Vrienden Dick (36) en Rob (36) werden vrijwel tegelijkertijd vader van een tweeling. Dick is vader van twee jongens (6 en 4) en een jongen-meisje tweeling (2). Rob is vader van Jonas (3) en tweeling Mila en Noud (2). Samen schrijven ze een boek over hoe het is om vader te worden van een tweeling. Want tweelingvaders zijn hoe dan ook superpapa’s, maar van tevoren weten waar je aan toe bent, is wél zo prettig. In hun column delen ze hoe het dagelijks leven met een tweeling eruit ziet.
Lees verder onder de advertentie
Op een zaterdag rijden we naar Dick en Ellen, goede vrienden van ons. We leerden elkaar kennen tijdens onze studies in Utrecht, zagen elkaar jarenlang bijna elke dag. Hoewel dat nu natuurlijk niet meer zo is, spreken we nog regelmatig af. Deze keer op een uurtje rijden dus, en Maaike en ik hebben een bijzondere reden om gespannen te zijn. We gaan onze vrienden namelijk vertellen dat Jonas een klein broertje én zusje gaat krijgen, want Maaike is zwanger van een tweeling.
Lees verder onder de advertentie
Het lijkt wel een romcom
We weten dit sinds een maand, en alle controles zijn tot op heden positief, dus we zijn blij dat we het aan de rest van de wereld kunnen vertellen. Bij Dick en Ellen thuis aangekomen, en voorzien van koffie, bespreken we eerst algemene nieuwtjes. Daarna begint een bizarre scène die zo uit een romantische komedie had kunnen komen.
Lees verder onder de advertentie
Ik probeer de verrassing op te bouwen en vertel dat we nog een kindje verwachten. Blij voor ons, en zelf ook enthousiast reageert Dick: ‘Wij ook!’ We feliciteren elkaar, maar ik zit nu met het probleem dat ik moet overbieden en vertel dat het een tweeling is. Dick en Ellen kijken ons vol ongeloof aan en de situatie herhaalt zichzelf: ‘Wij ook!’ Wat is de kans dat vrienden die elkaar al jaren kennen, in dezelfde periode allebei een tweeling krijgen? En wat fijn dat we ervaringen kunnen delen en bespreken!
In shock
Een maand eerder waren we nog volledig in shock, toen we bij de verloskundige op controle waren. ‘Er zit er nóg één’, riep de verloskundige uit, vol ongeloof. Die had ik niet aan zien komen en ik weet nog steeds niet hoe ik erop had moeten reageren. Hetzelfde ongeloof zie ik in de ogen naast me: een mix van blijdschap om een gezonde zwangerschap, en een blik van een dier dat in de koplampen van een auto staart.
Lees verder onder de advertentie
Alle kennis die ik had opgedaan over hoe een zwangerschap en het krijgen van een kind werkt, kan direct de prullenbak in, want bij een tweeling blijkt alles anders te werken. Zo zal de verloskundigenpraktijk alles overdragen aan de gynaecoloog en gaan we alle afspraken in de toekomst in het ziekenhuis hebben. Wat betekent dit voor mijn vrouw? Ze zal zich eerder en meer moe voelen, eerder moeten stoppen met werken en er is ook meer kans op complicaties. En dan alle praktische vragen. ‘Kunnen we de kinderwagen nog wel hergebruiken?’ ‘Zijn er autostoeltjes voor tweelingen?’ ‘Krijg je ook twee keer kinderbijslag en vaderschapsverlof?’ om maar wat te noemen.
Het internet is pessimistisch
Eenmaal thuis landt het nog steeds niet helemaal, al kan ik me moeilijk op mijn werk concentreren. Het internet geeft voor mijn gevoel onvoldoende antwoord op alle vragen die ik heb. Het enige dat ik online vind is dat het zwaar gaat worden en dat ik eigenlijk het beste direct depressief kan worden. Lekker bemoedigend. Daar kan ik niks mee.
Lees verder onder de advertentie
Dat Dick en ik tegelijkertijd in dezelfde rollercoaster stapten, heeft tot heel veel wederzijdse herkenning geleid. Het bleek regelmatig heel nuttig en ook fijn dat we ervaringen en tips met elkaar konden delen in de verschillende fasen van zwangerschap en de eerste maanden van de tweelingen. Want in deze periode bleek maar weer dat gedeelde smart halve smart is en gedeelde vreugd dubbele vreugd.
Nee, het tweelingvaderschap is geen compleet roze wolk, maar ook zeker geen ‘zeg de rest van je lekkere leventje maar gedag, want je gaat de komende jaren door een hel’-ervaring. Je maakt gewoon dubbel zoveel mee!
Yolanthe Cabau is niet alleen een succesvolle actrice, presentatrice én Kek Mama columnist, maar vooral een liefdevolle moeder. Haar zoontje Xess Xava, die ze samen met ex-man Wesley Sneijder heeft, is haar grote trots. Maar zoals dat tegenwoordig helaas vaker gaat op sociale media, krijgt ook hij te maken met ongevraagde meningen en ongepaste opmerkingen.
Soms doe je als ouders iets waar je later spijt van hebt. Of waar je je enigszins voor schaamt. Zo ook Dilara, die door een actie niet bepaald meer goed bekend staat op de school van haar dochters.
Als de school belt flitsen er tachtig scenario’s door je hoofd, geen van alle goede. Gelukkig is er niet altijd sprake van rampspoed. Zoals bij Mieke (39), moeder van Merel (15) en Xavi (3).
Patrick (53) is schrijver van romans en freelance tv-redacteur. Hij woonde over de hele wereld en heeft vijf kinderen. Voor zijn column put hij uit een oneindige bron van even herkenbare als opmerkelijke verhalen over het vaderschap.
Je kent het wel: je doet even snel een boodschap en tegen de tijd dat je thuiskomt, is er een klein drama ontstaan. Maar dit keer geen omgekieperd pak melk of een kleuter die zijn knuffel kwijt is. Nee, er is ingebroken! Of toch niet?
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (10 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: de eerste wendag op de basisschool.