Lara Temme is tekstschrijver en woont samen met haar zoon (7) en dochter (9) in Brabant. Thuis wordt er veel gelachen, geknuffeld, gehuppeld en gezongen. Wel vals, maar daar heeft het gezin zelf weinig last van. Evenals de altijd rommelige zolder.
Lees verder onder de advertentie
“Mam, moet dit echt? Ik schaam me dood!” Het is bijna een dagelijks terugkerend ritueel, ’s ochtends vroeg in de achtertuin. Eerst protesteerde alleen de oudste, maar de jongste geeft nu ook steeds meer tegengas. Maar: ja, het moet echt. En niet maar één keer, nee, elke keer als we op de fiets stappen. Of het nou een tochtje naar de stad is, of dat kleine stukje naar school: die helm gaat op.
Lees verder onder de advertentie
De eerste jaren dat mijn kinderen fietsten, was hun helm gewoon iets dat erbij hoorde, zoals tandenpoetsen voor het slapengaan. Maar met het ouder worden kwamen ook de vragen. “Waarom moet dat dan?” “Maar ik let toch goed op?” En uiteraard het gevreesde “Waarom heb jij er dan geen?”
Nou, omdat ik het enorm voor schut vind, zo’n ding op mijn hoofd, daarom. Moest ik daar mee gaan rondfietsen? Ja daag. Kijk, zie je een kind met een helm, dan denk je: ‘verstandige ouders’, maar als diezelfde ouder zo’n ding opzet, is het ineens raar. Dus beschermde ik met liefde de hoofden van mijn kinderen, en liet het mijne voor wat het was. Tot ik een keer bijna van mijn sokken werd gereden. En nog een keer. En dat lag niet aan mij – ik ben zo voorzichtig dat het haast sneu is.
Daarbij kun je veel over me zeggen, maar onopvallend ben ik niet, met vaak meer kleuren in mijn outfit dan in een gemiddelde vlindertuin. Nee, het probleem lag echt bij de automobilisten: zebrapaden negeren, stoppen voor haaientanden onnodig vinden, en rechts voorrang geven? Dat is blijkbaar niet meer cool.
Lees verder onder de advertentie
Het ‘oeps, ik had je niet gezien’-handje
De laatste maanden gebeurt het steeds vaker: een auto die vol op de rem moet, of ik die mijn handremmen moet fijnknijpen omdat de automobilist gewoon doorrijdt. Standaard gevolgd door zo’n kansloos schuldbewust lachje met een ‘oeps, ik had je niet gezien’-handje. Het liefst zou ik heel hard roepen waar ze die hand van mij mogen steken: na een botsing missen zij hooguit een stukje van hun lak, maar ik misschien wel een van mijn ledematen – of erger. Ik doe mijn best om niet meer automatisch mijn middelvinger de lucht in te gooien, maar oh, wat zou ik ze graag eens even goed de waarheid vertellen, al die onoplettenden, die potentiële gezinsbrekers, die sukkels die wat mij betreft hun rijbewijs per direct zouden mogen inleveren.
Lees verder onder de advertentie
Het steeds roekelozere rijgedrag van mijn medeweggebruikers in combinatie met mijn talent om me onveilig te voelen, lieten het onvoorstelbare gebeuren: ik kocht een helm. Een donkerblauwe, met een metallic afwerking. Haast een schutkleur, voor mijn doen. Hij heeft eerst een half jaar in mijn kast geleden voor ik ‘m überhaupt durfde te passen. De eerste keren dat ik hem droeg, waren het ergst. Zodra ik een andere fietser in het vizier kreeg, maakte ik als een malle snelheid, om het gebruik van mijn helm te rechtvaardigen. Kijk, ik fiets heel hard, dan is het niet gek! Toch? Zeg alsjeblieft nee!
Onafscheidelijk
Fietshelm en ik zijn nu een maand of wat onafscheidelijk. Toch ben ik er nog steeds niet aan gewend. Het ding zelf zit prima, je hebt nauwelijks in de gaten dat je ‘m ophebt, maar ik worstel met het jammere imago van mijn trouwe metgezel. Met mijn helm op voel ik me een suffe huismoeder, een bangerik, een Toad look-a-like (die uit Super Mario). Maar ik zet ‘m niet meer af. Ik wil nog langer mee dan vandaag, zeker voor mijn kinderen.
“Met helm op voel ik me een suffe huismoeder, een bankerik, een Toad look-a-like”
Lees verder onder de advertentie
Natuurlijk kun je je niet overal tegen beschermen, maar voor mij valt een fietshelm in dezelfde categorie als de alom geaccepteerde autogordel: ze voorkomen allebei dat je hoofd tot moes wordt geslagen tijdens een botsing. Kortom, de hoogste tijd om deze kunststof helden in een positiever daglicht te stellen, zoals ze verdienen. Laten we het nou gewoon doen met z’n allen, die helm opzetten. Omdat onze hersenen het waard zijn om beschermd te worden. En vooruit, ook omdat ik dan niet meer de enige ben die voor schut staat.
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Is jouw partner altijd degene die je verrast met een romantisch gebaar? Een onverwacht cadeautje, een avondje fancy uiteten of zelfs een ontbijtje op bed. Sommige mannen lijken gewoon geboren voor romantiek. En ja hoor, je sterrenbeeld speelt daar zeker een rol in.
Van eenhoorns tot Elmo en van Paw Patrol tot prinsessen. Elke peuter komt in een fase waarin hij of zij enthousiast wordt van specifieke dingen. Daarom delen we iedere week een leuke peuterpassie van onze lezers, want soms zijn ze wel héél bijzonder.
Of je kind nu een echte fijnproever of een kieskeurige eter is, het menu van je kleintje kan een enorme zoektocht zijn. Wat eet een dreumes op een dag? En hoeveel eet een peuter nou écht? Wij geven je een realistisch kijkje in de keuken van andere ouders. Deze week het menu van Pippa.
Dat het ouderschap zwaar is, zal weinig moeders verbazen. Maar wist je dat meer dan 1 op de 4 moeders tijdens het voeden in slaap valt? Begrijpelijk? Absoluut. Maar ook risicovol, zeggen experts tegen Parents. Zo houd je volgens hen jezelf én je baby veilig.
Er zijn soms schoonmoeders die graag hun eigen plan trekken. Zo ook de schoonmoeder van Anjelica. Ze had duidelijk gemaakt dat alléén haar vriend bij de bevalling mocht zijn, maar raad eens wie er opdook? “Ze was stilletjes de ziekenhuiskamer ingeslopen.”
Je kent het misschien wel. Je kind heeft geen zin in school en doet er alles aan om thuis te blijven. En dus worden er soms originele smoesjes bedacht. Al spant de zoon van Sara de kroon: hij verstopte haar autosleutels.