Geke (@gekeborn) is 28, verloskundige, echoscopist en anticonceptiespecialist en maakt daarnaast de podcast Zwanger & Zo. Hierin deelt ze verloskundige informatie en positieve bevallingsverhalen om aanstaande ouders te inspireren en ervaringen te delen. Daarnaast werkt ze aan een boek, wat in mei 2025 in de winkels ligt. In haar column neemt ze ons mee in haar onregelmatige leven als verloskundige.
Lees verder onder de advertentie
Geen keuze zo persoonlijk, als de keuze voor anticonceptie. Tenminste, als je het mij vraagt. Ik gok dat mijn huisarts daar toen ik veertien was iets anders over dacht. Binnen no-time liep ik met een recept voor de Microgynon-30 (de vaak voorgeschreven combinatie-pil) de deur uit. Niet dat ik het die beste man kwalijk nam hoor, ook ik vond minder ongesteld zijn en het nog kunnen plannen ook, behoorlijk praktisch. Maar over de nadelen, bijwerkingen of simpelweg alternatieven hadden we het amper gehad.
Lees verder onder de advertentie
Van de pil af?
Ik zie het bij veel vrouwen van mijn leeftijd (28). Sinds hun tienerjaren aan de pil, gestopt om kinderen te krijgen of omdat ze (door vriendinnen of sociale media) toch na gingen denken over de alternatieven. De zoektocht naar passende anticonceptie doen ze veelal op eigen houtje. In het beste scenario komen ze op betrouwbare websites als www.anticonceptie.nl, in mindere scenario’s vinden ze beperktere informatie via TikTok of komen ze er überhaupt niet uit.
Lees verder onder de advertentie
Naar de verloskundige voor anticonceptie
Gelukkig is daar een oplossing voor: het anticonceptie-counselingsconsult. Daarin kijken we samen stap voor stap welke vorm het beste bij jou past. Wist je dat je al vanaf 2014 (!) ook bij een verloskundige terecht kunt voor anticonceptie? Hoewel ik me blijf verbazen over het feit dat zo weinig mensen dit weten, zie ik gelukkig in de praktijk steeds vaker moeders met jonge dochters langs komen, of vriendinnen die elkaar meenemen onze spreekkamer in. Begrijp me niet verkeerd: ik vind de huisarts en verloskundige hierin geen concurrenten van elkaar. Kies vooral de zorgverlener waar jij je het prettigst bij voelt.
Lees verder onder de advertentie
Anticonceptiezorg
Ik vind anticonceptiezorg een fijne aanvulling op ons vak. Het maakt mijn spreekuren afwisselender en het contact met mijn cliënten nog veelzijdiger. Nu kan ik ze niet alleen helpen als ze zwanger zijn, maar ook juist als ze dat voorlopig even niet willen worden. En de persoonlijke zorg die we als verloskundigen gewend zijn om te geven, past ook perfect bij dit onderwerp. Naast het uitvragen van de medische voorgeschiedenis, staan voor mij in een counselingsgesprek deze vragen centraal:
Lees verder onder de advertentie
Wat vind je belangrijk in je vorm van anticonceptie? Wil je er bijvoorbeeld wel of juist niet elke dag aan denken, wil je je menstruaties kunnen uitstellen, of de kans vergroten dat je niet meer ongesteld wordt?
Hoe belangrijk is de betrouwbaarheid voor je en wat als je toch zwanger zou raken?
Hoe zijn je menstruaties nu qua buikpijn en bloedverlies en wat vind je daarvan?
Welke anticonceptie heb je al geprobeerd en hoe beviel dat?
Spelen mogelijke kosten een rol in je keuze?
Vraag maar raak
En verder natuurlijk alle vragen die ter sprake komen. Bij ons in de praktijk plannen we voor dit gesprek een half uur, zodat we rustig de tijd hebben de verschillende opties met je door te lopen. Wist je trouwens dat als de (soms hoge) kosten voor anticonceptie een rol spelen in je keuze, je dit altijd kenbaar mag maken? Via het mooie programma ‘Nu Niet Zwanger’ is er soms geld beschikbaar om anticonceptie te vergoeden als je hier zelf het geld niet voor hebt. Vraag je zorgverlener hier gerust naar, want een (ongewenste) zwangerschap, of een baby, kost vrijwel altijd meer geld.
Lees verder onder de advertentie
Geen keuze zo persoonlijk als de keuze voor anticonceptie. Welke keuze past het beste bij jou? En wist je trouwens… dat de morning after pill níét altijd werkt? Leer er meer over in onderstaande video.
We doen allemaal ons best, maar eerlijk is eerlijk: sommige moeders zijn nét een tikkie… intenser. Je weet wel, de moeders die bij elke nies al googelen of het kinkhoest is. De moeders die hun kind een helm willen opzetten om naar de speeltuin te gaan. Grote kans dat als je overbezorgd bent, je sterrenbeeld […]
Iedere week vertelt een leerkracht aan Kek Mama wat ze meemaakt. Deze keer: Juf Anne (47) geeft les aan groep 1/2 en stond met alle ouders op de ouderborrel.
Het contact tussen Jaimie Vaes, Lil Kleine en hun zoon Lío gaat nog altijd moeizaam. Jorik, zoals de rapper echt heet, zou zijn zoon sinds zijn verjaardag in oktober niet meer hebben gezien.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Sabrine (34) had duidelijke regels voor kraambezoek: handen desinfecteren, afstand houden en géén foto’s online. Maar haar schoonmoeder dacht daar heel anders over.
Elsemieke (31) is samen met T (32), moeder van twee zoontjes (3,5 en 1,5) en redacteur bij Kek Mama. Chaotisch, chronisch moe en heeft een brein met 46 tabbladen tegelijkertijd open. Probeert rust in de chaos te vinden, maar met drie mannen in huis is die rust ver te zoeken.