Geke (@gekeborn) is verloskundige, echoscopist en anticonceptiespecialist en maakt daarnaast de podcast Zwanger & Zo. Hierin deelt ze verloskundige informatie en positieve bevallingsverhalen om aanstaande ouders te inspireren en ervaringen te delen. Daarnaast werkt ze aan een boek, wat in mei 2025 in de winkels ligt. In haar column neemt ze ons mee in haar onregelmatige leven als verloskundige.
Lees verder onder de advertentie
“Hoe deden mensen dat vroeger zonder bad?!” vraagt Anna, terwijl ze me stralend aankijkt. Ik ben bij haar op kraamvisite en zit op het voeteneind van haar bed. Een paar dagen geleden zat ik daar ook, toen ik de geboorte van haar eerste kind begeleidde. Thuis, in bad. Van tevoren had ze getwijfeld: was het niet een beetje zweverig om in bad te bevallen? Of op z’n minst onhandig? Anna is een cliënt zoals ik ze veel zie in Ede: vlot, stoer en bovendien behoorlijk nuchter. Ik had haar aangemoedigd toch een bevalbad in huis te halen. Die praktische kant mocht ze aan mij en Tobias, haar man, overlaten en ik verzekerde haar dat de voordelen van het warme water verre van zweverig zouden zijn.
Lees verder onder de advertentie
Voordelen van een bevalbad
Naast dat je in het bad namelijk gemakkelijker beweegt en warm water helpt ontspannen waardoor je de pijn als minder heftig ervaart, maak je in bad ook meer oxytocine en endorfinen aan, twee belangrijke hormonen tijdens de bevalling. Oxytocine staat ook wel bekend als het knuffelhormoon. Het komt vrij als je je comfortabel en veilig voelt en zorgt, niet onbelangrijk, voor weeën. Endorfine staan ook wel bekend als het sporthormoon. Het komt vrij bij lichamelijke inspanning en zorgt voor lichaamseigen pijnstilling. Tijdens de bevalling versterken de verschillende hormonen elkaar en samen zorgen ze voor de roes die vrouwen vaak omschrijven in de ontsluitingsfase. Oftewel: de voordelen van het bad = meer oxytocine = meer endorfine = fijne roes, betere weeën, meer ontsluiting.
Lees verder onder de advertentie
Zweverig
Toch begrijp ik Anna wel. Tot een paar jaar geleden stond de badbevalling inderdaad bekend als ‘zweverig’ en ‘onhandig’. En bovendien zijn er genoeg mensen die het bad helemaal niet prettig vinden. Gelukkig is daar wat op te verzinnen: even proberen onder de douche of het warme water voor je werkt. Ja? Top! Dan laten we het bad vollopen. Niet? Dan rollen we het gewoon weer aan de kant. Of, maar dat is iets meer moeite: we laten het bad gewoon vollopen en vind je het niets, dan halen we het water er gewoon weer uit.
Lees verder onder de advertentie
Ik hoor je denken: maar hoe dan? Met emmertjes? Gelukkig heeft de jarenlange ervaring die we inmiddels hebben ook voor de nodige efficiëntie gezorgd. Ziekenhuizen hebben vaste of al opgeblazen bevalbaden staan en wil je thuis in bad bevallen, dan kun je het bad huren via je verloskundige of online bestellen bij een van de vele aanbieders. Je krijgt dan een bad en een handige toolkit thuisgestuurd met daarin alles wat je nodig zou kunnen hebben. Zoals een hygiënische hoes, zeil voor op de grond, lange handschoenen voor ons, een elektrisch pompje om het bad weer leeg te pompen en een schepnetje. Ja, een schepnetje, dat is inderdaad waar je denkt dat het voor is.
Zelf je baby aanpakken
Ik beantwoord Anna haar vragende ogen met een glimlach. Hoewel het ‘vroeger’ waar Anna op doelt nog helemaal niet zo lang geleden is, kan ik het me zelf ook nog maar slecht voorstellen dat ik het ‘gedoe’ vond om een bad op te zetten. Nu draai ik mijn hand er niet voor om en kan ik geen nadeel meer bedenken dat opweegt tegen de vele voordelen. Sterker nog, het scheelt mij zelfs werk, want in bad pakken alle moeders hun baby’s gewoon lekker zelf aan.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
We doen allemaal ons best, maar eerlijk is eerlijk: sommige moeders zijn nét een tikkie… intenser. Je weet wel, de moeders die bij elke nies al googelen of het kinkhoest is. De moeders die hun kind een helm willen opzetten om naar de speeltuin te gaan. Grote kans dat als je overbezorgd bent, je sterrenbeeld […]
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (4) en baby (11 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over de eerste schooldag