Britt: ‘Ga kamperen, is leuk voor de kinderen! Zei iedereen om me heen’

07.09.2024 06:00
kamperen Bron: Pexels

Britt (35) heeft drie kinderen en woont in de Randstad. Wekelijks schrijft ze een column voor Kek Mama over haar belevenissen als moeder van drie. Deze zomervakantie ging ze voor het eerst kamperen met de kinderen, want ‘dat zou leuk zijn’, werd haar verteld.

“In de vriendengroep zitten een paar diehard kampeerders. Keer op keer kwamen ze met geweldige verhalen thuis. Van de hele dag ontspannen bij je tent zitten lezen in het zonnetje, omdat de kinderen met campingvriendjes op pad waren tot geromantiseerde etentjes bij kaarslicht. Ik moest het ook eens proberen, zeiden ze.

Met kamperen ben ik niet opgevoed. Toen mijn ouders ooit een keer besloten te gaan kamperen, kwam ik met mijn grootste koffer vol spullen beneden. Ze waren er die vakantie meteen van genezen geloof ik, want we hebben het daarna nooit meer gedaan. Het zit dus niet in mijn bloed, laten we het daar op houden.

Een huis van tentdoeken, zo zag ik kamperen voor me

Maar goed, met kinderen op vakantie gaan is al duur genoeg. Vijf tickets en een hotel zijn, al dan niet in het zomerseizoen, onbetaalbaar. Voor ons in ieder geval. Dan blijft er heus nog wel meer over, zoals een leuk huisje op een vakantiepark of zo, maar we besloten te gaan kamperen. In een tent. Gelukkig vond iedereen in het gezin het een goed idee om dan te kiezen voor glamping. Een huis, alleen dan gemaakt van tentdoeken, zo zag ik het voor me.

Afzien en chagrijnig wakker worden

Bleek dat even afzien te zijn. De glampingtent bleek gewoon een tent hoor, back to basic, maar dan met matrassen in plaats van luchtbedden. Leven uit tassen met kleding en koken op een gaspitje. Buiten. Nou kan dat leuk zijn, maar niet als je in een frisser deel van Europa verblijft. De nachten zijn dan ook niet leuk, kan ik je vertellen. Elke ochtend werd ik koud en dus ook chagrijnig wakker. Echt thank god dat de douche in de tent (ja, ik had gekozen voor sanitair in de tent en daar ben ik mezelf eeuwig dankbaar voor) heel erg goed was en heel erg heet kon.

Weinig lustopwekkend, dat kamperen

Want man, man, man, wat vond ik dat afzien zeg. Geef je al je luxe op om in een tent te bivakkeren onder het mom van ontspannen vakantie vieren. Waarom doen mensen dit? De man had het ook zwaar, want het enige intieme moment dat ik hem bood, waren mijn koude voeten tegen zijn warme (hoe dan?) benen elke nacht. Die tent was niet echt lustopwekkend, zeg maar.

Gillende campingvriendjes, no thanks

Anyway, de kinderen vonden het inderdaad erg leuk. Al was het echt niet zo dat ze alledrie de hele dag op pad waren en wij voor de tent konden relaxen, maar ik snap het idee van campingvriendjes. Die hoorde ik namelijk al vanaf een uur of zeven ’s morgens gillen in de tenten om me heen. En die geluiden hielden niet op tot het een uur of tien ’s avonds was. Nog iets waarom je mij niet meer snel in een tent op een camping zal tegenkomen.

Leuk voor de kinderen: ja, maar het is ook mijn vakantie. Nu dus maar eens even ontdekken wat een gulden middenweg is. Een tiny house op een camping klinkt in ieder geval al een stuk beter, als je het mij vraagt. Kan die koffer ook gewoon weer mee.”

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.