Lara Temme is tekstschrijver en woont met haar man, zoon (8) en dochter (10) in Brabant. Thuis wordt er veel gelachen, geknuffeld, gehuppeld en gezongen. Wel vals, maar daar heeft het gezin zelf weinig last van. Evenals de altijd rommelige zolder.
Lees verder onder de advertentie
Kansloos
‘Scooters zijn kansloos!’ wist mijn dochter mij op driejarige leeftijd te vertellen. Dat had ze natuurlijk niet zelf bedacht: het was gebaseerd op mijn niet al te vriendelijke uitspraken wanneer we al fietsend met een rotgang door zo’n ding werden ingehaald. In plaats van binnensmonds een boel te schelden, leek een redelijk onschuldig ‘kansloos’ me een beter alternatief.
Lees verder onder de advertentie
Vooroordeel
Stiekem vond ik het prachtig, zo’n schattige peuter die met een grote glimlach een duidelijke boodschap verkondigde. Toch knaagde het ook ergens. Dat kinderen denkbeelden overnemen van hun ouders is logisch, zeker als ze jong zijn. Maar ik vind het nogal een verantwoordelijkheid. Voor je het weet, zadel je ze op met een mening (of nog erger: vooroordeel) waar ze later last van krijgen.
Lees verder onder de advertentie
Invloed
Ik probeer om mijn mening een mening te laten zijn, en niet als waarheid te verkondigen. Maar dat is best moeilijk soms. Is Doe Maar op de radio? Dan gaat ie meteen uit. Opgejaagde pokke herrie, vind ik het. Mensen die niet uitkijken in het verkeer? Die krijgen moeiteloos het etiket sukkel, eikel of klojo. Ik probeer alles van twee kanten te bekijken, maar over sommige dingen vind ik het heel moeilijk om iets positiefs zeggen. En ook al mogen onze kinderen zelf bepalen hoe ze over dingen denken, je kunt gewoon niet voorkomen dat je invloed hebt op hoe ze ergens naar kijken.
Lees verder onder de advertentie
Een duidelijke mening
Tot nu toe kiezen ze gelukkig hun eigen pad. Zeker onze prepuber heeft een duidelijke mening, zoals dat hoort, én mag. Waar ik van knalkleuren houd, kiest zij vaak voor neutraler. Ik ben voor Ajax, zij voor PSV (al kan ik dat haar natuurlijk niet kwalijk nemen, want tijdens het seizoen ’94-’95 was ze nog niet geboren). Ik luister graag metal en klassiek, uit haar kamer komen Top 40-deuntjes. Ik vind het heerlijk dat ze zo’n eigen stijl heeft. Maar nu lijkt er iets te gebeuren waar ik héél even aan moet wennen: ze wil graag carnaval vieren.
Lees verder onder de advertentie
Verkleed als robot
Als kind vond ik het ook leuk: verkleed naar school, de optocht, en allerlei activiteiten in het dorpshuis. De playbackshow was favoriet, net als de verkleedwedstrijd, die ik een keer won (ik was als robot, met in aluminiumfolie beklede dozen over mijn lijf en hoofd, en armen van conservenblikken). Ook Clown Dobbel staat nog steeds in mijn geheugen gegrift. Niet zozeer door zijn spetterende optreden, maar vooral door de ingezonden brief die een week na carnaval in het lokale sufferdje verscheen, van een vrouw die het écht niet vond kunnen dat hij tijdens het optreden zijn broek naar beneden trok en zijn (helaas niet in onderbroek gehulde) billen liet zien.
Lees verder onder de advertentie
Carnaval is…
Vanaf de middelbare school werd carnaval niet meer met de klas gevierd, maar ‘voor het echie’: in kroegen in het dorp of de stad. Ik hoorde verhalen van klasgenoten die gingen: er werd veel gedronken, nog meer gekotst, en vreemdgaan leek de normaalste zaak van de wereld. Om het verkleden ging het allang niet meer. Overgeven vond (en vind) ik de hel, en vreemdgaan voor sukkels, dus het was snel bepaald: carnaval is kansloos.
… kansloos
Maar nu wil onze dochter dus graag de hort op. Met vriendinnen – én hun moeders. Ondanks mijn ongezouten mening moet ik er nu misschien toch aan geloven. Dat vind ik een van de mooie dingen aan kinderen hebben: ze openen je ogen waar je ze soms liever gesloten houdt. Wie weet wat ik ga zien, mochten we dit weekend naar de stad gaan. Ik zal proberen mijn vooroordelen over carnaval voor me te houden, en daarbij is iedereen welkom om me het tegendeel te bewijzen. Behalve als er ergens gekotst word. Dan doe ik toch echt mijn ogen dicht.
Yolanthe Cabau is niet alleen een succesvolle actrice, presentatrice én Kek Mama columnist, maar vooral een liefdevolle moeder. Haar zoontje Xess Xava, die ze samen met ex-man Wesley Sneijder heeft, is haar grote trots. Maar zoals dat tegenwoordig helaas vaker gaat op sociale media, krijgt ook hij te maken met ongevraagde meningen en ongepaste opmerkingen.
1 April is voor kinderen een feestdag op zich. Geintjes bedenken, mensen foppen en dan gierend van het lachen kijken of iemand erin trapt. Maar dit jaar liep het bij Keesje thuis nét even anders dan gepland. Of nou ja, misschien juist precies zoals gepland: een Tikkie voor iedereen!
Als de school belt flitsen er tachtig scenario’s door je hoofd, geen van alle goede. Gelukkig is er niet altijd sprake van rampspoed. Zoals bij Mieke (39), moeder van Merel (15) en Xavi (3).
Soms doe je als ouders iets waar je later spijt van hebt. Of waar je je enigszins voor schaamt. Zo ook Dilara, die door een actie niet bepaald meer goed bekend staat op de school van haar dochters.
Merel had nooit gedacht zó’n moeder te worden en vond thuisblijfmoeder eigenlijk een beetje een vies woord. En haar baan was toch ook best leuk? Maar toen ze weer ging werken na haar verlof, wist ze ineens helemaal niet meer wat er nou zo leuk aan was geweest.