‘Was jij beneden een wijntje drinken, mama?’ Ik zit op het randje van Rijks bed en hij legt zijn hand op die van mij. Hij ruikt alcohol, maar kent alleen de termen ‘wijn’ en ‘bier’. Hij nam een gok en noemde het eerste.
Lees verder onder de advertentie
‘Hoe kom je daarbij?’ ‘Dat ruik ik,’ zegt hij wijs. Het was een dag vol emoties en terwijl ik sinds mijn eerste zwangerschap nauwelijks drink, voelde ik sterk de behoefte om wat negatieve gevoelens weg te branden met een goed glas whisky. Niet bepaald een voorbeeldmoeder. En nu ook nog betrapt.
Lees verder onder de advertentie
Een schuldgevoel borrelt langzaam op in mijn buik en ik zeg: ‘Soms drink ik een lekker wijntje. Als jij net zo oud bent als papa en mama, mag je het eens proberen. Nu nog niet. Net als te veel snoepjes eten, is te veel wijn drinken ook niet goed voor je.’ Pedagogisch verantwoord antwoord of niet, hij knikt in elk geval alsof hij het begrijpt en draait zich dan om. Ik ga terug naar beneden om het laatste beetje in mijn glas te atten.
‘Niet bepaald een voorbeeldmoeder. En nu ook nog betrapt’
Alcoholgebruik in het bijzijn van kinderen
Na het gesprek met mijn oudste besluit ik iets op Google in te tikken over alcohol drinken in het bijzijn van kinderen. Volgens een artikel van de Volkskrant kun je dat beter niet doen. In Nederland beginnen jongeren namelijk gemiddeld met drinken als ze net dertien jaar oud zijn. Ze starten eerder als ze thuis worden blootgesteld aan alcohol.
Lees verder onder de advertentie
Ik denk dat wij te weinig drinken om bij te dragen aan de normalisering van alcoholgebruik. Maar áls we dan wat drinken op een verjaardag, bij een zomerse BBQ of elk ander moment dat we er zin in hebben, doen we dat met mate. Als ze om een slokje vragen, omdat alles wat wij eten of drinken interessant is, dan leggen we uit dat het voor grote mensen is. Krampachtig erover doen werkt (denk ik) alleen maar bemoedigend en we vinden het belangrijk dat ze onze normen omtrent drank al vanaf een jonge leeftijd meekrijgen. Al denk ik niet dat ze er nu echt al wat over denken.
Het is twee dagen later als de bezorgdienst wat boodschappen brengt. Vanuit de blauwe kratten kijkt een aantal flessen wit reikhalzend uit naar de koelkast. Rijks oog valt op de alcohol, als hij de krat mee over de drempel tilt. Tegen de wat oudere man zegt hij prudent: ‘Meneer de postbode, van wijn word je héél oud, dus je moet het niet meer drinken!’ Wijnig aan toe te voegen, toch?
Lees verder onder de advertentie
Lara Steenvoorden (35) is freelance tekstschrijver, een tikkie Aziatisch en een beetje boel Brabants, maar boven alles moeder van ‘de directie’: Rijk (3) en Lex (2).
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?
Daniel (38) dacht dat hij het allemaal voor elkaar had: een lieve vrouw, een zoontje van vier en pas een tweede kindje erbij. Maar waar het gezin op het eerste gezicht compleet leek, begon het van binnen langzaam uit elkaar te vallen.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
Iedereen kent er wel een: een verwend kind. En niemand van ons vindt verwende kinderen leuk, toch? We willen dus ook zeker niet dat ónze kinderen ineens verwend gedrag gaan vertonen.