Lara: ‘Gatver, mama heeft alleen een onderbroek aan!’

12.09.2024 13:00

Lara Temme is tekstschrijver en woont samen met haar man, zoon (8) en dochter (10) in Brabant. Thuis wordt er veel gelachen, geknuffeld, gehuppeld en gezongen. Wel vals, maar daar heeft het gezin zelf weinig last van. Evenals de altijd rommelige zolder.

Najaar 2014. Ik sta, met mijn dochter in de kinderwagen, in de rij voor de kassa. “Ach, wat een schatje!”, aldus de caissière. “Het kan soms zwaar zijn, maar je krijgt er zoveel voor terug! Ik heb nu pubers. Dat is ook zwaar, maar daar krijg je niets voor terug.”

Ik heb genoten van de uren knuffelen

Ik heb deze briljante uitspraak altijd onthouden. En hoewel de babytijd allang achter ons ligt en puberteit voorzichtig haar intrede doet, jaagt het me geen angst aan. Ik vind het heerlijk, dat die kwetsbare fase van de eerste jaren achter de rug is. Hoe ontzettend ik ook heb genoten van het uren knuffelen, borstvoeding geven en die heerlijke fases vol verwondering.

Zorgeloos zal het ouderschap nooit woorden

Het non-stop superalert zijn mis ik niet. Geen zorgen meer over kraaltjes in monden, openstaande traphekjes en schoonmaakmiddelen die misschien aangezien worden voor limonade.

“Het zou echt heel raar zijn als jullie seks hebben”

Natuurlijk heeft elke fase zijn eigen uitdagingen – zorgeloos zal het ouderschap nooit worden. Maar zelfs ik heb de afgelopen jaren steeds meer leren loslaten, omdat dat kan op deze leeftijd, en dat doet een mens goed.

Ouders met een seksleven: dat wil niemand

Nu de kinderen wat ouder worden, verschuift zoetjesaan ook de bedtijd. En dat maakt dat je als ouders samen minder quality time hebt. De jongste is altijd binnen de kortste keren in dromenland, maar de oudste lijkt op mij: in slaap vallen gaat vaak niet per se soepel. Met als gevolg dat ze ’s avonds om de haverklap beneden staat. Alle activiteiten die je als ouders óók op een bank kunt doen naast tv kijken en lezen, zijn daarom tot nader order opgeschort. Dingen als bloot en affectie zijn hier totaal geen issue, maar ouders met een seksleven: dat wil niemand. Hoe jong of oud je ook bent.

De slaapkamerdeur vloog open: “Wat dóén jullie?!”

Dat we overal open over kunnen praten, betekent niet dat in de praktijk alles zomaar geaccepteerd wordt. Vorige week lagen mijn man en ik allebei boven: héél even een momentje voor ons tweeën voordat het bedritueel van de kinderen van start zou gaan. We hoorden onze dochter op de trap. De slaapkamerdeur vloog open, het was akelig even stil. “Wat dóén jullie?!” Het antwoord ‘we liggen hier gewoon’ – wat ook echt zo was – bleek niet voldoende om haar ongemak weg te nemen.

Gatver, mama heeft alleen een onderbroek aan!

“Eeeeeeew, papa en mama liggen samen op bed! En mama heeft alleen een onderbroek aan!”, riep ze naar haar broertje. Tsja, ik kwam net uit de douche. Onze zoon kwam meteen poolshoogte nemen. Hij aanschouwde het tafereel en keek naar zijn zus. Zijn gezicht sprak boekdelen. “Kom jongens, tijd om tanden te poetsen!”, zei ik. Daar wilden ze natuurlijk niets van weten. “Prima”, zei ik, “dan gaan we tongen!”. De oudste was eerst nog laconiek. “Dat durven jullie toch niet!”. Een zedig kusje op de mond bleek genoeg om hen naar de badkamer te doen vluchten. “Ok, I’m out! Wegwezen hier!” Vanuit de badkamer hoorden we nog wat kreten als OMG en cringe, en af en toe kwamen ze argwanend kijken om te zien hoe we erbij lagen.

Dat zou echt heel raar zijn, als jullie seks hebben.

Later op de avond vroeg onze dochter me: “Mam, jullie hebben toch niet DAT ENE gedaan he..?” “Wat bedoel je schat?” “Je weet wel, dat met de ‘s’..”. Ik moest stiekem grinniken. “Je bedoelt seks?” ”Ja, duh. Dat weet je best. Dat zou echt heel raar zijn, als jullie dat doen.”. Met een glimlach en een ontkennend noch bevestigend antwoord bracht ik haar naar bed. Dat seks bij het leven hoort, gaat ze heus nog wel ontdekken. Voor nu wil ze daar nog lekker niets van weten. Alles is een fase – en deze mag wat ons betreft nog wel even duren.

Lees meer van Lara:
Lara: ‘Ik gun mijn kinderen meer rust in hun koppies’
Lara is altijd thuis voor haar kinderen: ‘Geen BSO, geen overblijf, geen oppas, geen gesleep’
Lara: ‘Het is zover, we hebben een tiener in huis’

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.