Ellen: ‘Een krijsende, oververhitte baby doet niet veel goeds voor je eigen temperatuurmetertje’

16.10.2024 08:00
Beeld: Paulien van Beusekom

Ellen is trajectbegeleider in het voortgezet speciaal onderwijs, thrillerauteur bij uitgeverij De Fontein, moeder van Lewis en Miles (12 en 9) uit een vorige relatie en Sophia (1) en baby Aiden met haar vriend Nils. Volg haar op Instagram.

Ik heb vier kinderen en ze zijn allemaal in een andere maand geboren. Ieder seizoen een kind was
ook grappig geweest, maar ja, kinderen krijgen plan je niet. Lewis is geboren in Arnhem in september. Miles is geboren op Curaçao in juni. Sophia en Aiden zijn ook allebei geboren in Arnhem, in november en mei.

Lewis

Toen Lewis was geboren, was het een heerlijke septembermaand in 2011. Een fijne, niet te hete nazomer en in de nacht koelde het goed af. Ik kan me herinneren dat het met een baby prima te doen was. We konden ook lekker wandelen met newborn Lewis, daar was het prima weer voor. Toen Lewis eenmaal kon zitten en we met hem konden fietsen brak de lente aan, perfect! Al met al vond ik september een prima maand om een kind te krijgen (als dat al belangrijk is).

Miles

Miles werd geboren op Curaçao en man, was dat even anders! Gelukkig hadden we airco in onze woning, maar iedere stap buiten de deur met Miles (én peuter Lewis) zorgde voor hevige zweetaanvallen bij ons allemaal. Het was ook áltijd heet, iedere dag. De meningen verschillen er enorm over en sommigen zullen het juist heerlijk vinden, maar ik vond het pittig, een baby in de tropen.

Lees ook – Ellens verlof zit erop: ‘Wordt het tijd dat het verlofsysteem (nogmaals) op de schop gaat?’

Sophia

Sophia werd geboren in november, ze was een week te laat, anders was ze een oktoberbaby geweest. Met haar was het heerlijk knuffelen onder dekentjes en lekker ingepakt wandelen. We kochten een speciale winterdeken voor over de draagzak en waren heel erg veel buiten te vinden. Ik vond het heel fijn om haar ’s nachts tegen me aan te hebben in bed, als een klein kruikje. Net zoals bij Lewis gingen we lekker fietsen toen ze eenmaal kon zitten en toen de plaknachten aanbraken in de zomer lag zij al fijn in haar eigen bed.

Aiden

Dan Aiden, die werd geboren afgelopen mei. Ik had al tegen Nils gezegd dat ik – de ervaringen met Miles nog helder in mijn geheugen – heel graag airco wilde. Maar wij wonen vrije sector huur en helaas gingen ze niet akkoord. Gelukkig was het een frisse lente en de start van de zomer was ook koeler dan normaal, dus toen Aiden echt klein was hadden we weinig last van de warmte. Maar de hitte kwam alsnog de hoek om zeilen toen hij een paar maanden oud was. Hij had er écht last van en daardoor ik ook. Wanneer je met temperaturen van 30+ graden constant met een baby tegen je aangeplakt zit word je er zelf ook niet veel koeler op.

Lees ook – Ellen: ‘Geen enkele ouder laat expres een raam openstaan‘ >

Aiden wilde uitgerekend op die heel hete dagen veel aan de borst – hij had ook dorst natuurlijk – en in de draagzak, tot ik niet meer wist waar ik het moest zoeken van de hitte. Arme Aiden had ook de zweetdruppeltjes op zijn voorhoofd staan en ik vond het zelfs sneu om hem een luier aan te trekken, alles was teveel. Uiteindelijk gingen we dan maar in een lauwwarm bad om af te koelen, je moet toch wat. Een krijsende, oververhitte baby doet namelijk niet veel goeds voor je eigen temperatuurmetertje.

Blije mama, blije baby

Inmiddels is de herfst aangebroken en werden we zelfs verrast door een heerlijke nazomer. Ik kon wel juichen toen de hete dagen voorbij waren. Tsja, je moet iets hebben om over te klagen, maar een blije baby betekent een blije mama en ik merkte gewoon dat het Aiden goed deed dat de warmte voorbij was. We gaan weer graag naar buiten, ik draag hem weer met plezier in de draagzak en ’s nachts ligt hij net zoals Sophia toentertijd lekker dicht tegen mij aan. We genoten volop van het perfecte weer van de afgelopen week.

Ik weet het inmiddels van mezelf: ik vind de zomer zelf heerlijk, maar de combinatie hitte en baby’s vind ik een uitdaging. Laat mij maar lekker met mijn newborn onder een warm dekentje zitten. Wanneer zijn jouw kinderen geboren en hoe heb je dat ervaren?

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.