur bij uitgeverij De Fontein, moeder van Lewis en Miles (13 en 10) uit een vorige relatie en Sophia (2) en baby Aiden met haar vriend Nils. Volg haar op Instagram.
Lees verder onder de advertentie
Onlangs verscheen er op de Instagram van Kek Mama een post over een app van een dame aan haar vriendin. De vriendin had een baby gekregen en zat nog in haar kraamtijd. Zie de foto:
Wauw, dit is fíjn! Ik was eerder al eens een filmpje tegengekomen van een nieuwe moeder die weer alleen was nadat haar vriend weer aan het werk moest na de kraamweek. Dat kan voor moeders van een eerste kindje best een spannend moment zijn. De kraamzorg is klaar en vriend is weg, voor het eerst moet je alles in je eentje doen. In het filmpje kwam haar moeder die dag bij haar en zij was heel duidelijk tegen haar dochter: jij gaat bonden met je baby en lekker doen waar je zin in hebt, ik ga helpen met álles – ook met de baby als jij wil – maar in principe níet met de baby. Ik neem je alle andere taken uit handen, geniet jij maar van je kind en het niets hóeven. Als je hulp nodig hebt met de baby, ben ik er uiteraard voor je.
Lees verder onder de advertentie
Wat een droom, dacht ik. De moeder (oma dus in dit geval) maakte het hele huis schoon, sopte de koelkast uit, deed de was, kookte voor haar dochter (en prepte voor de week) en nam de baby even over toen haar dochter een lange douche nam. Ze zorgde de hele dag voor thee, sapjes en gezonde snacks en verder liet ze haar dochter en de baby lekker met rust. Dát is helpen, dacht ik, het is een cadeau op zich. Toen mijn ouders na de geboortes van de kinderen voor ons kookten, was dat ook geweldig.
”
Selfies nemen met de baby op je arm en je laten bedienen door de nieuwe moeder is géén vorm van hulp
Als je als familielid of vriendin je hulp aanbied bij een pas bevallen vrouw (dat is wat anders dan op kraamvisite gaan), bedenk je dan goed dat zij er – vooral in het begin – helemaal niets aan heeft als jij op de bank gaat zitten met de baby, zodat zij zelf het huis kan schoonmaken. Natuurlijk, voor iedereen is dit anders, maar ik denk dat échte hulp betekent dat je juist de overige taken uit handen neemt. In die tijd is de baby core business voor een nieuwe moeder (en vader). Ook na de kraamweek is alles nog nieuw en overweldigend, dat stopt niet na een week. Pas dan treedt vaak ook de échte vermoeidheid op. Misschien wil de moeder juist wél graag haar handen een dagje vrij hebben, maar overleg dit. Daarnaast, wanneer je aanbiedt om te helpen, dan moet je ook gaan helpen. Selfies nemen met de baby op je arm en je laten bedienen door de nieuwe moeder is géén vorm van hulp. Handen uit de mouwen dus.
Wat de oma in het filmpje deed ga ik absoluut doen wanneer mijn kinderen kinderen krijgen, mochten ze dat willen. Ik neem het complete huishouden en het koken met liefde zo af en toe van ze over, zodat zij kunnen rusten en genieten. Netflixen, slapen, buiten wandelen, whatever. Ik blijf op de achtergrond, van mij hebben ze geen last, ik doe gewoon al het secundaire werk zonder me te bemoeien met wat dan ook. Mochten ze het niet nodig hebben, ook goed, maar ik wil dat ze weten dat ik er voor ze ben. Niet alleen om te babyknuffelen, maar júist voor alles daaromheen zodat zij zich kunnen richten op het nieuwe ouderschap. Dat is al overweldigend genoeg.
Lees verder onder de advertentie
Dus heb je iemand in je vriendinnenkring, een zus, nichtje, dochter of schoondochter en je wilt écht wat doen, neem dit dan in overweging. Het kost je een dag werk, maar ze zal het zich voor altijd herinneren en ze zal je enorm dankbaar zijn!
We doen allemaal ons best, maar eerlijk is eerlijk: sommige moeders zijn nét een tikkie… intenser. Je weet wel, de moeders die bij elke nies al googelen of het kinkhoest is. De moeders die hun kind een helm willen opzetten om naar de speeltuin te gaan. Grote kans dat als je overbezorgd bent, je sterrenbeeld […]
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (4) en baby (11 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over de eerste schooldag
Sabrine (34) had duidelijke regels voor kraambezoek: handen desinfecteren, afstand houden en géén foto’s online. Maar haar schoonmoeder dacht daar heel anders over.