Geke (@gekeborn) is verloskundige, echoscopist en anticonceptiespecialist en maakt daarnaast de podcast Zwanger & Zo. Hierin deelt ze verloskundige informatie en positieve bevallingsverhalen om aanstaande ouders te inspireren en ervaringen te delen. Daarnaast werkt ze aan een boek, wat naar verwachting april 2025 in de winkels ligt. In haar column neemt ze ons mee in haar onregelmatige leven als verloskundige.
Lees verder onder de advertentie
Mijn telefoon gaat. Ik spring snel uit bed. ‘Bel ik je wakker?’ klinkt er aan de andere kant van de lijn. Ik hou de telefoon een beetje van me af en schraap zacht mijn keel. Kwart over één, zie ik op de klok in de woonkamer. Grappig dat mensen vaak verbaasd zijn dat ze me wakker bellen. Alsof ik de hele nacht ga zitten wachten op een telefoontje, terwijl ik niet weet of die wel gaat komen.
Lees verder onder de advertentie
Toen ik nog alleen woonde nam ik nog wel eens in bed de telefoon op, maar dat wordt tegenwoordig niet echt meer gewaardeerd. Mijn man heeft ook gelijk, dat ik ervoor kies om ‘s nachts te werken hoeft niet af te doen aan zijn nachtrust. Bovendien ben ik veel sneller wakker als ik direct uit bed stap.
Kansberekening op slaap
Tijdens dit soort nachtelijke telefoontjes verandert mijn hoofd in een razendsnelle kansberekening machine. Een mannenstem? Tachtig procent kans op een bevalling en dus het einde van mijn nachtrust. Ken ik de stem? Het is alsof binnen no-time alle dossiers van de afgelopen weken worden opengetrokken. Oh nee, ik hoor een baby huilen op de achtergrond. Toch geen bevalling. Grotere kans dat ik zo weer mijn bed in duik.
‘Sorry’, zegt de man aan de andere kant van de lijn, ‘de baby blijft maar huilen en we hebben voor mijn gevoel alles al geprobeerd. De kraamverzorgster zei dat we jou mochten bellen als we er niet uit kwamen.’ Mijn hoofd heeft inmiddels het juiste dossier gevonden: het is de partner van Kim.
‘Nee’, stel ik hem gerust. ‘Ze wil gewoon heel graag bij jullie zijn.’
Is er iets mis?
Twee dagen geleden was ik bij de geboorte van hun dochter. Ik glimlach. Het is goed dat hij om hulp vraagt. Helder nadenken als je in de afgelopen achtenveertig uur amper hebt geslapen is al een uitdaging op zich, laat staan als er continu een baby naast je aan het huilen is. Ik vraag wat hij allemaal al gedaan heeft en hoe laat de laatste voeding was.
Lees verder onder de advertentie
‘Bij ons is ze steeds stil, maar als we haar in de co-sleeper willen leggen, begint ze meteen te huilen.’ Ik stel hem gerust: dat gebeurt vaker. Baby’s zijn continue nabijheid gewend in de baarmoeder en nu verwachten we van haar dat ze alleen in een bedje gaat liggen. Ik hoor hem uitademen. ‘Dus je denkt niet dat er iets anders aan de hand is?’
Kleine moeite
‘Nee’, stel ik hem gerust. ‘Ze wil gewoon heel graag bij jullie zijn.’ We bedenken samen een plan hoe ze deze nacht door gaan komen. Nog even een keer aanleggen, dan huid op huid bij papa in de woonkamer, terwijl mama de eerste twee uur slaapt. Daarna wisselen ze om.
‘Dank je wel en nog sorry voor het wakker bellen’, sluit hij af. ‘Ach, kleine moeite. Succes vannacht!’ Waarschijnlijk pak ik meer nachtrust dan hij vannacht. Ik duik mijn bed weer in.
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
Influencer Vera Camilla deelt verdrietig nieuws: ze had een chemische zwangerschap. De positieve test was zo gewenst, nadat zij en partner Jeff in november een miskraam meemaakten.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (4) en baby (11 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over de eerste schooldag