Marjolein en Martine wonen meer dan 10.000km van elkaar en hebben samen een bedrijf. Marjolein woont in Rotterdam met haar man en twee dochters (12 en 10 jaar), Martine woont in Kuala Lumpur met man en zoon (9) en dochter (6).
Lees verder onder de advertentie
Hoeveel tijd laat ik mijn kind op de smartphone?
Dit is een vraag die we heel vaak krijgen. Veel ouders worstelen met het vaststellen van schermtijden en vervolgens het belangrijkste; dat iedereen zich er ook aan houdt. Dus weet dat je niet alleen bent met deze vraag en dat het ook goed is om dit onderling met andere ouders te bespreken en zo samen op te trekken! It takes a village to raise a child 🤗
Lees verder onder de advertentie
Richtlijnen smartphone schermtijd per leeftijd
Het makkelijkst zijn eigenlijk de tijden zelf, hiervoor zijn de richtlijnen als volgt:
6-8 jaar: 30 minuten per keer, maximaal 1 uur per dag.
8-10 jaar: maximaal 1 tot 1,5 uur per dag.
10-12 jaar: maximaal 2 uur per dag.
12 jaar en ouder: maximaal 3 uur per dag.
Deze tijden gelden voor alle schermen (dus inclusief gamen, de televisie en de laptop) en wat ze er ook op doen. Met de komst van de mobiel is er een (extra) scherm binnen handbereik met grote aantrekkingskracht.
Lees verder onder de advertentie
Regels schermtijd volhouden
Maar hoe gaat dit dan op een dag zelf? Dat blijft best ingewikkeld, want kids met een telefoon willen voor school al even checken of er nog berichten zijn. Ons advies is om dit niet te verbieden, want liever thuis 5 minuutjes dan gevaarlijk op de fiets onderweg het alsnog doen. Maar houdt het wel dus beperkt.
Lees verder onder de advertentie
Naast de tijd die je kind in totaal doorbrengt achter een scherm, is het ook vooral belangrijk om te letten op de ogen en houding. Want 2 uur achter elkaar voorovergebogen op een telefoon of ipad scrollen is echt niet ok, ook al is dat de totale schermtijd op een dag. De 20-20-2 regel is een goede vuistregel: 20 minuten schermtijd, 20 seconden pauze en in de verte kijken en 2 uur buiten spelen per dag.
Telefoon op slaapkamer?
En dan nog het slapen, gaat die telefoon mee in de slaapkamer of niet? 😴 Daar zijn de meningen heel duidelijk over: geen telefoon in de slaapkamer. Dus leg die telefoon een uur voor het slapen op een vaste plek in de woonkamer op slaapstand. Dit is best ingewikkeld in de praktijk, maar echt een regel om als ouder voet bij stuk te houden en ze gaan je er later dankbaar voor zijn – net als vele andere opvoedmomenten.
Lees verder onder de advertentie
We hebben met ChatLicense een stappenplan gemaakt om het gedoe om schermtijd zoveel mogelijk te voorkomen.
Weet wat ze doen op die schermen
En last but not least: minstens even belangrijk als hoe lang ze ermee bezig zijn, is wat ze op die schermen eigenlijk doen. Is je kind alleen maar aan het scrollen of is het zelf ook iets aan het produceren of creëren? Blijf met elkaar in gesprek, weet wat je kind leuk vindt om te doen en help hem of haar om dit zo veilig, leuk en sociaal mogelijk te doen.
Lees verder onder de advertentie
Hoe gaat jouw kind om met de mobiele telefoon? Lees erover op ChatLicense, een app waarmee je samen met je kind de online wereld op een leuke en handige manier leert kennen.
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Van extravagante thema’s tot dure locaties, het lijkt soms alsof de lat steeds hoger wordt gelegd voor kinderfeestjes. Maar wat doe je als je ineens zélf moet betalen voor het feestje waar je kind voor is uitgenodigd? Het overkwam Gina.
Een speeldagje bij een vriendin klinkt onschuldig, toch? Voor Brenda veranderde het in een dure les toen haar dochter Ellie per ongeluk een vaas omstootte. Wat volgde, was een Tikkie van 350 euro en een hoop gedoe.
We vlogen het afgelopen jaar van de ene zwangerschapsaankondiging naar de andere. Hoog tijd om al het babynieuws op een rijtje te zetten: deze BN’ers verwachten een baby in 2025.
Met de beste bedoelingen zet je jarenlang maandelijks braaf een bedrag opzij, om je kind een goede start te kunnen bieden. Om vervolgens je zoon op zijn achttiende verjaardag toegang te geven tot die spaarrekening en hij een jaar later geld komt vragen, omdat het op is.