Kimberley van Heiningen (29) woont samen met Kevin, is (bonus)mama van Norah (5) en baby Jackie. Iedere dinsdag schrijft ze over het moederschap en alles wat daarbij komt kijken. Deze week over het stoppen met borstvoeding en het momshamen van zichzelf.
Lees verder onder de advertentie
Dat ik niet helemaal ongeschonden uit de bevalstrijd zou komen, daar had ik me wel op ingesteld. Een tijgerstreep hier, een theezakje daar. Dat het postpartum lichaam even geen tempel zou zijn… had ik wel bedacht. Mijn craving voor reuzemergpijpen heeft ongetwijfeld bijgedragen aan, zoals een net bevallen collega zei, ‘de ruïne van wat mijn lijf ooit was’.
Klotsoksels
Wat ik niet in mijn verwachtingsmanagement had opgenomen, zijn de hormonale klotsoksels waar ik sinds de komst van De Baby mee te maken heb. Thierry Mugler’s Alien, niet het subtielste parfum, kan mijn ‘eau de opvlieger’ amper maskeren. Natte-sneeuwt het buiten, heb ik het in mijn korte mouwen nog warm. Ik verkeer al snel in subtropische sferen, zeg maar. Zo ook bij de schoonheidsspecialiste. Misschien ligt het aan stoomapparaat dat al tien minuten mijn poriën open staat te blazen op standje tornado (en ik maar denken dat ik een ontspannende behandeling had geboekt) maar ik heb het bloedjeheet. ‘Ach, ja, die hormonen’, stelt ze me gerust. ‘Je geeft zeker borstvoeding.’
Schaamte
Het valt even stil. Zal ik vanonder de damp gewoon instemmend hummen? Een volmondige ‘ja’ uit mijn mond persen? Of eerlijk vertellen dat ik na zes weken de handdoek ‘al’ in de ring gooide? En het kolfapparaat nog net niet uit het raam? ‘Nét gestopt’ lieg ik. Ik schaam me toch een beetje: voor mijn hormonen die blijkbaar al minder aanwezig hadden moeten zijn – zo zonder baby aan de borst – maar vooral voor de flesvoeding die mijn dochter al bijna 4,5 maanden krijgt.
Gek genoeg had ik me daar van te voren geen moment zorgen over gemaakt. Lukt het, mooi. Lukt het niet, wordt ze met de fles net zo groot. Ik ben het levende bewijs. Ik zou daar verder niet te moeilijk over doen en me al helemaal niet laten leiden door andere moeders en wat zij daar wel of niet van zouden vinden.
Lees verder onder de advertentie
Bertha 66
Maar toen was Jackie daar, kwam de borstvoeding verdomd lastig op gang en had ik ineens een stemmetje in mijn hoofd dat oorverdovend klonk. Dat de beste moeders borstvoeding geven. Totale onzin, zo had ik nog nooit gekeken naar een vriendin die er de brui aan gaf, maar voor mezelf lag dat kennelijk toch anders. Ik kolfde me een ongeluk en voelde me steeds meer Bertha 66 dan gewoon Kim, die ook moeder was geworden.
Ik luisterde naar de goedbedoelde adviezen. Om het nog even te proberen. Om te stoppen. Om vooral niet naar de adviezen maar naar mijn eigen gevoel te luisteren. En zo duurde het zes weken voordat ik de knoop doorhakte.
Lees verder onder de advertentie
Momshaming
Sindsdien voel ik iedere dag de opluchting. Voor haar – op flesvoeding groeit ze als kool – maar ook voor mij. De vrijheid om te gaan en staan waar ik wil, voor zover dat gaat met een baby, maakt van mij een veel leukere moeder.
En toch… speelt in de behandelstoel dan toch ineens de schaamte op. Waarom? Niet de schoonheidsspecialiste, maar ik momshamede net mezelf. Stom! Helemaal als ze goudeerlijk antwoordt: ‘Wat knap zeg, nog zo lang, ik vond het maar wat pittig’. Met het schaamrood op de kaken verlaat ik de salon, nog warmer dan ik al binnenkwam.
87% van de moeders in Nederland heeft te maken met momshaming, blijkt uit onderzoek van Kek Mama. Dat vond de redactie zó schokkend, dat ze een campagne is gestart: Kek Mama lanceert mombracing, de tegenhanger van momshaming, en roept alle moeders op om elkaar voortaan te steunen in plaats van te bekritiseren.
We doen allemaal ons best, maar eerlijk is eerlijk: sommige moeders zijn nét een tikkie… intenser. Je weet wel, de moeders die bij elke nies al googelen of het kinkhoest is. De moeders die hun kind een helm willen opzetten om naar de speeltuin te gaan. Grote kans dat als je overbezorgd bent, je sterrenbeeld […]
Iedere week vertelt een leerkracht aan Kek Mama wat ze meemaakt. Deze keer: Juf Anne (47) geeft les aan groep 1/2 en stond met alle ouders op de ouderborrel.
Het contact tussen Jaimie Vaes, Lil Kleine en hun zoon Lío gaat nog altijd moeizaam. Jorik, zoals de rapper echt heet, zou zijn zoon sinds zijn verjaardag in oktober niet meer hebben gezien.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Sabrine (34) had duidelijke regels voor kraambezoek: handen desinfecteren, afstand houden en géén foto’s online. Maar haar schoonmoeder dacht daar heel anders over.
Elsemieke (31) is samen met T (32), moeder van twee zoontjes (3,5 en 1,5) en redacteur bij Kek Mama. Chaotisch, chronisch moe en heeft een brein met 46 tabbladen tegelijkertijd open. Probeert rust in de chaos te vinden, maar met drie mannen in huis is die rust ver te zoeken.