Ellen is trajectbegeleider in het voortgezet speciaal onderwijs, thrillerauteur bij uitgeverij De Fontein, moeder van Lewis en Miles (12 en 9) uit een vorige relatie en dochter Sophia (1) met haar vriend Nils. Ze is in verwachting van haar vierde kindje. Volg haar op Instagram.
Lees verder onder de advertentie
Er waren een aantal dingen die ik mezelf had voorgenomen voordat ik moeder werd.
Mijn kind krijgt geen plastic speelgoed.
Mijn kind gaat alleen biologisch en gezond eten.
Mijn kind krijgt zo min mogelijk schermtijd.
Dit was dus zo ongeveer dertien jaar geleden, nog voordat Lewis werd geboren. iPads waren toen nog niet echt heel gangbaar en wij hadden er ook geen. Schermtijd ging dus voornamelijk om de tv. Het moge duidelijk zijn dat ik die drie regels inmiddels (hard) overboord heb gegooid. Niet te doen en bovenal moet je sommige dingen ook niet willen. Het is belangrijk dat je jezelf, als ouders zijnde, soms een ‘break’ gunt.
Plastic speelgoed – en dan met name de variant met geluidjes – is nog steeds niet mijn favoriet. Ik koop het zelf niet of nauwelijks en inmiddels zijn we ook wat strikter geworden met verjaardagen. Voor Sophia hebben we bijvoorbeeld geld gevraagd. Klinkt stom, maar het kind werd één jaar. Wat moet ze met een berg speelgoed? Ze maakt alleen maar zooi. Dus we hebben de visite uitgelegd dat we voor het verjaardagsgeld een keukentje wilden kopen en dat hebben we inderdaad gekocht. Het kind is er iedere dag druk mee en wij hebben de keet niet vol onnodige zooi. Al doende leert men.
Lees verder onder de advertentie
Komt vast goed
En dan het eten. Natuurlijk, het liefst eten we iedere dag gezond, maar als het een keer niet lukt krijg ik er geen stress meer van. Eten we een keer frietjes, dan eet Sophia frietjes mee en is het een keer brood in de avond dan eet ze brood. Biologisch eten probeer ik wel, maar het moet betaalbaar blijven en de prijzen zijn al niet om te lachen tegenwoordig. We doen ons best, bieden haar altijd verschillende groenten en fruit aan en verder … het zal wel. Het kind eet alles, het komt vast goed.
Lees verder onder de advertentie
Vierkante ogen
En dan de schermtijd. Oei, daar vergiste ik me lelijk in toen Lewis en Miles klein waren, dus gelukkig wist ik bij Sophia al dat af en toe de tv aanzetten écht héél handig kan zijn. Er moet namelijk gekookt worden, de vaatwasser moet ingeladen worden en er zijn wel meer huishoudelijke klusjes die sneller én makkelijker gaan wanneer er geen dreumes aan je benen hangt. Een leertoren voor in de keuken hebben we en Sophia vindt het echt enig om te helpen, als je daaronder verstaat dat ze alles van het aanrecht pleurt. De leertoren staat dus weer even geparkeerd in de gang.
Lees verder onder de advertentie
Stelletje Karens
Laatst zag ik een post over schermtijd voorbijkomen op Instagram. Moeders die eerlijk toegaven dat ze hun kind af en toe voor de tv parkeerden zodat ze iets gedaan kregen in huis, kregen de volle laag van moeders die beweerden dat ze vijf/zes/zeven kinderen hadden opgevoed zonder schermtijd. Of moeders die beweerden dat ze hun kinderen iedere dag lieten helpen met koken of welke andere klus dan ook. Of moeders die de ‘schermtijd-moeders’ afvielen, want dat hoort écht niet bij een goede opvoeding.
Zo, stelletje Karens, zo kan-ie wel weer, dacht ik. Altijd die strijd en dat gezeik van die moeders online. Wie doet het beter, wie voedt het best op? Hoor je vaders daar ooit over? Never. En wat wil je bereiken met dat naar beneden halen van anderen, behalve dat die anderen in kwestie (en lezers zoals ik) je per direct zeer onsympathiek vinden? Wil je een applaus voor je uitmuntende opvoeding?
“Altijd die strijd en dat gezeik van die moeders online. Wie doet het beter, wie voedt het best op?”
Lees verder onder de advertentie
Nijntje to the rescue
Er was één dame, met een master Opvoedkunde op zak, die de ‘schermtijdmoeders’ verdedigde. Want, zo stelde ze, het effect van af en toe schermtijd wanneer een ouder ‘de klusjes’ doet, is vele malen minder schadelijk dan het effect van een hysterische ouder die nooit iets gedaan krijgt en de stress afreageert op de kinderen.
Lees verder onder de advertentie
Ik parkeer Sophia dagelijks zonder schuldgevoel achter Nijntje om rustig te kunnen koken. Gezond snackje erbij en geniet van je schermtijd, lieve schat. Deze moeder heeft geen last meer van schuldgevoel en dat laat ik me ook niet aanpraten. Uiteindelijk bepaalt iedere ouder het voor zichzelf en daar heeft een ander lekker helemaal níks van te vinden.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.