‘Juf, kan je de kont van mijn kleuter afvegen?’

13.09.2024 15:30
billen afvegen kleuter juf Bron: Getty Images

Lisa van den Akker (34) is moeder van vier kinderen én hoofdredacteur van Kek Mama. Maandelijks schrijft ze een column over haar avonturen en gedachtes als moeder van een gezellig, maar ook chaotisch gezin.

“Het is vrijdagmiddag 17.00 uur en ik zit op een klein houten kleuterstoeltje in een klaslokaal waar het minstens 30 graden is. Om mij heen zitten nog zo’n dertig andere ouders van kinderen uit groep 1/2, die zo te zien stuk voor stuk net zoveel zin hebben in een vrimibo als ik.

Informatieavond voor kleuters

Helaas is er geen wijn aanwezig op de informatieavond voor kleuters. Sterker nog, er is niet eens een glas water of een biscuitje. Maar goed, we zijn hier ook niet voor de gezelligheid, maar voor keiharde informatie. Nu loop ik al sinds 2015 op deze basisschool rond (en dat is langer dan de meeste leerkrachten hier), maar braaf als ik ben, heb ik me weer gehaast om hier te zijn.

Lees ook: Juf geeft lesje ‘billen afvegen’ en haar video gaat de hele wereld over

De PowerPoint wordt gestart en we worden meegenomen in een dag van groep 1 en 2. Van de huishoek tot de kralenplank en van de kluisjes tot het schoolplein. Alles wordt ons haarfijn uitgelegd. Stiekem scroll ik af en toe wat op mijn telefoon, want eerlijk, ik heb er moeite mee om me hierop te focussen terwijl de mussen buiten van het dak vallen en er thuis een pizza op me ligt te wachten.

Het vragenrondje

Net als ik denk dat we eindelijk permissie krijgen om onze houten achterwerken van de stoeltjes te lichten, begint het vragenrondje. Natuurlijk zijn er veel ouders die hier voor het eerst zijn, het is immers groep 1/2, dus zijn er vanzelfsprekend vragen. Wat als de jassen nat zijn? Wat als mijn kind meer uitdaging nodig heeft? Zucht, ik kan hier een bingokaart van maken voor de volgende keer denk ik verveeld.

‘Mijn zoon kan zijn eigen kont nog niet afvegen’

Maar dán krijgt het gesprek opeens een hele andere wending. Helemaal achterin de klas zit een vader een beetje rebels op een tafel. Hij steekt zijn hand op. ‘Mijn zoon kan zijn eigen kont nog niet afvegen’, zegt hij hard en ik moet op mijn onderlip bijten om niet in lachen uit te barsten. ‘Kunnen jullie hem daarbij helpen?’, vraagt hij aan de juf.

Zijn armpjes zijn te kort!

‘Ik begrijp dat dat heel lastig is’, zegt de juf. ‘Maar daar kunnen we echt niet aan beginnen’, antwoord ze. Maar zo makkelijk laat deze vader zich niet afschepen. ‘Maar dan wordt het een zooitje’, zegt hij. ‘Zijn armpjes zijn te kort!’ Waarop er een gelach losbarst onder andere ouders. De juf, duidelijk minder geamuseerd, zegt: ‘Dat begrijp ik, het zal niet altijd helemaal goed schoon zijn, maar ze moeten dit zelf kunnen als ze naar school komen’, zegt ze vastberaden.

De vader is duidelijk niet helemaal blij met dat antwoord en er volgen nog wat protesten, maar dan laat hij het er toch maar bij zitten. ‘Willen jullie wel de jas van mijn dochter dichtritsen?’, vraagt een andere moeder vervolgens angstig. En vooruit, dat wil de juf wel doen.”

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.