Johanna: ‘Ben ik na een 13-jarig monogaam huwelijk ineens vanille in plaats van spicy?’

12.07.2024 06:00

Meet Johanna (36): biologiedocent, seksuele gezondheidsconsulent, en mama van twee jongens (5 en 7). Na haar recente scheiding jongleert ze met het ouderschap en deelt ze haar avonturen en inzichten.

“Mensen hebben vaak, al dan niet ongevraagde, adviezen als het op andermans leven aankomt. Gedurende mijn scheiding kreeg ik van sommige mensen om me heen een soort ‘hart onder de riem’. Althans ik denk dat dit de bedoeling was. Het ging vaak van: ‘Oooh, maar jij vind zo weer een ander!’ naar ‘Heerlijk toch, weer single zijn?!’. 

Meegaan met de flow

Wat moest ik hier nu mee doen? Is er een deadline voor wanneer ik weer een relatie moet hebben? Of moet ik het juist zo lang mogelijk uitstellen? Je hebt dit toch niet zelf in de hand? Dus dan moet ik toch maar meegaan met de flow en me vooral in de tussentijd niet druk gaan maken over al die verwachtingen en ideeën van de mensen om me heen. Toch?

Vanille of spicy?

Single zijn op je 36e is heel anders dan op je 26e! Na een scheiding voel je geen druk om ‘de ware’ te vinden, huisje boompje beestje heb je wel gezien en daarnaast weet je heel goed wat je te bieden hebt. De onzekerheid die veel jonge meiden hebben die blijft bij mij, net als bij veel vrouwen van boven de 35, volledig uit. Dat voelt immens vrij en zorgde ervoor dat ik vond dat ik er klaar voor was om een diepe duik te nemen in alle mogelijkheden die er nu voor mij open lagen. 

Ik heb het idee dat ik als biologiedocent en consulent seksuele gezondheid redelijk goed op de hoogte ben van wat er nu op seksueel gebied te halen valt. Totdat ik bij het aftasten van mijn opties met mijn neus op de feiten gedrukt werd…ik ben blijkbaar 13 jaar een onderdeel geweest van een enorm basic monogaam heteroseksueel huwelijk. Was ik nu vanille in plaats van spicy? Wat heb ik allemaal gemist? 

Open kaart

Gelukkig praat ik makkelijk over alles wat met seksualiteit te maken heeft en ging ik als een goede wetenschapper betaamd op onderzoek uit. Want wat is er nu eigenlijk te halen in die poel waar ik als alleenstaand vrouw in mag zwemmen? Termen als ‘kwarrel’, ‘unicorn’ en ‘heteroflexible’ kwamen voorbij en ik moest daadwerkelijk opzoeken wat het allemaal inhield. Hierdoor werd ik wel erg nieuwsgierig. Dit zijn nu opeens opties! Er is geen script meer waar ik me aan moet houden, of iemand om rekening mee te houden. Ik ben in het bezit van een open kaart om alles te doen wat ik zou willen doen, om alles uit te proberen. 

“Gelukkig praat ik makkelijk over alles wat met seksualiteit te maken heeft en ging ik als een goede wetenschapper betaamd op onderzoek uit”

Gedegen onderzoek

Een gedegen onderzoek bestaat in mijn ogen uit een theoretische onderbouwing als wel uit proeven in de praktijk. Aangezien ik het theoretische deel als doorgespit had, restte mij niets anders dan met de praktijk aan de slag te gaan. De resultaten van de termen die ik tegenkwam zijn hoogst positief uitgevallen moet ik zeggen en dat motiveert me juist om mijzelf verder te verdiepen in het scala van begrippen dat er is. De focus van mijn research ligt op het genieten, me onderdompelen in wat mij interessant lijkt en open te staan voor dat wat er op mijn pad komt…..dus eigenlijk toch maar dat oorspronkelijke goedbedoelde advies opvolgen om nu ‘heerlijk single te zijn’.”

Lees meer van Johanna:
Johanna over date in Wenen: ‘We bezoeken toeristische trekpleisters, eten taartjes, drinken wijn’
Johanna: ‘Het voelt alsof ik een dubbelleven leid, alsof er twee versies van mij zijn’
Johanna: ‘Ik moet alles op alles zetten, zodat mijn kids er geen blijvende schade aan ondervinden’

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.