Ellen is trajectbegeleider in het voortgezet speciaal onderwijs, thrillerauteur bij uitgeverij De Fontein, moeder van Lewis en Miles (13 en 10) uit een vorige relatie en Sophia (2) en baby Aiden met haar vriend Nils. Volg haar op Instagram.
Lees verder onder de advertentie
Dit is een column speciaal voor jonge ouders, in de breedste zin van het woord. Of je nu daadwerkelijk jong bent of voor het eerst vader of moeder bent geworden op latere leeftijd: lees dit, sla het op in je geheugen en denk eraan op de momenten dat je het nodig hebt: Het ouderschap is niet altijd makkelijk en daar mag je altijd, maar dan ook áltijd over praten. Laat niemand je óóit vertellen dat je zeikt of klaagt, dat doe je namelijk níet. Erover praten – vooral wanneer iets niet goed gaat – is juist dapper. Punt.
Lees verder onder de advertentie
De reden
De reden voor het schrijven van deze column zijn de vrouwen (ja, het zijn vaak vrouwen die dit doen) die jou op wat voor manier dan ook afvallen en naar beneden halen wanneer je aangeeft dat iets lastig/ingewikkeld/gewoonweg kut is. Meestal met opmerkingen als:
‘Vroeger zeurden we niet zo. Dat is echt iets van nu’ ‘Wees dankbaar dat je in ieder geval kinderen kunt krijgen’ ‘Denk je dat jij een heftige bevalling had? Mijn baby was bijna dood, dus stel je niet aan’
Dat ge-vergelijk altijd. Waarom? Het is toch ook niet zo dat wanneer iemand klaagt over rugpijn het normaal is om te antwoorden met: ‘Joh, wees blij dat het gewoon rugpijn is. Ik heb terminale kanker, da’s pas erg.’ Iets met appels en peren.
Lees verder onder de advertentie
Niet oké
Sowieso, andere moeders het gevoel geven dat ze zeiken is niet oké. Het is heel erg onnodig én de reden dat nieuwe moeders (die zijn daar nou eenmaal gevoeliger voor dan mannen) hun mond wel houden wanneer iets niet lekker loopt. Ooit kende ik een vrouw die na jaren van slopende IVF-trajecten twee gezonde dochters kreeg. Natuurlijk was dit af en toe zwaar, zoals iedereen het ouderschap soms als zwaar ervaart. Maar omdat andere vrouwen tegen haar zeiden dat ze dankbaar moest zijn en niet moest klagen, hield ze maar haar mond. Het gevolg? Een heftige burn-out. Ze had het gevoel dat ze bij niemand terecht kon met haar struggles, want het enige wat ze steeds te horen kreeg was: ‘Waarom zoveel moeite doen voor kinderen en dan gaan klagen?’ Is het klagen? Néé! Is het gewoon eerlijk zijn? Já! Ik denk dat ik voor íedere moeder (en vader) spreek als ik zeg dat we dankbaar zijn voor onze kinderen.
Lees verder onder de advertentie
Geen rozengeur en manenschijn
Aan de andere kant is het ouderschap soms een verrekte uitdaging en iemand die zegt dat het áltijd rozengeur en maneschijn is, die liegt dat-ie barst. Dat ís gewoon niet zo. Natuurlijk hou je van je kind en dat doe je nog steeds wanneer je voor de zoveelste nacht wakker ligt vanwege doorkomende tandjes. Maar in godsnaam, mogen we gewoon tegen elkaar zeggen dat dat kut is? Dat er echt wel leukere dingen op de wereld bestaan dan krijsende baby’s, stuwing, eindeloos gejengel en ontplofte schijtluiers? Wanneer je dat open en eerlijk uitspreekt, betekent dat níet dat je maar geen kinderen had moeten krijgen of ondankbaar bent. Dat betekent gewoon dat je uitspreekt wat je voelt en dat moeten we vooral blijven doen. Als iemand dat klagen vindt, is dat zijn/haar probleem. Tegenover de meest hersendodende momenten staan duizenden prachtige, intens mooie en liefdevolle momenten die jou als ouder het beste gevoel van de wereld geven. Maar goed. Daar kan Gerda (daar is ze weer) geen rotopmerking over maken en dat vindt ze nou juist zo leuk.
Lees verder onder de advertentie
”
Is het klagen? Néé! Is het gewoon eerlijk zijn? Já!
Spreek je uit
Mensen moeten elkaar eens wat minder aanvallen wat dat betreft. Wanneer je aangeeft dat iets lastig is dan ‘zeik’ je niet. Echt niet. Ventileer, wees eerlijk en laten we het taboe van ‘niet klagen maar dragen’ maar eens doorbreken. Dat is echt heel erg jaren ’50. Dus, nieuwe ouders: spreek het uit, heb het erover met elkaar. Het is niet altijd makkelijk en dat hoeft ook niet. Het is geen wedstrijd ‘wie is de beste ouder’. Laat je niets aanpraten door types die altijd alles beter weten en jou in het ‘zeikhoekje’ duwen. Het ouderschap is een heel nieuwe wereld en het gaat veel van je vragen. Krop het niet op!
Aan de andere kant: spreek het ook uit als je geniet. Breng ook de mooie verhalen in de wereld, daar ben ik echt een voorstander van en dat is wat ik veel doe. Dat is óók eerlijk, maar dan de andere kant op. Al het positieve dat je overkomt, de liefde, mooie bevallingsverhalen, het onvoorwaardelijke. Want uiteindelijk is een kind natuurlijk wel datgene waar je het aller-aller-aller dankbaarst voor bent. Dat hoeft een ander je alleen niet te vertellen, dat weet je zelf dondersgoed.
Een koosnaam voor je partner, je herkent het vast. Zo’n bijnaam die je alleen tussen jullie tweeën gebruikt en uitspreekt als je denkt dat niemand luistert. Totdat je kind het oppikt en enthousiast deelt met de buitenwereld. Daria (32) maakte het mee. Het schaamrood staat nog steeds op haar kaken.
Hoera! Saskia Weerstand is bevallen van een zoon. Dat maakt de RTL-presentatrice bekend op haar Instagram. “Kleine vriend, we zijn zó blij dat jij er bent.”
We kennen het allemaal: boodschappen doen en telkens weer schrikken bij de kassa. Maar bij Vianna thuis is het elke week een financiële horrorfilm. Haar man en zoon hebben namelijk geen grenzen als het gaat om geld uitgeven aan proteïne snacks.
Een gepensioneerde basisschoolleraar geeft op het TikTok-account van haar dochters (@elenanico22) een belangrijk advies aan ouders. Ze deelt de grootste fout die ze vaders en moeders in de opvoeding heeft zien maken tijdens haar decennialange carrière. En het is simpeler dan je denkt.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (8 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: ingesleten rolpatronen