Anna (30) is getrouwd met Tim (30) en samen hebben ze drie dochters: Emma (4) en de tweeling Olivia en Charlotte (5 maanden). Met een vleugje humor en sarcasme schrijft ze over het dagelijks leven hoe je jezelf niet verliest in het moederschap.
Lees verder onder de advertentie
“Ben je nu al gestopt met borstvoeding?” “Heb je je baan opgezegd? Wat doe je dan de hele dag?” “Werk je fulltime? Waarom zou je dan überhaupt kinderen nemen?” “B. is ook net bevallen, die is weer terug op haar oude gewicht hoor!”
Lees verder onder de advertentie
Een kleine greep uit de opmerkingen die vrouwen krijgen van vriendinnen, collega’s, familie en de rest die klaarstaan met hun ongezouten mening. Sinds wanneer vinden mensen dat iedereen op hun oordeel staat te wachten? Sinds wanneer denken mensen dat zij het beste weten hoe jij moet leven?
Beledigen en verdedigen
Als iemand met de borstvoeding stopt, zijn er redenen voor. En mijn hart breekt als vrouwen deze beslissing moeten verdedigen omdat ze al bang zijn om hierom veroordeeld te worden. De reden is uiteindelijk niet relevant; wat ertoe doet, is dat het haar keuze is.
“Denk niet dat ze na haar verlof nog goed kan presteren hoor,” hoorde ik een mannelijke kennis zeggen over een hoogzwangere collega die op het punt staat met verlof te gaan. Het idee dat een vrouw minder bijdraagt omdat ze een kind krijgt, is absurd. Het is ook een indirecte belediging aan zijn eigen vriendin – vindt hij haar dan ook minder omdat ze nu een kind heeft met hem?
“Mijn hart breekt als vrouwen hun beslissing moeten verdedigen, omdat ze bang zijn veroordeeld te worden”
En wat als een vrouw ervoor kiest om haar baan op te zeggen en thuis te blijven? Dan ben je “huismoedertje die alleen maar voor haar kids zorgt”. Thuisblijven is ook een fulltime baan, en een die vaak niet erkend wordt. De zorg voor kinderen, het huishouden runnen, het emotionele werk dat erbij komt kijken – dat alles is minstens zo waardevol als elke baan buiten de deur. Al is dat volgens sommigen toch echt minder belangrijk dan je eigen bureau en een potje pingpong in de pauze; dán hoor je pas bij de samenleving.
Nooit goed
Aan de andere kant, als een vrouw ervoor kiest om fulltime te blijven werken en voor haar carrière te gaan, wordt ze vaak gezien als egoïstisch of als iemand die haar kinderen tekortdoet. En laten we heel eerlijk zijn – je kunt alle ballen in de lucht houden (spoiler: wat een snelweg is naar een burn-out en mentale inzinking, been there, done that) en alsnog krijg je op alles commentaar.
Lees verder onder de advertentie
Waarom leggen vrouwen zoveel druk op elkaar? Is dat jaloezie? Ongunst? Angst? Er wordt gezegd dat het goed bedoeld is, maar een drol in een snoepverpakking blijft gewoon een drol. Voordat mensen weer hun mond open doen om iemand neer te halen, hoop ik dat ze twee keer nadenken en een drolzakje meenemen, want op deze straat geldt opruimplicht.
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Yolanthe Cabau is niet alleen een succesvolle actrice, presentatrice én Kek Mama columnist, maar vooral een liefdevolle moeder. Haar zoontje Xess Xava, die ze samen met ex-man Wesley Sneijder heeft, is haar grote trots. Maar zoals dat tegenwoordig helaas vaker gaat op sociale media, krijgt ook hij te maken met ongevraagde meningen en ongepaste opmerkingen.
1 April is voor kinderen een feestdag op zich. Geintjes bedenken, mensen foppen en dan gierend van het lachen kijken of iemand erin trapt. Maar dit jaar liep het bij Keesje thuis nét even anders dan gepland. Of nou ja, misschien juist precies zoals gepland: een Tikkie voor iedereen!
Als de school belt flitsen er tachtig scenario’s door je hoofd, geen van alle goede. Gelukkig is er niet altijd sprake van rampspoed. Zoals bij Mieke (39), moeder van Merel (15) en Xavi (3).
Soms doe je als ouders iets waar je later spijt van hebt. Of waar je je enigszins voor schaamt. Zo ook Dilara, die door een actie niet bepaald meer goed bekend staat op de school van haar dochters.
Merel had nooit gedacht zó’n moeder te worden en vond thuisblijfmoeder eigenlijk een beetje een vies woord. En haar baan was toch ook best leuk? Maar toen ze weer ging werken na haar verlof, wist ze ineens helemaal niet meer wat er nou zo leuk aan was geweest.