Laurie (37) is orthopedagoog, opvoeddeskundige en moeder van zoons Dex (7) en Otis (2). Sinds dit jaar woont ze met haar gezin in Kaapstad. In haar column schrijft Laurie over haar ervaringen van het emigreren met twee jonge kinderen, het leven in Zuid-Afrika en de hoogtepunten en worstelingen van het ouderschap.
Lees verder onder de advertentie
Als ouder haal je soms rare fratsen uit om je kind gezond te laten eten. Je verstopt groenten in gepureerde sausjes, valt voor belachelijke marketingtrucs als ‘fruit en groentespread voor op de boterham’ (met 0,4% rode biet) en snijdt jolige gezichtjes van stukken komkommer en cherrytomaat. Alles om het zo gezond mogelijk en een beetje leuk te houden aan tafel. Dat veel van dit soort goed bedoelde pogingen vaak tevergeefs zijn hoef ik geen enkele ouder uit te leggen.
Lees verder onder de advertentie
Groente eten
De peuter in ons gezin zit momenteel in een zeer permanente staat van weigering en zelfcontrole als het aankomt op gezonde voedselinname. Met pedagogische bewoordingen zou je dit ‘een sprong in de autonomie-ontwikkeling’ kunnen noemen en enorm positief kunnen labelen, omdat je kind ‘zijn eigen ik aan het verkennen is’. In de realiteit zijn termen als frustratie, onbegrip en wanhoop (‘maar vorige week at je nog WEL sperziebonen!’) meer van toepassing.
Lees verder onder de advertentie
Autonomie ontwikkeling?
Om de ergernissen over mislukte avondmaaltijden even te parkeren en een poging te de doen om de autonomie-ontwikkeling van ons kind serieus te nemen, stonden er op een willekeurige avond afgelopen week meerdere groenten op het menu. Want als je keuzes biedt dan heeft de peuter in kwestie tenminste nog het gevoel dat hij een beetje de regie heeft over alle walgelijke dingen die je hem voorschotelt.
Lees verder onder de advertentie
”
‘Vier soorten groenten op zijn bord en toch was zijn enige reactie: gaffedamme, gaffedamme, gaffedamme…’
De maaltijd had echter direct een stroeve start. Met een blik van groots wantrouwen werden de vier (jawel je leest het goed: VIER) mogelijkheden aan groenten op zijn bord bestudeerd. Een smaakvolle variatie van gekookte staven wortel, roosjes bloemkool en broccoli en enkele rauwe stukken paprika. Na wat zorgvuldig heen en weer geschuif werden de individuele stukjes op macroniveau bekeken en besnuffeld. Alsof hij zojuist oog in oog was komen te staan met een zeer zeldzaam stuk bot van een stegosaurus.
De conclusie van het onderzoek was weinig verrassend; de mondhoekjes gingen naar beneden en de armen over elkaar. Zijn lichaamstaal verraadde dat hij ab-so-luut niet van plan was om een hapje te nemen. De argumentatie vond ik dan wel weer verrassend origineel: ‘ik eet geen plant’ zei hij ernstig. Daarna, om zijn argument nog wat extra kracht bij te zetten, legde hij de stukjes groente op een rijtje waarna hij ze met een priemend vingertje om de beurt aanwees met de treffende bewoording (vier maal): ‘gaffedamme, gaffedamme, gaffedamme…..gaffedamme’.
Lees verder onder de advertentie
Flexitariër
Mijn andere zoon zit tegenwoordig ergens anders op het spectrum van autonomie in eetgedrag. Die krijgt dan nog wel een stuk wortel weggewerkt (met wat gepaste aanmoediging her en der), maar doet vervolgens uitspraken over een mogelijke toekomst als vegetariër. Hij vindt het eten van dieren eigenlijk te zot voor woorden en is erg begaan met het welzijn van onze planeet. Op zich niets mis mee. Hij wil voorlopig alleen nog wel graag een uitzondering maken als het dier vermomd is als hamburger, bitterbal of pizza met salami. ‘Daar zijn bepaalde termen voor’, zei ik tegen hem. ‘Je zou jezelf bijvoorbeeld kunnen bestempelen als flexitariër, klimatariër of schijnheilig’. ‘Wat betekent schijnheilig?’ vroeg hij. ‘Laat maar hangen’ mompelde ik, terwijl ik mopperig de nauwelijks aangeraakte borden met kiptaco’s naar de keuken bracht.
En zo zitten we daar, elke avond weer, met een tafel vol goedbedoelde gezonde maaltijden en een klein leger van mini-vegetariërs, flexitariërs en kieskeurige plant-ontwijkers. En wij vragen onszelf als ouders in godesnaam af waarom we nou weer aan een laffe zoete aardappelcurry zitten (die wederom nauwelijks gegeten wordt want – quote – ‘ik vind rijst eigenlijk gewoon een beetje te korrelig mam’) waar we eigenlijk zes keer zoveel kruiden en chili’s in hadden willen gooien voor een beetje pit. Maar nee want ‘oee dit is echt heeeeeel pikant – dramatisch gewapper voor opengesperde moment – pap‘. En de enige conclusie die we trekken, is dat ‘gezond eten’ vaak meer met geduld dan met groenten te maken heeft.
We doen allemaal ons best, maar eerlijk is eerlijk: sommige moeders zijn nét een tikkie… intenser. Je weet wel, de moeders die bij elke nies al googelen of het kinkhoest is. De moeders die hun kind een helm willen opzetten om naar de speeltuin te gaan. Grote kans dat als je overbezorgd bent, je sterrenbeeld […]
Iedere week vertelt een leerkracht aan Kek Mama wat ze meemaakt. Deze keer: Juf Anne (47) geeft les aan groep 1/2 en stond met alle ouders op de ouderborrel.
Het contact tussen Jaimie Vaes, Lil Kleine en hun zoon Lío gaat nog altijd moeizaam. Jorik, zoals de rapper echt heet, zou zijn zoon sinds zijn verjaardag in oktober niet meer hebben gezien.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Sabrine (34) had duidelijke regels voor kraambezoek: handen desinfecteren, afstand houden en géén foto’s online. Maar haar schoonmoeder dacht daar heel anders over.
Elsemieke (31) is samen met T (32), moeder van twee zoontjes (3,5 en 1,5) en redacteur bij Kek Mama. Chaotisch, chronisch moe en heeft een brein met 46 tabbladen tegelijkertijd open. Probeert rust in de chaos te vinden, maar met drie mannen in huis is die rust ver te zoeken.