Tweelingpapa’s: ‘Deze 7 tips helpen je geld besparen – ook nuttig voor eenlingouders’

tweelingvaders Rob en Dick column Superpapa's Eigen beeld
Dick & Rob
Dick & Rob
Leestijd: 5 minuten

Vrienden Dick (36) en Rob (36) werden vrijwel tegelijkertijd vader van een tweeling. Dick is vader van twee jongens (6 en 4) en een jongen-meisje tweeling (2). Rob is vader van Jonas (3) en tweeling Mila en Noud (2). Samen schrijven ze een boek over hoe het is om vader te worden van een tweeling. Want tweelingvaders zijn hoe dan ook superpapa’s, maar van tevoren weten waar je aan toe bent, is wél zo prettig. In hun column delen ze hoe het dagelijks leven met een tweeling eruit ziet.

Lees verder onder de advertentie

Baby’s – en zeker twee – zijn een ongeëvenaarde rijkdom. Maar, eerlijk is eerlijk, ze komen ook met allerlei dubbele kostenposten. Voor iedereen die niet heeft gespaard voor het krijgen van een tweeling (en ik heb nog nooit gehoord van iemand die dat deed…) zijn budgettips welkom. Daarom volgt hieronder een selectie van onze beste financiële tips! En wie weet zijn ze ook voor eenlingouders nuttig.

Lees verder onder de advertentie
  1. Babymelkpoeder. Als je dat wilt of moet gebruiken, probeer dan eerst gewoon huismerk. Dat voldoet aan dezelfde strenge eisen als de dure merken en de meeste baby’s merken het verschil écht niet. Je portemonnee wel! Het kan je (voor een tweeling) zomaar 70 euro (!) per maand schelen. En vanaf dat de kinderen 1 jaar zijn kunnen ze doorgaans gewone melk drinken dus is melkpoeder (met bijkomende kosten én energieverspilling bij de productie van de melkpoeder) helemaal niet meer nodig.
  2. Voor luiers geldt iets vergelijkbaars. Elke ervaren ouder weet: koop huismerk, en als het in de aanbieding is. Daar krijg je écht geen spijt van. Als het 20 cent per luier scheelt, is dat ook zo 100 euro (!) verschil per maand. Ja, die luiers gaan er razendsnel doorheen met een tweeling… In de eerste maanden produceren ze dagelijks samen maar liefst 15 tot 20 luiers per dag vol. We hebben nog nooit iemand ontmoet met luiers verschonen als hobby, maar als je steeds 20 cent bespaart, word je toch elke keer herinnerd aan die kleine meevaller. Élke dag een gratis drankje op het terras dus. Of, beter nog, een half uurtje oppas. Voor de ouders die bereid zijn iets extra’s te doen voor het milieu: wasbare luiers zijn meestal beter voor het milieu en ook goedkoper dan wegwerpluiers. 
  3. Nog iets over luiers: de doorlooptijd is de eerste weken enorm. Je hebt misschien geen tijd of energie om ze iedere dag weg te brengen naar een afvalbak en je moet dus zorgen voor een plek waar je de zakken met luiers op kan slaan zonder dat iemand last heeft van de geur. Een dure luieremmer voegt dan overigens niet veel toe. Elke luieremmer gaat na verloop van tijd stinken. Zonde van het geld dus. Als je geen kliko hebt, is een eenvoudige emmer met deksel voldoende. Je kunt die prima buiten zetten, bij de achterdeur of op het balkon.
  4. Tweedehands kopen en weer doorverkopen is voor heel veel spullen verstandig om te doen. Tweelingspullen worden vaak meteen na eenmalig gebruik aangeboden op Marktplaats of andere platformen. En die spullen zijn dus meestal nog in heel goede staat. Het aanbod is niet zo groot, maar de vraag ook niet dus als je bereid bent een stukje te reizen voor je aankoop kun je heel voordelig uit zijn (corrigeer dan wel voor je reiskosten natuurlijk). Voor een tweelingwieg is kopen en doorverkopen na gebruik bijvoorbeeld veel voordeliger dan huren. Bijkomend voordeel: bij zowel aankoop als verkoop ontmoet je een ander (aankomend) tweelingouderstel met wie je ervaringen kan uitwisselen en die je een hart onder de riem kunt steken.
  5. Ook op Marktplaats circuleren volledige sets met soms tientallen pakjes in maat 44. Daar zijn je baby’s in no-time uitgegroeid, maar je hebt er ook heel veel van nodig omdat je baby’s in een razend tempo over schone pakjes heen weten te spugen en op willekeurige momenten last van luierlekkage hebben. Sla dus flink wat van die kleertjes in – en je raadt het al, verkoop ze een maandje later weer. Neem ook al het aanbod van vrienden/familie aan: zo heb je een voorraadje, en kunnen jij en je partner je beperken tot het kopen van dat ene leuke pakje. Het helpt daarbij om de geslachten van de baby’s alvast te openbaren (“Twee meisjes?! Dan heb je heel veel kleertjes nodig, ik heb nog wel wat liggen!”).
  6. Een box is absoluut handig voor de eerste paar maanden, maar daarna wordt het al snel krap en gaan de baby’s elkaar slaan (per ongeluk natuurlijk, hè, we hebben beiden zeer vredelievende baby’s), en is het eigenlijk ook niet meer nodig. Ook hiervoor geldt: lenen van familie of vrienden, of aan- en verkopen via Marktplaats. Wij legden trouwens de baby’s meestal gewoon op een dik speelkleed op de grond of op het vloerkleed. Ook leuk voor eventuele peuters/kleuters, die kunnen hun broertjes/zusjes dan makkelijk een knuffel geven. Verschonen deden we vaak ook op de grond trouwens… Alles om maar wat van onze schaarse energie te besparen! 
  7. De laatste tip: een abonnement op de plaatselijke bibliotheek. Sinds 2022 is dit in Nederland gratis voor alle kinderen tot 18 jaar. Ideale en vrijwel onuitputtelijke bron van kinderboeken, en als je zelf ook een abonnement neemt ook voor boeken over ouderschap (niet alle boeken zijn goed, maar in elk boek staat wel één goede tip) en gewoon voor leesboeken ter ontspanning voor jezelf natuurlijk.

Tot slot: natuurlijk heb je bij een tweeling meer kosten dan bij een enkele baby. Maar zoals je ziet zijn er genoeg mogelijkheden om kosten te besparen. En als je gebruik maakt van deze tips hou je net wat makkelijker geld over voor andere (leuke) dingen of uitjes. Daar krijg je geen spijt van!

Meer lezen over de avonturen van de tweelingpapa’s? Hier vind je hun andere columns.

Lees verder onder de advertentie

Meest bekeken