Tabitha (44) woont met haar zoontjes Teun (7) en Willem (3) in Haarlem. Haar man kreeg een jaar geleden de diagnose: onbehandelbare hersentumor. Een maand later was hij overleden. Hoe ga je als gezin verder na zo’n plotseling verlies? In deze columns krijg je een inkijkje in momenten die zij meemaken. Het eerste jaar zonder papa.
Het is een zonnige dag en ik haal Teun van school. Thuis gaan we in de tuin zitten met een limo en een koekje. “Iedereen praat maar over de dood,” zeg hij opeens boos. Ik kijk naar hem, afwachtend wat hij precies bedoelt. “We hadden gymles en als je af was, dan moest je in het doodsvak gaan staan,” vertelt hij. Dat klink eerlijk gezegd best wel luguber als ik er over nadenk. De gymjuf weet toch ook wel van zijn situatie?
“Wat had je liever dat ze had gezegd?” vraag ik hem. “Nou, bijvoorbeeld dat als je af bent, dat je dan achter de gele lijn moet staan.” Dat vind ik heel goed bedacht van het mannetje en dat zeg ik hem ook. Maar Teun is nog steeds gefrustreerd en gaat verder: “Ja zelfs Sinterklaas heeft het over de dood!” Sinterklaas?! Dat is weken geleden. “Wat bedoel je?”. “Nou, op school had Sinterklaas ook iets gezegd over de dood en dat papa dood was…” Ik weet niet wat ik hoor! De sinterklaasviering was een maand na de begrafenis van zijn vader. Attent, dat die beste Sint even de feestvreugde heeft verpest voor hem.
Het liefst wil ik Teun tegenwoordig in bescherming nemen tegen alle ellende, maar dat is onmogelijk. Ook woorden als doodmoe en ik schrik me dood horen erbij, probeer ik daarom nog uit te leggen. Hij kijkt niet echt tevreden, loopt weg en pakt de iPad. Teun heeft een spons als geheugen in combinatie met dat hij introvert is… en nu komt hij maanden later met deze herinneringen en gevoelens. Ik wil het wel serieus nemen, hij geeft niet zo gauw iets aan en eigenlijk vind ik het ook niet kunnen.
Daarom stuur ik de gymjuf die middag een berichtje via het online schoolportaal. Helaas heb ik hier nog steeds geen reactie op gekregen.
Lees verder onder de advertentie
Met een abonnement op Kek Mama geniet je van mooie voordelen:
*Goedkoper dan in de winkel*Lees elke maand als eerst Kek Mama*Gratis verzonden
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.