Laurie (37) is orthopedagoog, opvoeddeskundige en moeder van zoons Dex (6) en Otis (1). Sinds dit jaar woont ze met haar gezin in Kaapstad. In haar column schrijft Laurie over haar ervaringen van het emigreren met twee jonge kinderen, het leven in Zuid-Afrika en de hoogtepunten en worstelingen van het ouderschap.
Lees verder onder de advertentie
“De ondergaande zon kleurt de lucht in verschillende tinten roze, oranje en paars. Aan de horizon schittert het silhouet van een kudde olifanten. De dag komt ten einde in Kruger National Park. Een van de grootste safariparken in Zuid-Afrika en qua oppervlakte ongeveer gelijk aan de helft van Nederland. Het park staat bekend om z’n enorme variatie aan dieren en bevat dan ook de grootste diversiteit aan wildlife van het gehele continent Afrika, waaronder de befaamde ‘big five’ (tot zover uw reisleider, tot ziens).
Op de achterbank stuiteren twee figuren die te lang hebben stilgezeten. Lege pakjes drinken, klokhuizen en verfrommelde koekpapiertjes liggen verspreid tussen het kroost in. De kleine zoon probeert zijn knuffellama door de kier van het autoraam te drukken terwijl de grote zoon een leuke poging doet om mee te rappen met ‘break ya f**ing neck’ van Busta Rhymes (NEE dit is geen geschikte muziek voor een zesjarige en JA na uren Nijntje, Kinderen voor Kinderen en Annie M. G. Schmidt is er een tegenhanger van alle zoetsappigheid nodig). Ik geef onszelf meerdere denkbeeldige schouderklopjes voor het aangaan van deze activiteit: op safari met twee jonge kinderen.
De eerste twee uur verliepen vrij soepel. De jongste zoon dommelde na wat enthousiaste apengeluiden bij het zien van een baviaan al vrij vlot in slaap en de oudste zoon spotte met zijn scherpe oog enthousiast met ons mee. Daarbij kregen we de nodige kidsplaining – het met ongekende zelfverzekerdheid delen van totale nonsens – over het dierenrijk er gratis bij.
Na een volle ochtend turen, zoeken, verwondering en verrukking (vooral door het enthousiaste ouderpaar op de voorstoelen) vonden we het begrijpelijk dat er op de achterbank wat verveling begon op te treden. Wij zijn ook niet gek. Dus na het organiseren van wat versnaperingen en entertainment op de achterbank reden we weer verder.
De oudste zoon was direct volledig in beslag genomen door twee springende loodgieters en een hulpeloze prinses. Op hetzelfde moment zagen we echter prompt in de verte het rode signaal van remlichten en een stuk of zes stilstaande auto’s. En in safariland weet je meteen; dáár moet je wezen. En jawel. Het was de hoofdprijs. Vier leeuwinnen met een stuk of negen welpjes. De moeders lagen samen uitgestrekt op een heuveltje. Ze leunden wat loom tegen elkaar aan. De welpjes stoeiend, stuntelend en struikelend om het moedergroepje heen. Momlife in het dierenrijk. Alsof ik mezelf zag zitten met m’n moedervriendinnen in de lokale speeltuin Het was schitterend. Ademloos sloegen we het tafereel gade.
Na veel enthousiaste geluiden keek onze zoon semi-geïnteresseerd op van zijn scherm: ‘Ohja…zóóó…wauw te gek zeg. Ja fantastisch!’, zei hij geconditioneerd. Gelijktijdig mompelde hij iets over de groene tunnel met een geheime gang die hij niet kon vinden. Onze kleinste dierenvriend leek ook weinig onder de indruk. Er zat een irritant zoemende bromvlieg op het raam die hij probeerde plat te drukken met zijn wijsvinger. Toen we verder reden begon hij ineens wel heel wild enthousiast op de autoruit te tikken. Hij bleek een geit te hebben gespot. Met bijbehorende geitimitaties (iets tussen gemekker en gebalk in) begon hij enthousiast naar de nietsvermoedende geit te zwaaien met een blik van ongekende blijdschap. Geiten, leeuwen. Voor kinderen kent het dierenrijk nauwelijks een hiërarchie. Volgende week maar weer naar de kinderboerderij dan.”
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Van eenhoorns tot Elmo en van Paw Patrol tot prinsessen. Elke peuter komt in een fase waarin hij of zij enthousiast wordt van specifieke dingen. Daarom delen we iedere week een leuke peuterpassie van onze lezers, want soms zijn ze wel héél bijzonder.
Is jouw partner altijd degene die je verrast met een romantisch gebaar? Een onverwacht cadeautje, een avondje fancy uiteten of zelfs een ontbijtje op bed. Sommige mannen lijken gewoon geboren voor romantiek. En ja hoor, je sterrenbeeld speelt daar zeker een rol in.
Het kiezen van een babynaam kan een behoorlijke uitdaging zijn, vooral omdat iedereen er een mening over heeft. Maar wat als die mening van een kenner komt? Op TikTok deelt expert Colleen Slagan wat volgens haar de grootste no go’s zijn.
Of je kind nu een echte fijnproever of een kieskeurige eter is, het menu van je kleintje kan een enorme zoektocht zijn. Wat eet een dreumes op een dag? En hoeveel eet een peuter nou écht? Wij geven je een realistisch kijkje in de keuken van andere ouders. Deze week het menu van Pippa.
Dat het ouderschap zwaar is, zal weinig moeders verbazen. Maar wist je dat meer dan 1 op de 4 moeders tijdens het voeden in slaap valt? Begrijpelijk? Absoluut. Maar ook risicovol, zeggen experts tegen Parents. Zo houd je volgens hen jezelf én je baby veilig.
Er zijn soms schoonmoeders die graag hun eigen plan trekken. Zo ook de schoonmoeder van Anjelica. Ze had duidelijk gemaakt dat alléén haar vriend bij de bevalling mocht zijn, maar raad eens wie er opdook? “Ze was stilletjes de ziekenhuiskamer ingeslopen.”